Életjelet adott magáról a Google moduláris mobilja

A Project Ara most ismét egy "karnyújtásnyira" van, és csak remélni tudjuk, hogy ezúttal nem tűnik el megint hónapokra.

Életjelet adott magáról a Google moduláris mobilja

A Project Ara még 2013-ban vonult be a köztudatba a Google ATAP részlegének (Advanced Technology and Projects) szárnya alatt, de a termék sajnos azóta sem érhető el semmilyen formában. A moduláris okostelefon terve még az akkori Motorola Mobility szakemberek közreműködésével jött létre, de mint azt mind tudjuk, a Motorola már nem is a Google birtokában van. Rengeteg változás történt az elmúlt három évben, ami veszélybe sodorhatta volna a Project Ara sorsát, ám a moduláris okostelefon, ha lassan is, de biztosan halad a célja felé.

Sok-sok halasztást és nem tervezett problémát követően most tényleg úgy fest, hogy az a szerkezet lassan eléri a végleges formáját, és szállításra kész állapotba kerül. A Google elmondása szerint a menetrend most úgy fest, hogy még ebben az évben, október-november magasságában kiadják a készüléket azoknak a fejlesztőknek, akik érdeklődnek a Project Ara iránt, és ha minden rendben lesz, akkor 2017-ben már tényleg eljuthat a különleges eszköz a fogyasztókhoz is.

A jó hírek örömére az Advanced Technology and Projects részleg egy friss videót is közzétett a Project Aráról, amin talán már abban a formában szerepel a masina, ahogy a boltokba fog kerülni jövőre. A legújabb demonstrációból jól látszik, hogy milyen sokszínű konfigurációkban gondolkodnak a Google ATAP részlegének mérnökei. A „hagyományos” alkotóelemek mellett, amik egy mobilban egyébként is megvannak, szerepel a demonstrációs anyagban egy olyan egység, mely támasztékként (is) szolgál, illetve van, ami saját E Ink technológiás megjelenítővel lett ellátva – ezen a videóban és a képeken folyamatosan az időjárás-előrejelzés szerepel. A modulok továbbra is azonos, UniPro csatlakozófelületet használnak (ez kb. 11,9 Gbps-os sávszélességet biztosít), ennek köszönhetően lehet őket össze-vissza variálni, maguk az építőkockák azonban nem ugyanakkorák, szóval jól kell sakkozni velük, hogy a végeredmény megfelelően álljon össze – a tetrisen nevelkedett generáció most gyakorlati hasznát veheti a sok éves játéktapasztalatnak. A modulokat fizikailag kézzel kell eltávolítani vagy betenni, a le- és felkapcsolásukat viszont a Greybus szoftvere fogja elvégezni. Ezt a műveletet a beállításokban barangolva is meg lehet oldani, de sokkal kézenfekvőbb módja a hangvezérlés, ugyanis ilyen opció is van. Ha éppen a kamerát akarja eltávolítani a felhasználó, akkor az „OK Google, eject the camera” utasítást kell kiadni, és már le is lehet választani a kívánt modult.

Bár az elmúlt hónapokban nem sokat hallottunk a Project Aráról, a színfalak mögött szerencsére a fejlesztőcsapat nem pihent, és folyamatosan gyarapodott a partnerek sora, ami egy moduláris projekt esetében kulcsfontosságú. Tényleg sok gyártót kell bevonni, hogy értelmet nyerjen az Ara, hiszen a moduláris felépítés csalódást keltő lenne, ha minden egységből egy darab állna az érdeklődők szolgálatára, mivel így semmilyen előnye nem érződne az egésznek. Olyan nevek sorakoznak már a Project Ara pártján, mint a például a Panasonic, a TDK, az iHealth, a Toshiba, a Sony Pictures Home Entertainment, de említhetjük akár a Samsungot is.

A Project Ara a korábbi információk szerint három különböző méretben szeretné képviseltetni magát a piacon, a fejlesztők azonban még egyféle kivitelben fogják kézhez kapni a modulári okostelefont. A napokban kiderült, hogy az ősz folyamán egy olyan modellel ismerkedhetnek majd meg az érintettek, amelyet egy 5,3 hüvelykes megjelenítővel láttak el az ATAP részleg munkatársai. Ami szomorú, hogy az első körben a központi chip és a rendszermemória is integrálva lesz néhány alapvető egyéb alkotóelemmel karöltve. Az eszközről azt is lehet tudni, hogy az Android operációs rendszer egy némileg módosított variánsa fut majd rajta, ám ez aligha meglepő egy olyan szerkezetnél, ami a Google berkeiben nevelkedett.

Egy belsős jelentés szerint egyébként a Google-nél már most is vannak, akik aktívan tesztelik a gépeket, csak még nem akarnak külső fejlesztőket bevonni. A kiszivárgott információ alapján a keresőóriás berkeiben nagyjából 30 szakember már elsődleges okostelefonjaként használja a Project Ara „végtermékét”.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward