Shop menü

ELINDULT AZ IPADOS 18 FRISSÍTÉS, DE NÉHÁNY MODELLNÉL FEL KELLETT FÜGGESZTENI

Nem sikerült simára az új iPadOS rajtja, de az európai felhasználók szempontjából ez a frissítés különösen jelentős.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elindult az iPadOS 18 frissítés, de néhány modellnél fel kellett függeszteni

Az iOS 18 frissítéssel együtt az Apple rajthoz állította az iPadOS 18-at is. Ezzel a frissítéssel Európában már olyan változások is jöttek, amik csak az öreg kontinensen élőket érintik. Viszont nem árt az elővigyázatosság a frissítésnél, ugyanis az iPadek egy részénél sajnos komoly gondot okozott, és ezért fel kellett függeszteni.

A nagyobb operációs rendszer frissítéseknél mindig meg szoktuk említeni, hogy érdemes várni a telepítéssel néhány napot, mert az első napokban még kiderülhetnek váratlan meglepetések. Hiába tesztelik hónapokon keresztül a frissítéseket, egyáltalán nem példátlan az, hogy a végén mégis gond adódik velük. Most is összejött az Apple-nek egy váratlan hiba.

Az iOS 18 alapra épülő iPadOS 18 telepítését követően az Apple M4 rendszerchipet használó iPad Pro modellek számos esetben „téglásodtak”.

A gond akkora volt, hogy az Apple gyorsan lépett és inkább úgy döntött, hogy az iPad Pro (M4) táblagépek esetén a frissítést felfüggeszti. Így átmenetileg a legújabb iPad Prókra nem lehet telepíteni az iPadOS 18-at, ha pedig valakinek mégis engedi ezt a rendszer, akkor jobb nem élni a lehetőséggel. A közösségi médiában megjelent visszajelzések szerint a frissítés folyamatában csúszott hiba következményeként teljesen bekapcsolhatatlanná váltak a pórul járt iPadek.

Galéria megnyitása

Nem tudni, hogy pontosan mennyi érintettje lehet az ügynek, de mivel nagyon rövid idő alatt jött össze számos negatív visszajelzés, valószínűleg elég nagy arányban okozott „végzetes” hibát az iPadeknek az iPadOS 18 telepítése. Az Apple nem részletezte, hogy pontosan mi történhetett, hogyan okozhat ilyen váratlan hibát a késznek ítélt főverziós operációs rendszer frissítés, valószínűleg még vizsgálják a hiba okát. Az AppleInsidernek annyit megerősített, hogy tényleg felfüggesztették az iPadOS 18 terjesztését az iPad Pro (M4) modelleknél, ameddig sikerül a hibát megoldani.

Az iPadOS 18 telepítését követően a táblagépeket is nagyon sokféle formában lehet majd testreszabni, erre vonatkozóan minden funkciót megkapott, amit az iOS 18 felvonultat. Lehet a kezdőképernyőt teljesen egységes színvilágba öltöztetni, van mindent átjáró sötét mód, és egyebek mellett a Vezérlőközpont is gyökeresen átalakítható.

Nagy szó, hogy az iPadOS 18 telepítését követően elérhető lesz a táblagépeken a számológép. Eddig nem lehetett számológépet használni az iPadeken, de végre ezt a kínos hiányosságot kiküszöböli az Apple, a számológéppel együtt pedig a Jelszavak alkalmazás is elérhetővé válik, ami egyfajta jelszókezelő minden iCloud-kulcskarika bejelentkezéshez.

Galéria megnyitása

Újítás lesz a Smart Script is, ami az Apple Pencil érintőceruzával létrehozott jegyzeteket képes lesz szebben írt szöveggé varázsolni. Ennek köszönhetően mutatósabb jegyzeteket lehet majd készíteni, amik bárki számára könnyen olvashatók maradnak, miközben megőrzik a kézzel írt jellegüket. Az érintéses és a tollas kezelés pedig már a tekintettel vezérlés is elérhető lesz az iPadeken, az új Eye Tracking mód a kisegítő lehetőségek sorát bővíti.

Fontos azt kiemelni, hogy az iPadOS 18 telepítését követően az Európai Unióban már biztosított lesz annak a lehetősége, hogy alternatív piactereket vegyenek használatba az emberek.

Az Apple eredetileg szerette volna kihúzni az iPadOS-t ezen kötelezettsége alól, arra hivatkozott, hogy ez teljesen más rendszer, mint az iOS, de végül belátta, hogy ezt a hadakozást el fogja bukni. Elfogadta a vállalat, hogy a DMA jogszabálynak meg kell fellelnie az iPadOS-nek is, és ennek az egyik első hozadéka, hogy külső forrásokból is engedélyezett lesz az alkalmazások telepítése.

Jöhetnek az iPadOS-re/iOS-re szabott új böngészőmotorok is, nem kell ezentúl az Apple által megszabott alapokat (WebKit) alkalmazniuk a fejlesztőknek. Ezeknek a változásoknak köszönhetően lehet majd például az Epic Games saját piacterét használni, ahonnan olyan játékokat telepíthetnek majd az emberek, mint a Fortnite, a Rocket League Sideswipe vagy a Fall Guys.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére