Elképesztő mérföldkőhöz ért a VLC

A VideoLAN csapata már előre tekint, és egy sokak számára kedvező funkción dolgozik éppen.

Elképesztő mérföldkőhöz ért a VLC

A VLC a világ egyik, ha nem a legtöbb felhasználó által alkalmazott lejátszó programja, ami minden fontos platformon jelen van, és teljesen nyílt forráskódú. A VideoLAN jelen volt a CES-en, és egy igazán lenyűgöző rekordot is átélhetett a helyszínen. A fejlesztésért felelős csapat csaknem 23 évvel ezelőtt vágott bele a program létrehozásába, szóval nagyon hosszú út vezetett ide.

Éppen a Las Vegasi esemény ideje alatt, egészen pontosan a mai napon lett meg a VLC-nek az újabb mérföldkövet jelentő 3 milliárdodik letöltése. (Ennyi alkalommal valószínűleg soha semmilyen szoftvert nem töltöttek le legálisan, de erre vonatkozó pontos adattal nem rendelkezünk.) A program neve minden kétséget kizáróan összeforrt az évtizedek során a videólejátszással, és a VideoLAN csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy a népszerűsége a későbbiekben is biztosított legyen.

Galéria megnyitása
Mobilikból és táblagépekből épített kijelzőn lehetett figyelni a letöltési szám alakulását.

A CES keretében az egyik vezető pozíciót betöltő fejlesztő, Jean-Baptiste Kempf azt nyilatkozta a Variety számára, hogy már megvannak a jövőre vonatkozó terveik. A szakember azt mondta a lapnak, hogy hamarosan elkészülhet az Apple AirPlay technológia támogatása – a hasonló lehetőséget nyújtó Chromecast funkció már korábban be lett integrálva. Ennek köszönhetően a felhasználók, az okostelefonjukról vagy táblagépükről egyszerűen átjátszhatják majd a támogatott televíziókra a filmeket, zenéket. Az AirPlay funkció ráadásul nemcsak az iOS-t fogja érinteni, hanem az androidos applikációban is meg lesz valósítva. Pontosan nem lehet tudni, hogy ez mikor fog elkészülni, de a The Verge által közölt információk szerint valószínűleg a következő nagy frissítésnek, a VLC 4-nek már egyebek mellett ez is a része lesz.

Las Vegasban a vállalat a virtuális valóságról is beszélt, és demonstrálta a VR videózási lehetőséget. Ennél a fejlesztésénél az a cél, hogy a hagyományos filmeket is élvezhetővé tegyék az olyan headsetekkel, mint például a HTC Vive. Továbbá az is kiderült, hogy még több helyen szeretnének megjelenni, megoldanák, hogy elérhető legyen a VLC a Nintendo Switch-re, a Rokura, valamint még a Sony PlayStation 4 konzolra is.

A VLC hivatalos honlapján egyébként bármikor meg lehet tekinteni a letöltési statisztikát, és ebből azt is ki lehet olvasni, hogy mely platformokon mekkora a népszerűsége a szoftvernek. Hírünk születésekor pontosan 3 000 062 813 letöltésnél járt a számláló, és ebből 2,45 milliárd alkalommal Windowsra töltötték le, a macOS neve mellett 267 milliós adat szerepel, a Linuxnál pedig mindössze 6,27 millióról lehet beszélni. Mobilos fronton az Android viszi a prímet, a Google rendszerét futtató okostelefonokra 242 millió alkalommal telepítették ezt a programot, míg az iOS-es gépeknél 28,78 millió letöltést jegyezhet a VideoLAN.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap