Elindult a gyártása a mobilokba szánt 4 GB-os DRAM-oknak

A Samsung 8 Gb-es, LPDDR4 memóriái hamarosan tényleg testet ölthetnek. Jöhetnek a 4 GB-os táblagépek és okostelefonok.

Elindult a gyártása a mobilokba szánt 4 GB-os DRAM-oknak

A Samsung úttörő szerepet tölt be a mobilokba szánt rendszermemóriák fejlesztésében. A vállalat 2013-ban elsőként kezdte meg a 20 nm-es, LPDDR3 alapokra helyezett, 4 gigabites kapacitású DRAM modulok gyártását, ezúttal pedig már továbbléptek, és jöhetnek az LPDDR4-es megoldások, akár 8 Gb-es kapacitással.

A mostani fejlesztésnek két fontos előzménye is van. Egyrészt megérkezett a 64 bites Android, másrészt ténylegesen beköszöntött az LPDDR4 kora, hiszen nemcsak a gyártási technológia áll már a mérnökök rendelkezésére, hanem az újonnan érkező felsőkategóriás lapkák is (pl.: Samsung Exynos 7 Octa, Snapdragon 810) támogatni fogják ezt az alternatívát az LPDDR3 mellett.

A Samsung közleménye szerint az LPDDR4 jótékony hatása különösen nagy előrelépést jelenthet a mostanáig alkalmazott LPDDR3 chipekhez viszonyítva. Az akár 8 Gb-es lapkák nem kevesebb mint 50 százalékos gyorsulást hozhatnak, ráadásul ezzel együtt a fogyasztásuk is jelentősen, mintegy 40 %-kal mérséklődhet. A vállalat egy új szabadalmát is felhasználta annak érdekében, hogy még tovább tudják csökkenteni a fogyasztást, ami végeredményben magasabb működési frekvencia elérést teszi lehetővé alacsonyan tartott feszültség mellett, az optimális energiahatékonyság érdekében. Az újításoknak köszönhetően a dél-koreaiak friss terméke terhelés mellett is beéri mindössze 1,1 voltos feszültséggel – végeredményben főleg ennek köszönhetően javult rengeteg az „energiaéhsége”.

Az LPDDR4 akár kétszer gyorsabb lehet, mint a tipikus mobilokba szánt LPDDR3-as DRAM-ok. Az újdonságnak így nem kizárólag a nagyobb kapacitása és a hatékonysága miatt van létjogosultsága. A megnövekedett sebesség jól jöhet napjainkban az Ultra HD anyagok mozgatásakor, és fotózásnál is megvan az előnye, még 20 megapixelnél nagyobb felbontású sorozatképeknél is megingathatatlan teljesítményről tehet tanúbizonyságot. Ezek az erények főleg annak fényében dicséretesek, hogy a gyártástechnológiában nem történt jelentős előrelépés. Akárcsak az eddig LPDDR3 egységek, az újdonságok is 20 nm-es csíkszélességen készülnek.

A 4 GB-os LPDDR4 memóriák elsősorban a Samsung következő csúcsmodelljeiből köszönhetnek majd vissza. Mindenekelőtt talán a Samsung Galaxy S6 kaphatja majd meg az új memóriamodulokat, de potenciális „bevetési hely” a Galaxy Note 5 is, és a Galaxy Tab szériáról sem szabad elfelejtkezni, azokkal is számolni kell ilyen téren. Egyelőre a megjelenés kérdésében a Samsung nem foglalt állást, de remélhetőleg már a CES 2015-ön demonstrálni fogják az új termékben rejlő potenciált.

Zárásul pedig azért azt is el kell mondani, hogy a Samsung nemcsak ekkora kapacitás mellett alkalmazza az LPDDR4-et, hanem kisebb méretben is, ahol a fenti előnyök ugyanúgy meglesznek. A szintén 20 nm-es alapokon készülő, 2 és 3 GB-os kivitelű csomagok szállítását nemrég már meg is kezdte a vállalat a partnerek számára, így ezek tényleg bármikor felbukkanhatnak egy-egy végtermékben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward