Elképesztően olcsó okostelefon Firefox OS-sel

A Mozilla bejelentette a Cloud FX névre hallgató mobilt, ami az Intex berkeiben nevelkedett. A Firefox OS rendszerű megoldás 25 euróba fog kerülni.

Elképesztően olcsó okostelefon Firefox OS-sel

Az okostelefonok világa ezúttal egy olyan készülékkel bővült, ami talán minden idők egyik legolcsóbb megoldásának nevezhető. Az indiai Intex a napokban kezdi meg annak a belépőszintű mobilnak a forgalmazását, ami szinte még Indiában is mindenki számára megfizethető készüléknek ígérkezik.

A Cloud FX névre keresztelt készüléken a Mozilla operációs rendszere fut. A Firefox OS egyelőre nem igazán tudott odaférkőzni az értékesítési toplistákra az okostelefonok piacán, viszont lassan már a világ minden táján jelen lesz valamilyen formában. A mostani alanyunk esetében arra nem derült fény, hogy mely verzióval van dolgunk, de valószínűleg a hivatalosan elérhető legfrissebb variáns, az Firefox OS 1.3 teljesít rajta szolgálatot. Az újdonságban egyelőre csak három nyelv van jelen: a hindi, a tamil és az angol nyert támogatást. A nyílt webes API-kat hasznosító rendszer egy 3,5 hüvelykes kijelzőn fog a felhasználók szeme előtt kirajzolódni 480 x 320 képpontos felbontással (165 PPI) karöltve. Egyetlen kamerával lett ellátva a masina, ami 2 megapixeles fotók megörökítésére lesz képes, de videózni is lehet majd vele. Ez az egység fix fókusztávolsággal dolgozik, és nem segíti LED-es villanó sem a munkáját, így rossz fényviszonyok mellett nem is érdemes vele próbálkozni. A szerkezet két hálózati kártyával is megbirkózik, így még több érdeklődő számára lehet vonzó ajánlat. Ennyire alacsony áron, amennyit ezért fognak elkérni, dupla SIM támogatást is nyújtani különösen dicséretes egyébként.

A gépezet mozgásba lendítésért egy Spreadtrum 6821 központi chip fog felelni. Ennek a nevével korábban nem sűrűn találkozhattunk éles bevetésen, lássuk hát, mit is rejt magában. A lapka egy 1 GHz-es frekvencián üzemelő Cortex-A5 processzormagot, valamint egy Mali-400 grafikus modult tartalmaz, tehát nem egy erőművészről beszélhetünk. A rendszernek 128 MB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, ekkora kapacitással pedig még a Firefox OS-nek sem lesz egyszerű feladata. A tárhelye 256 MB-os méretet öltött, melyből mindössze 45 MB az, amit szabadon lehet felhasználni; van viszont bővítési lehetőség, de ilyen formán is csak 4 GB-os méretű microSD kártyát képes kezelni. A kapcsolati lehetőségei között van 2G EDGE modem, FM rádió, Bluetooth modul és 802.11 b/g/n Wi-Fi. Egyébről sajnos nem esett szó, így valószínű, hogy GPS vevő sem került bele, nemcsak a HSDPA támogatásról kell lemondani. A 115,9 x 62 x 11,8 milliméteres térfogatú, valamint 104 grammot nyomó mobiltelefon letisztult forma és színvilággal érkezik. Az energiaellátásról egy 1250 mAh-s akkumulátor gondoskodik, amely bizony elég karcsú, de ilyen szerény specifikáció mellett elegendő lehet.

Az Intex Cloud FX tehát Indiában fogja megkezdeni a karrierjét, és feltehetően marad is az ázsiai régióba. (Bár maga a vállalat egyébként már nem kevesebb mint 70 országban képviselteti magát az elektronikai termékeivel, így nagyobb sikert követően nem kizárt, hogy akár még szélesebb körben is próbálkozzanak.) A készülékért cserébe mindössze 2000 indiai rúpiát kell leszurkolni, ami napi árfolyamon átszámítva mintegy 33 dollárnak, illetve 25 eurónak felel meg. Az árusításról egy előzetesen kötött megállapodás értelmében a Snapdeal fog eleinte gondoskodik.

A Firefox OS berkeiben nem szokatlanok az alacsony áron kínált konstrukciók, ám ennyire olcsó vas még itt sem számít mindennapos látványnak. A Spreadtrum jelentett be még korábban egy 25 dolláros eszköztervet, ám az sosem készült el végül az eredeti terveknek megfelelően. Érdekesség viszont, hogy annak az alapját ugyanaz a chip adta volna, ami a Cloud FX-ben felfedezhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward