Shop menü

ELINDULT A HATÉKONYSÁG NÖVELÉSE FELÉ VEZETŐ ÚTON A GOOGLE

Fokozni kell a koncentrációt a cégnél, és emiatt kevesebb kapacitás jut kísérleti projektekre, az Area 120 részleg nagy bánatára.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elindult a hatékonyság növelése felé vezető úton a Google

A Google nagyon pazarlóan üzemel, ez egyáltalán nem új információ, napjainkban azonban egy ekkora technológiai szerepelőnél sem fér már ez bele olyan simán. Éppen ezért belső információk szerint úgy döntöttek, hogy elkezdik lehúzni a rolót számos projektnél, és elsősorban azoknál fog leállni a munka, amik még a kezdeti stádiumban vannak.

A befektetők sokszor fejezték már ki nemtetszésüket azért, mert a Google rengeteg pénzt éget el látszólag feleslegesen. Tudniillik a keresőóriás elképesztően sok különböző kutatási és fejlesztési projektet gondoz, melyeknek jelentős részéből általában sosem lesz semmi, de ha meg is valósulnak, igazából bevételt nem hoznak, vagy túl nagy jelentőségük sincs. A Google a keresések és a reklámok bevételei nélkül azonnal összeomlana.

Galéria megnyitása

A vállalat korábban már arról döntött, hogy lassítja a munkaerő felvételt, és kizárólag stratégiailag fontos területeken vesz fel újabb munkavállalókat. Ezzel együtt pedig átszervezéseket is elkezdett. Most pedig belső információk szerint az Area 120 néven futó inkubátornál igencsak szűkre húzzák a nadrágszíjat. Az a hír járja, hogy a kísérleti projektekkel foglalkozó részlegnél futó fejlesztések legalább fele megy a süllyesztőbe.

A kísérleti fejlesztések gondozására szolgáló Area 120 2016-ban indult. Ennek a keretében a dolgozók a munkahelyen biztosított szabadidejükben dolgozhattak olyan projekteken, amik felkeltették az érdeklődésüket. Így a tudásokat többféle módon tudták kamatoztatni a Google berkeiben, miközben a napi munkájuktól is elszakadhattak egy időre. Innentől is lesz persze szabadideje a dolgozóknak a munkahelyen, de olyan fejlesztésekre kell már összpontosítaniuk, amik a vállalat jövőképébe jól illeszkednek.

Konkrétumokat nem lehet tudni, de Elias Roman, az Area 120 vezetője azt mondta az ügyben, hogy a mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztések azok, amik maradhattak, ami gépi tanulást vagy MI-t alkalmaz, az továbbra is belefér az inkubátorba. Azok azonban, akik nem ilyen megoldásokon dolgoztak kénytelenek lesznek más projektekben elhelyezkedni. Állítólag 14 különböző főbb fejlesztés volt folyamatban az Area 120 égisze alatt, amiből hét maradt talpon egyelőre, de nem kizárt, hogy ez a kör még tovább fog redukálódni.

Galéria megnyitása

A gépi tanulás és az MI nagyon izgalmas terület és rendkívül szerteágazó, ezért tartja fontosnak a Google az ilyen fejlesztések megtartását. Ezek a technológiák potenciálisan akár komoly problémák megoldására is szolgálhatnak. A Google annak örülne a legjobban, ha a felszabaduló munkaerő is erre a területre tudná áthelyezni a fókuszt.

Az Area 120 sok sikertelen fejlesztés mellett olyan érdemi újításokat hozott az elmúlt években, mint a HTML5 játékok fejlesztésére alkalmas GameSnacks platform, ami már a Chrome integráción is túl van. De említhető még az AirTable riválisként bevezetett Tables, mely a Google Cloud részévé vált. És ugyancsak a Cloud tagjaként említhető még a hirdetési rendszerhez kapcsolódó AdLingo is, egyebek mellett pedig a Google kereső és vásárló platformjaiba is több funkció került be az évek alatt az Area 120 inkubátorból.

Azt lehet látni a Google-nél, hogy ahogy sodródunk az egyre rosszabb gazdasági helyzet irányába, úgy kezd fokozatosan egyre komolyabb átszervezésekbe, megszorításokba. Az Area 120 felszámolása okán munkahelyek még nem szűnnek meg, de nem lenne túlzottan meglepő, ha eljutna a vállalat arra a szintre, hogy leépítésről kell döntenie. Bizony az elmúlt hónapokban a techszektor több szereplője is kénytelen volt elbocsájtásokat bejelenteni.

Galéria megnyitása

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója pedig arról beszélt a Code konferencián néhány nappal ezelőtt, hogy a vállalat jelenleg nem úl működik. „Nem ott vagyunk, ahol lennünk kéne” – fogalmazott a szakember. Azt is hozzátette, hogy a produktivitást fontos lenne fokozni, és nem kevesebb mint 20 százalékkal kéne hatékonyabbá tenni a Google működését. Ez egy olyan cégnél, ami több mint 1 billió dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, egy nagyon súlyos cél.

Tavaly november óta a Google értéke folyamatosan csökken, ha nem is nagy tempóval, de a lejtmenetnek még nincs vége. Az elmúlt napok híreit követően több mint egy éves mélypontra esett vissza az értékpapírok árfolyama. Pedig ahogy arra fentebb céloztunk, igazán súlyos bejelentés egyelőre nem is történt, csak szolidan rátette a lábát a fékre a cég.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére