Elérhetővé váltak a második generációs Xeon Phi gyorsítók

A bejelentésre ugyan már tavaly sor került, de szélesebb körben még csak most váltak elérhetővé az Intel ígéretes újdonságai.

Elérhetővé váltak a második generációs Xeon Phi gyorsítók

Az Intel már tavaly bemutatta második generációs, Knights Landing lapka köré épülő Xeon Phi gyorsítóit, amelyek a Knights Corner modelleket váltják, és számos fontos újítást vetnek be annak érdekében, hogy a célközönség igényeit még jobban kiszolgálhassák.

Az Intel Larrabee projektjére támaszkodó Xeon Phi gyorsítók speciális megoldások, amelyek nagy teljesítményt kínálnak a párhuzamos feladatvégzést igénylő területeken, így például a HPC szegmensben, a gépi tanulás terén, valamint a pénzügyi és mérnöki terhelésformák esetében. Nagyon fontos újítás az előző generációs megoldásokhoz képest, hogy a Knights Landing modellek immár rendszerindításra képes processzor formájában is elérhetőek, nem csak PCIe csatolót használó társprocesszorként, mint elődeik. Ezek a processzorok LGA 3647-es foglalatba illeszkednek, amelyen egy kis kivágás is található az Omni-Path csatlakozó számára – ez a csatlakozó opcionális, vagyis nélküle is forgalomba kerülhetnek második generációs Xeon Phi processzorok. Egyébként a Knights Landing modellek abból a szempontból is elsők, hogy elsőként érhetőek el Omni-Path támogatással, illetve beépített vezérlővel. Ezzel együtt chipre épített HBM memória, valamint az AVX-512-es utasítás támogatása is szerepel a kínálatban.

Egy-egy 14 nm-es csíkszélességgel készített KNL lapka több, mint 8 milliárd tranzisztorból áll, maximum 72 processzormagja pedig a Silvermont architektúra köré épül. A processzormagok 36 darab kétmagos egységet alkotnak, amelyek hálós kiépítésben foglalnak helyet a lapkán. Egy-egy négy szál kezelésére képes Silvermont maghoz összesen két darab AVX-512-es VPU tartozik, így a rendszer maximum 144 VPU egységgel gazdálkodhat. Kétmagos egységenként (Tile) 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat kapunk, így összesen 36 MB-nyi L2 Cache lapul a fedélzeten. Az újítások jóvoltából az egyszálas teljesítmény akár háromszor magasabb is lehet, mint amit az előző generációs Xeon Phi egységek tudtak.

A lapka ezen felül tartalmaz még 16 GB-nyi Micron gyártmányú HBM memóriát is, amely maximum 500 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére képes. A processzor mellé maximum 384 GB-nyi DDR4-es rendszermemória is csatlakozhat, méghozzá hatcsatornás memória-vezérlőn keresztül, a Wellsburgh PCH-val pedig négysávos DMI kapcsolaton keresztül zajlik a kommunikáció.

A KNL platform dupla pontosságú számítási feladatok alkalmával egy egyprocesszoros node segítségével 3 TFLOP/s feletti számítási teljesítmény elérésére képes, az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény pedig a 6 TFLOP/s-os szintet is meghaladja.

A Xeon Phi sorozat legújabb tagjainak szállítása már megkezdődött.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward