Elindult a verseny az Exchange-hosting piacán

Elindult a verseny az Exchange-hosting piacán

Minden, a web 2.0 által keltett várakozás ellenére az e-mail stabilan őrzi a vezető helyét a vállalati kommunikációs szolgáltatások területén. Amióta a nagyok, a Google és a Microsoft szolgáltatásként kínálja szoftvereinek használatát, a vállalatoknak lehetőségük nyílik úgy használni a legkorszerűbb megoldásokat, hogy azokat nem kell megvenniük. A Microsoft világszerte 2008-ban indította a Software as a Services (SaaS) koncepció alapján kialakított szolgáltatási modellt, amelyet magyarországi partnerei az elsők között vezettek be. Szakértők szerint a hosztolt szolgáltatások értékesítése a válság ellenére 30 százalékkal növekedett világszerte az elmúlt évben. Ezért nem lenne csoda, ha ezen a piacon Magyarországon is hasonló arányú növekedés lenne idén, hiszen a válság sújtotta vállalatok komoly megtakarításokat érhetnek el az SaaS-megoldások használatával.

"Az év elején kezdtük tesztelni, és szeptember elsejétől indítjuk élesben az Exchange-hosting szolgáltatást, ezért nem tudunk még beszámolni a felhasználóink számáról" - mondta el lapunknak Bíró Gergely, az ITSecure Kft. ügyvezető igazgatója. A legkorábban, közel másfél éve Exchange-et hostoló társaság, az Ewima Kft. "melléküzemágként" végzi ezt a tevékenységet - válaszolta megkeresésünkre Kárpáti Péter, a társaság ügyvezető igazgatója. Az ügyfélszámukról nem kívánt nyilatkozni, ám a versenytársak belépése pezsdítőleg hathat a piacra, ezért rohamos növekedésre számít.

A Magyar Telekom/T-Systems nyáron szállt be az üzletbe. A Virtualoso fantázianevű e-mail-szolgáltatásuk ügyfélszámát nem áll módunkban kiadni, tekintve, hogy 2009. július 1-jétől érhető el a szolgáltatás, s számos megkeresés még ajánlatadási vagy szerződéskötési fázisban van. Annyit már most egyértelműen látunk, hogy igen komoly érdeklődés mutatkozik az e-mail-szolgáltatás ilyetén formában történő igénybevételére - közölte a Napival a társaság marketingese. Mint elmondta, a korábban üzleti felhasználók számára az adsl-előfizetések mellé kiosztott postafiókok közül jelenleg 31 500 van használatban (az elmúlt 30 napban küldtek az adott címről levelet), míg az e-postamester szolgáltatásukat (ez Linux alapon működő hasonló, ASP típusú levelezőmegoldás) 240 előfizető használja.

Az Invitel egy-két hónapon belül indítja a Microsoft Exhange alapú hosztolt email-szolgáltatását (ezért nem tudnak még sem az árakról, sem a felhasználók számáról nyilatkozni), de a szolgáltatás nem újdonság a cég számára, hiszen éveken keresztül szolgálta ki a társaság az Eurowebtől "megörökölt" előfizetőit - tudtuk meg a társaság sajtóosztályától. Ezt a szolgáltatást már nem kínálja új ügyfeleinek az Invitel, hiszen az igények megváltoztak és az egyszerű, webalapú postafiókot ingyenesen kínáló szolgáltatók száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt években.

A szolgáltatás ára annak ellenére változatos, hogy az összes szolgáltatónak ugyanazt a licencdíjat kell fizetnie a Microsoftnak. Az azonos postafiókméret árainak különbségeit indokolhatja, hogy ezek nem feltétlenül azonos szolgáltatást takarnak. Van, amelyik tartalmazza az Outlook-kliens licencét, a mobilszinkronizációt vagy a mentések árát is. A tisztánlátást nehezíti, hogy az alacsonyabb ár akár több szolgáltatást is tartalmazhat, mint a magasabb.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward