Elfújta a hőt az ionszél

A Purdue egyetem kutatói bemutatták legújabb alkotásukat, az ún. "ionszél" technológiát, amivel az eddigi megoldásoknál mintegy két és félszer jobb hatékonysággal képesek hűteni a számítógépek belső alkatrészeit. Ez az áttörés kulcsfontosságú lehet olyan számítógépek és laptopok kifejlesztéséhez, amelyek valóban könnyűek és ugyanakkor mégis elég erőteljesek ahhoz, hogy komoly erőforrás-igényű programokat is futtathassanak anélkül, hogy eközben ropogósra sütnék a CPU-t.

Elfújta a hőt az ionszél

A Purdue egyetem kutatói bemutatták legújabb alkotásukat, az ún. "ionszél" technológiát, amivel az eddigi megoldásoknál mintegy két és félszer jobb hatékonysággal képesek hűteni a számítógépek belső alkatrészeit. Ez az áttörés kulcsfontosságú lehet olyan számítógépek és laptopok kifejlesztéséhez, amelyek valóban könnyűek és ugyanakkor mégis elég erőteljesek ahhoz, hogy komoly erőforrás-igényű programokat is futtathassanak anélkül, hogy eközben ropogósra sütnék a CPU-t.

A kutatók egy chip-utánzaton szemléltették az egyelőre még kísérleti stádiumban lévő technológiát, amelynek lényege annyi, hogy két ellentétes töltésű elektróda között ionáramlást gerjeszt. A levegő molekuláival ütköző elektronok pozitív töltésű ionokat hoznak létre, amelyek aztán a negatív töltésű elektróda felé áramlanak, és így hozzák létre az ún. "ionszél" jelenségét. Az így felfokozott légáramlás pedig jelentős mértékben le tudja hűteni a chipet: 140 Fahrenheitről (60 Celsius) 95 F-ra (35 C), az infravörös mérések szerint.

A fejlesztés következő állomása az lesz, hogy a hűtőeszköz alkotóelemeit jelenlegi, milliméterekben mérhető méretűkről mikronnyi léptékre zsugorítsák, és hogy az egész hűtőberendezést strapabíróbbá tegyék. Ha ezt a két kitételt sikeresen megoldják, akkor három éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhet az új hűtőtechnológia.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward