Élet a Marson

A tudomány mai állása szerint lassan már nem is az a kérdés, volt-e élet a Marson, hanem az, hogy hol és mikor? Brit tudósok legújabb kutatásai szerint rábukkanhatunk

Élet a Marson

A tudomány mai állása szerint lassan már nem is az a kérdés, volt-e élet a Marson, hanem az, hogy hol és mikor? Brit tudósok legújabb kutatásai szerint rábukkanhatunk még az egykori mikrobákra is.

A feltételezett helyszín egy befagyott óceán, amelynek a felszínén állandó porviharok dúlnak, körülötte pedig kialudt vulkánok gyűrűje található. Ez a marsi egyenlítőtől kissé északra fekszik, és ahhoz képest, milyen pokoli hely, gyönyörű neve van: Elysium. A befagyott óceánt, amely körülbelül akkora, mint az Északi-tenger, jég borítja ugyan, pár kilométer vastagságban, de valószínüleg legalul folyékony víz is található. És ebben az elemben valószínű hogy akár élő, akár hibernált állapotban megvannak az ötmillió évvel ezelőtt élő mikroorganizmusok, amelyeket a több kilométeres jégréteg megvédett a gyilkos kozmikus sugárzástól.

Sőt, a londoni University College tudósai szerint halott, de sértetlen szervezeteket már alig hét és fél méter mélyen is találhatunk! A megismertek fényében természetes, hogy az Elysium-zóna feltárása a jövőben abszolút elsőséget fog élvezni - mármint az Európai Űrűgynökség programjaiban. Az amerikaiaknak megvan a saját ütemterve, amitől nem térnek el.

Másfelől kétségtelen, hogy a vörös bolygó egykori bioszfárájának a maradványait csakis a védett és meleg mélységekben kell keresni: jég alatt, víz alatt, föld alatt. Az Elysium program azért fontos, mert pár méteres árkot mégis könnyebb fúrni abba a jégbe, mint pár kilométereset a talajba. Főleg a mai eszközeinkkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward