Elérhető óriások: 24 inchen TN panellel

Mai tesztüknben az LG és a Samsung első 24 colos TN paneles kijelzőivel foglalkozunk.

Elérhető óriások: 24 inchen TN panellel

LG L246WH külsőségek

Már évek óta látszódik az a tendencia, hogy az árverseny egyre nagyobb kategóriákat nyel el az LCD kijelzők piacán. Régen egy 19-es monitor is elérhetetlen árúnak tűnt, ma pedig ott tartunk, hogy a 22 szélesvásznúak is mindennaposak.  Ennek a pozitív tendenciának azonban van egy árnyoldala: amikor az árrés készül ugrani eggyel magasabb szintre, akkor megjelenik az a mellékhatás, hogy adott méretű monitorokat olcsón kell tömegtermelés alá helyezni és a TN panelek elnyomják a többieket. Elég ha csak arra gondolunk, hogy 24 col alatt bőven elég a két kezünk a nem TN panellel szerelt beszerezhető TFT-k megszámolására. „Minden rosszban van valami jó” mondja az optimista és szerencsére most mindenképpen igaza van. Bár néhány hátrányától nem tud megszabadulni, a TN technológia sokat fejlődött az idők során, így például jelentős előrelépéseknek lehettünk szemtanúi színhűség frontján. A következő kategória, mely megkezdte átalakulását a 24 colos óriások csoportja. Tavaly a legnagyobb gyártók már előjöttek az első olcsó megoldásaikkal, a 22-es és 24-es monitorok közötti szakadékot jóval összezsugorítva. Ez adta mai gyorstesztünk apropóját, kíváncsiak voltunk hogyan teljesítenek az első fecskék. Amikor a teszt készült még csak az LG és a Samsung megoldásai voltak kaphatóak, így ma minden róluk fog szólni, ám a közeljövőben szeretnénk nagyító alá tenni az Acer, BenQ és Belinea termékeit is.

LG L246WH

Stílusát tekintve az LG megtartotta az eddigi jól bevált irányelveit, mindössze a csillogástól tekintett el, jelezvén, hogy ez a méret megkívánja a komolyságot. Már a súlya is tekintélyes, és a sok gigászi matricától is megkímélnek minket. Mindössze egy kis apróság jelzi, hogy ő nagysága bizony „HD Ready”, köszönhetően az 1920x1200-as felbontásának.

A kezelőszervek jól el vannak találva, minden kézre áll, és a kis piktogramok is könnyen kivehetőek a fekete háttér előtt. Külön dicséretet érdemel, hogy csökkentették a bekapcsoló gomb fényerejét, így nem vonzza a tekintet használat közben.

Oldalról látszik, hogy az L246WH bizony elég vaskosra sikeredett, nem spóroltak az anyaggal benne. Mivel valaminek meg is kell tartania ezt a súlyt, így egy strapabíró, masszív nyakat kapott, melynek végre állítható a magassága a kis biztonsági pöcök eltávolításával.

A monitor igazi erősségét akkor pillanthatjuk meg, ha benézünk a szoknyája alá: csatlakozók garmadája vár minket. Bár láttunk már ennél komolyabb repertoárt is, ez mindenképpen figyelemre méltó ebben az árkategóriában. Elsőre feltűnhet, hogy nincsen DVI bemenet. Ezt a gyártó úgy oldotta meg, hogy a szokásos DVI-DVI kábel helyett egy DVI-HDMI kábelt is mellékel a kijelzőhöz (csak komponens kábel nincs hozzá, így azt külön kell beszerezni szükség esetén).

LG L246WH képminőség

Lássuk hát alanyunk képminőségét. Szokás szerint a háttérvilágítás homogenitásával nyitunk, ami ellentétben az eddigi LG gyakorlattal, egyáltalán nem sikerült jóra. Foltosnak hat az egész, alul jóval világosabb a kép, mint fent, ráadásul meglepő módon _középen_ is az. Sajnos átlag felhasználás mellett is látszik sötétebb képek mellett (a tesztgép rendszerének hátterén tisztán kivehető). Remélhetőleg ezt kijavítják későbbi példányok mellett, mert bár nem szoktuk túlértékelni az ilyen problémákat, ez mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

A gyári beállítások mellett a kontraszt és a fényerő túl magasra volt állítva, így körülnéztünk a menüben mielőtt továbbléptünk volna. Az eddig megszokott helyett egy jóval puritánabbat kapunk az L246WH-ban, így például sajnos hiányzik a többféle színhőmérsékleti séma, amit annyira szerettünk a kisebb LG-kben. Ettől függetlenül 10 perc alatt elérhetünk egy nekünk megfelelő változatot manuális állítgatással. Kiváló színhűségre azért ne vágyjunk, még a TN-es mezőnyben is egy erős közepest érdemel csak ez a monitor, és sajnálatos módon az F-engine is hiányzik belőle. A mérleg pozitív oldalán van az, hogy az átmeneteket szépen jeleníti meg, nagyon kis sávosodás tapasztalható csak. A vertikális betekintési szögek viszont nagyon gyengére sikerültek, és a horizontálisak is épphogy csak megütik a mércét, miközben az LG hivatalosan nagyon magas, 170/170-es értékeket ad meg a monitor specifikációjában

Hivatalos oldal: LG Electronics Hungary

Samsung 245B külsőségek

Samsung 245B

A Samsung üdvöskéje még az LG-nél is nagyobb dobozban érkezik, ugyanis a kijelző talpa gyárilag rögzítve van a nyakához. Kinézetre hasonlatosak, a 245B is viszonylag vékony, fekete kávával keretezi a kijelzőt, csak a kezelőszerveket pakolta máshova.

A gombok nagyon jól kezelhetőek, mindegyik funkciója könnyen kivehető, és a bekapcsoló gomb is igen szolidra sikeredett, ám még mindig erős kék fénnyel villog, ha nem kap jelet, így mindenképpen ki fogjuk kapcsolni ha nem használjuk.

Oldalról látszik, hogy ez a monitor sem egy nádszál kisasszony, de hát ez a méret velejárója. A magassága állítható és a talpa is forgatható, mindent tud, amit csak elvárhatunk tőle.

Csatlakozási pontok terén sem kell szégyenkeznie, annyira még nem tartozik a spórolós részlegbe, hogy elfelejtsék róla a DVI bemenetet. Két érdekesség található még itt, az egyik a főkapcsoló, amit egyre több kijelzőjére pakol fel a Samsung (dicséretes tény), míg a másik egy tápcsatlakozó az opcionálisan vásárolható hangfalnak, mely a 245B aljára rögzíthető.

Samsung 245B képminőség

A háttérvilágítás nagyon szép egyenletes, mindössze alulról látszik némi bevilágítás és a keretek felé enyhén világosabb a kép, ami ha nem fekete képet nézünk észrevehetetlen.

A kép már gyári beállítások mellett is nagyon szép, csak világos. Szerencsére itt nem kell lemondanunk semmiről, a menüben megtaláljuk a szokásos extrákat: MagicBright, Dynamic Contrast (ami szerintünk nem ajánlott) és MagicColor funkciók teszik könnyebbé a nekünk tetsző kép kiválasztását, vagy gyors váltogatást az előre definiált sémák közül. A 245B a színátmenet tesztben talán egy leheletnyit jobban sávosodik, mint az L246WH, de ezen kívül minden másban képes előnyre szert tenni. Ekkora méretű TN panelhez képest igen szép színhűség érhető el vele (alapból kicsit hajlik a kék felé, ahogy a Samsungok nagy része, de könnyen korrigálható) és a betekintési szögekkel sincsenek gondok, mindössze felülről kezd el nagyon gyorsan kontrasztot veszíteni, de oldalról még nagyon jól látható.

Hivatalos oldal: Samsung

Összefoglaló

Mit is mondhatnánk, az eredmény elég egyértelmű. Az extra funkcióknak és képminőségének köszönhetően a Samsung 245B a jobb választás, ráadásul még olcsóbb is (a bűvös 100 ezres határ alatt található már), ha ennél jobbat akarunk a következő lépcső már az S-IPS, vagy PVA panelekkel szerelt modellek 150-160 ezer felett. Az LG L246WH mindössze egy komoly előnyt tud felmutatni, rendelkezik komponens és HDMI bemenetekkel, így ha valaki nem tud ezek nélkül élni, akkor elgondolkozhat rajta, mindenki másnak ott a 245B. Ahogy azt a teszt elején jeleztük, a két monitor vizsgálata óta több gyártó is jelentkezett hasonló kijelzőkkel, az Acer még egy figyelemreméltóan alacsony árúval is, amint lehetőségünk nyílik rá, megnézzük őket közelebbről is.

Köszönjük a teszttermékeket az Expert Computer Kft.-nek és a CHS Hungary Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward