Elektromos agytuning matekra

Mellékhatások nélkül, akár fél évig is felturbózhatja az ember matematikai képességeit egy elektromos töltet - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatóinak vizsgálataiból.

Elektromos agytuning matekra

Mellékhatások nélkül, akár fél évig is felturbózhatja az ember matematikai képességeit egy elektromos töltet - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatóinak vizsgálataiból.

A szóban forgó eljárás a transzkraniális egyenáramú agystimuláció (TDCS) névre hallgat; komoly sebészeti beavatkozást nem igényel, lényege pedig abban áll, hogy hosszabb időn keresztüli folyamatos, gyenge egyenárammal stimulálják a fali lebeny (az agy számolási műveleteket kezelő része) neuronjait. Ily módon - legalábbis átmenetileg - hathatósan tudnak segíteni a diszkalkuliában és más hasonló, különböző betegségekből fakadó matematikai problémákkal küszködőkön.

Nem meglepő módon az eljárással először csak kiváltani tudták a diszkalkuliát (természetesen csak ideiglenesen), ám aztán sikerült meg is fordítaniuk a folyamatot, és ténylegesen fel is javították a vizsgált alanyok matematikai készségeit.

Az eljárás hatékonyságát meglehetősen különös módön tesztelték: az átlagos matematikai képességekkel rendelkező vizsgálati alanyokat arra kérték, hogy tanuljanak meg egy sor új, kifejezetten a vizsgálathoz kidolgozott, számokat jelképező szimbólumot, majd szokványos módszerekkel mérték fel a résztvevőknek az új számjegyek kezelésére vonatkozó készségeit. Az eredmények tanúsága szerint a TDCS-kezelés valóban fellendítette az alanyok készségeit, a hatás pedig fél évig maradt meg.

Most pedig, hogy egészséges embereken már sikeresen alkalmazták a módszert, rövidesen betegeken is tesztelni fogják. A kutatók nagy reményeket fűznek az eljáráshoz, meglátásuk szerint nagyon sokakon segíthetnek majd vele.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward