Elérhető óriások: 24 inchen TN panellel III.

Újabb árbajnokok érkeztek a meglehetősen nagyméretű monitorok tájára, most az ASUS és BENQ példányait vettük nagyító alá.

Elérhető óriások: 24 inchen TN panellel III.

1. Bevezető

Az egyre szélesebb választékban kapható és még mindig igen nagyméretűnek számító 24”-es megjelenítők közül vettünk közelebbről szemügyre újabb két példányt.

A szereplők specifikációját a következő táblázatban foglaltuk össze:

Lássuk, hogyan teljesítettek a gyakorlatban.

2. ASUS MK241H - Áttekintés

Az ASUS 24”-es megjelenítője nemcsak a dupla mikrofonnal ellátott webkamerájával, beépített hangszóróival, hanem széles spektrumú színvisszaadásával és képjavító technológiájával próbál népszerűségre szert tenni. A szállítás problémamentesen zajlott hála a monitorhoz mérten mérsékelt méretű dobozának, melynek tetején egy fület is találtunk, ezzel megkönnyítve a mozgatást.

A nélkülözhetetlen video- (analóg, digitális) és tápkábelen kívül egy USB- és audio összekötő kábelt találtunk, utóbbi a hangszórókhoz szükséges, ugyanis a mikrofon jelei az USB kábelen keresztül jutnak a számítógépbe. A papír alapú és digitális kézikönyv szintén a csomag tartozékai voltak, a telepítő CD-n viszont sem driver-re, sem színprofilra nem leltünk. Helyette a LiteFrame nevezetű alkalmazást tudtuk installálni, mely a monitorra épített webkamerát és mikrofont képes kezelni, ezzel valóban széleskörű felhasználást biztosítva a kis készüléknek. Képek, videók, hangjegyzetek készítésére és megfigyelés céljára alkalmasnak bizonyult, a kamera működését pedig a mellette található kék lámpa jelzi.

A video csatlakozók repertoárjából a HDMI sem maradt ki, ezen kívül egy fejhallgató kimenetre és a beépített hangszórókhoz szükséges analóg bemeneti csatlakozóra lettünk figyelmesek a monitor hátulján. Ennek szomszédságában kapott helyet a mikrofon kivezetés is, melyet hangkártyánkkal összekötve tudtunk működésre bírni, a webkamera adatfolyamához pedig az USB kábel volt segítségünkre, sajnos USB kivezetést ennek ellenére sem helyeztek el a megjelenítőn. A beépített hangszórók a kategóriához mérten jól szóltak, hangerejüket a menüből tudtuk állítani. A monitor teljes áramtalanításához a konnektorhoz kell nyúlnunk, ugyanis tápkapcsolót nem találtunk rajta.

A talp összeszerelése könnyen ment, azonnal megtaláltuk az összeillesztési helyeket, ezért az útmutatóra nem lesz szükség. A panel dönthetősége példás, nagyon könnyű volt ezt megtenni, állíthatóságát széles határok közt tette lehetővé a megjelenítő. A pivot módról, forgatásról és magasságállításról le kell, hogy mondjuk, ezek a lehetőségek ugyanis nem támogatottak, cserébe a talpszerkezet magas fokú stabilitást volt képes nyújtani.

A formatervezés a gyártó más készülékeinél is használt szín és formavilágának megfelelő, szögletes formák és fekete-szürke színkombináció dominál. A hagyományos matt-fekete színű masszív műanyag borítás fontos szerepet volt képes betölteni a fény visszaverődésének megakadályozásában, emellett takarítása is egyszerűbb volt fényes társaihoz képest. A menükezelő gombok használat közben hangos csattogó hangot hallattak, nyomáspontjuk viszont megfelelőnek bizonyultak, de sötétben a lassú, kiszámolós módszert kellett alkalmazni, mivel egyformák és saját fénnyel sem rendelkeznek. A menü viszont gombnyomásra gyorsan reagált, így az sem volt probléma, hogy menükezelő szoftvert nem kaptunk a telepítő CD-n. Az állapotjelző LED zavaróan erősen világított a monitor bekapcsolt állapotában, kikapcsolásra pedig nem nyílt lehetőség, a készenléti narancssárga fény viszont nem volt túlzóan erőteljes.

3. ASUS MK241H - OSD és Képminőség

Az OSD funkciók közül a Splendid képi módokat emelnénk ki érdekességképpen. Standard profilnál saját beállításaink jelennek meg, ahol az alapvető lehetőségek (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet) közül tudunk választani. Az összes előbeállítási mód a felsorolt lehetőségekkel és a színek módosításával képes elérni a kellő hatást, a Theater, Night View és Scenery profiloknál a video és képi tömörítési hibák nagyon felerősödtek, viszont a Game mód amellett, hogy megtartotta szép színeit, még jó kontrasztot is eredményezett. A tömörítési hibák itt csak minimális mértékben látszottak, ezért ez bizonyult a leghasználhatóbb módnak, ha nem szövegolvasásra akartuk használni. Újabb érdekesség a bőrszín tónusának állítása, a profilokat pedig alaphelyzetbe is vissza tudjuk állítani, ha beállításait elrontjuk. Sajnálatos módon mindegyik Splendid módban szellemképesedést találtunk, annak ellenére, hogy DVI kábelt használtunk. A Standard profil használata némiképp javított ezen, bár így is észrevehető volt a szellemképes szövegmegjelenítés. A képarány megjelenítési módok kezelésével is csak félig voltunk megelégedve, az 1:1 pixel mapping is rendelkezésünkre állt, sajnos egy 4:3-as képarányú szoftver (mint például Quake3 vagy bármilyen nem szélesvásznú felbontásokat alkalmazó játék) használata után, mikor visszaléptünk a natív felbontású Windows asztalra, kénytelenek voltunk szembesülni azzal, hogy manuálisan kell visszaállítani teljes képernyős megjelenítésre, mert ezt magától nem teszi meg a monitor.

A készülék képminőségét vizsgálva azt kell, mondjuk, egyik szemünk sír, másik nevet, ugyanis vannak olyan előnyei, amit más monitorok csak nehézkesen tudnak felmutatni. Ilyen közülük a remek színhűség, melynek beállításával egyáltalán nem kellett foglalkoznunk, ugyanis gyári értékek mellett is tökéletes volt, ahogy a fehéregyensúly is. Extrém helyzetektől eltekintve kontrasztja is igen jónak mondható, gyors válaszideje pedig a játékosoknak kedvez, túlvezérlő mechanizmusának hatása csak minimális mértékben volt látható egy vékony árnyék formájában. Ami miatt kevésbé örültünk az a homályos szövegmegjelenítés: fekete háttér előtt a fehér szöveg bizony elszíneződött. A foltos háttérvilágítás is csak átlagosnak nevezhető, sötétben a fekete képernyő pedig igen nagy világosságot eredményezett. Alacsony felbontásban furcsa módon a képernyő megjelenítési sebessége is feltűnően lecsökkent (input lag), ami pörgős FPS játékok alatt lehet igen zavaró, ezért a monitort csak izmos VGA kártya tulajdonosoknak ajánljuk.

Ítélet:

A gyors panel, színhelyesség, magas fényerő és extraként felszerelt mikrofonos webkamera nagyon előnyös tulajdonsági a megjelenítőnek, kár, hogy a szellemképesedés (mégha enyhe mértékű is) és az olyan apró hibák, mint az automata képarány váltás hiánya, alacsony felbontásban történő pixelesedés és input lag elrontják az összképet. Minden előnyét és hátrányát számba véve 109.698 Forintos vételárát sokalljuk (főleg, hogy pixelhiba garancia sem jár), de később, egy mérsékeltebb árcédula mellett nagyobb eséllyel indulhat versenytársai ellen, ezért az ajánlott jelzőt egyelőre nem tudjuk odaítélni.

4. BENQ V2400W - Áttekintés

A BENQ legújabb 24”-es képernyője elegáns küllemével, érintőgombos kezelőfelületével és különlegesen alacsony fogyasztási mutatójával hívja fel magára a figyelmet. A monitorral összeszerelt talp ebben az esetben egy nem szerény méretű dobozt eredményezett, ezért egy fület érdemes lett volna elhelyezni a tetején, mentségére szolgáljon, hogy cserébe szokatlanul könnyű az egész csomag.

A hozzáadott kellékek között papír alapú és digitális kézikönyvet találtunk a drivert és színprofilt tartalmazó CD-n, viszont a tápkábel mellett mindössze egy analóg monitor vezetéket találtunk a helyére csavarozva, a fontosabb DVI kábel úgy látszik opcionális tartozék, ezt érdemes külön beszerezni hozzá.

Bemeneti jelválasztás HDMI, D-sub és DVI közül manuálisan történik egy külön gombbal. A monitor hátulján tápkapcsolót nem találtunk, ami azért furcsa, mert az energiatakarékosság jegyében született a megjelenítő, a gyártó pedig készenlétben felhasznált fogyasztásáról nem szolgál információval, nem úgy a bekapcsolt állapotban felhasznált áram mennyiségéről, melyet óránként legfeljebb 55W-ra tesz a gyártó. Ennek a szokatlanul alacsony értéknek hatása sajnos fényerején meg is látszott. Az oldalt elhelyezett fejhallgató kimenet a HDMI jelből leválasztott hangsáv megszólaltatásra hivatott, ugyanis audio bemenettel és beépített hangszórókkal nem rendelkezik a készülék.

Az aszimmetrikus, mégis kiegyensúlyozott talp a panel magasságállításra és elforgatásra nem adott lehetőséget, ahogy pivot módra sem, cserébe nagyfokú stabilitást várnánk, ami itt nem teljesült, kis elmozdításra is hamar meginogott a monitor. Dönthetősége szűk keretek közt állítható közepes erőkifejtés mellett.

Nem kis pozitívum, hogy futurisztikus formaterve nagyon kis mélységű monitort eredményezett, melynek anyaghasználata a vékony műanyagok miatt csak átlagos. Csillogós fekete káváján ugyan a por hamar meglátszott, viszont keskeny kávájának hála a tisztítandó felület igen kevés. A menüvezérlés csak vezérlőgombjai segítségével lehetséges, de dicséretére váljon, hogy ezt nagyon példásan tette, este halványkék világításuknak köszönhetően jól látszottak, melyek használton kívül azonnal elsötétültek. A érintőgombok nagyon gyorsan és könnyen reagáltak, visszajelzésként pedig halk csippanás jelezte, hogy gombnyomás történt, amit ki is lehet kapcsolni. Kék LED-je még elviselhető fényerővel világított, bár így is zavaró lehet, sajnos kikapcsolni nem lehet.

5. BENQ V2400W - OSD és Képminőség

Az OSD menü előre beprogramozott képprofiljai minimális hatással voltak a megjelenített képre, egyedül a Photo mód mutatott némi extra színezettséget az alap Standardhoz képest. Ez nem baj, ugyanis a színhűség már alaphelyzetben is nagyon szépnek bizonyult, ehhez még minimális kalibrációra sem volt szükség. A monitor gyenge pontja a látószöge, ez ugyanis átlagon aluli volt, ha függőleges mozgással vizsgáltuk. Viszont a képarányok kezelése a gyártótól megszokott módon példás: 1:1 és full módokon túl, 4:3-ból 16:10-be váltást is automatikusan végrehajtotta, ehhez az aspect lehetőset kellett kiválasztani. Az egyszerű és átlátható menü minden esetben gyorsan reagált, még bemeneti video jelválasztáskor is.

A képminőséggel nagyjából elégedettek voltunk, a tesztekben semmilyen megjelenítési problémával nem találkoztunk, színhelyessége mindenféle beállítás nélkül is remek volt, szövegolvasásra az elmosódás vagy szellemképesedés teljes hiányának köszönhetően szintén tökéletesnek bizonyult. Probléma inkább kis fényerejével akadt, az alacsony fogyasztás itt érezteti hatását, fénye este még elég volt, nappal viszont jól jött volna némi fényerő többlet. Kontrasztja csak jóindulattal nevezhető átlagosnak, a teszt táblázaton látható árnyalatok közül csak a durva eltéréseket volt képes megjeleníteni. Fehéregyensúlya a színhőmérsékleti profilok Normal módjában hibátlan volt, ezért az egyedi beállításokkal felesleges próbálkozni, de erre is van lehetőségünk. A háttérvilágítás teljes sötétségben vizsgálva szürkének és enyhén foltosnak hatott, de még bőven megfelel az átlagnak, lilásodás vagy pirosodás egyik irányból sem volt látható. Alul találtunk kismértékű bevilágítást, ezt fekete hátterű játékoknál vagy szélesvásznú filmeknél lehet észrevenni. A panel válaszideje játékokhoz ideális, igaz, találkoztunk már ennél gyorsabb reakcióidővel is, viszont árnyékosodással vagy szivárvány-szerű elmosódással a tesztidőszak alatt egyáltalán nem találkoztunk, ezért sebessége mindent összevetve nagyon jónak mondható.

Ítélet:

Igaz, hogy átlagos látószöggel és kontraszttal rendelkezik a monitor, mégis az összkép nagyon pozitív, amit nem csak gyors paneljének, hanem a nagyszerű színvisszaadásnak és átlátható, egyszerű menüjének is köszönhet, melyet a jó gombok csak tovább fokoznak. Játékra, munkára és filmekhez is bátran ajánljuk, 99.553 Forintos vételára úgy gondoljuk arányban áll értékeivel, ezért ajánlott vételnek tartjuk. Pixelhiba garanciát viszont a gyártó még mindig nem vállal monitorjaira, ezért egy kis szerencsére is szükségünk lesz, hogy hibátlan panellel kapjuk a készüléket.

6. Összefoglalás

Az objektív rálátás érdekében néhány pontban összefoglaltuk a monitorok használata során szerzett tapasztalatainkat, kiemelve azok előnyeit és hátrányait.

[bold]ASUS MK241H

[/bold]

Pro:

•    talpát könnyű összeszerelni

•    stabil talpszerkezet

•    jó anyagminőség

•    HDMI bemenet

•    jó színhelyesség

•    magas fényerő mellett is megfelelő képminőség

•    kiváló válaszidő

•    képarányok teljes körű kezelése (1:1pm is)

•    webkamera mikrofonnal

•    beépített hangszórók

Kontra:

•    nincs szoftveresen vezérelhető menü

•    a monitor bekapcsolt állapotában zavaró LED, ami kikapcsolhatatlan (készenlétnél nincs ilyen probléma)

•    enyhe szellemkép alapbeállítások mellett, a többi képprofilnál erős szellemkép látható

•    átlagos látószög

•    natívtól eltérő felbontás drasztikus minőségromláshoz vezet (pixeles kép)

•    képarány váltása csak kézzel történhet

•    nincs USB kivezetés

•    nincs főkapcsoló

Webshop: ASUS MK241H

[bold]

BENQ V2400W

[/bold]

Pro:

•    talpa összeszerelve érkezik

•    HDMI bemenet

•    jól használható érintőgombok (kikapcsolható hang visszajelzéssel)

•    jó színhelyesség

•    gyors válaszidő

•    kiváló szöveg megjelenítés, semmi szellemkép

•    képarányok teljes körű kezelése (1:1pm is) automatikus váltással

Kontra:

•    átlagos stabilitás

•    nincs szoftveresen vezérelhető menü

•    bekapcsolva zavaró LED, kikapcsolni nem lehet (készenlétnél megfelelő)

•    gyenge fényerő és kontraszt

•    átlag alatti látószög

•    nincs beépített hangszóró

•    nincs USB kivezetés

•    nincs főkapcsoló

Webshop: BENQ V2400W

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward