Elegáns órát mutatott be a Garmin

A vívomove egy olyan karóra, ami a fitneszkiegészítők funkcionalitásával bír, és akár egy évig is megy elemcsere vagy töltés nélkül.

Elegáns órát mutatott be a Garmin

A Garmin igazi öregmotorosként van jelen a viselhető kiegészítők piacán, hiszen a vállalat több mint egy évtizede foglalkozik olyan eszközökkel, amik a sportolók, túrázók segítségére vannak különböző módokon. És lényegében a Garmin az egyetlen olyan versenyző ebben a megújuló szegmensben, aki sikeresen tudta kamatoztatni a korábban szerzett tapasztalatait, most pedig ott van a legnagyobb vállalatok között.

A Garmin az IDC által korábban publikált adatok szerint a toplista ötödik helyét foglalta el messze elmaradva a Xiaomi, Apple, Fitbit trió mögött, ám szoros versenyben a Samsunggal. A vállalat semmi esetre sem szeretne lemondani erről a pozícióról, sőt mi több, a lehetőségeihez mérten inkább előre menekülne. A Garmin egy új termékkel próbálja belopni magát a vásárlók szívébe. A vívomove egy karóra, de nem okosóra, hanem sokkal inkább egy olyan szerkezet, amibe egy aktivitásmérőt pakoltak a tervezők. Ez a funkcionalitás terén nem túl kifizetődő dolog, viszont az üzemidejét tekintve már hatalmas pozitívum. A vállalat közleménye szerint egyetlen elemcserével (CR2025) egy évre meg lehet oldani a készülék energiaellátását. Bár a Garmin általában a sportolókat célozza, ezúttal az eleganciát helyezte előtérbe.

Az újdonság hagyományos órának tűnik, azonban vannak benne különböző mozgási érzékelők, amelyeket kihasználva képes számon tartani a felhasználója minden mozzanatát. Az eszköz a lépéseket és az alvási ciklusokat is monitorozza, illetve lényegében akkor is figyel, mikor éppen passzív az ember, és jelzi, ha ideje lenne már egy kicsit mozogni, még mielőtt megmacskásodik a viselője lába. Az órán lényegében három dolgot lehet látni: a mutatók értelemszerűen a pontos időt jelölik, a bal oldalon látható csík a lépésszámot mutatja, a jobbra került piros kijelző pedig az inaktivitásra hivatott felhívni a felhasználó figyelmét. Ez utóbbi 15 percenként egy egységgel „építkezik”, az előbbi pedig az alapján osztódik fel 20 téglalapra és mutatja a lépéseket, hogy a tulajdonosa milyen adatot táplált be napi célként – tehát mikor ez megtelik, akkor sikeresen elérte azt a lépésszámot, amit mindenképpen szeretett volna megtenni.

A hozzá tartozó applikáció az okostelefon adatait is felhasználva képes többféle diagramot felállítani, legyen szó itt például az elégetett kalóriákról, a lépésszámokról vagy a megtett távolságokról. A mobil automatikusan szinkronizálni fog mindent a Garmin Connect rendszerrel, ide vonatkoznak az elért eredmények, az esetlegesen kitűzött célok vagy az edzésprogramok. És ennek a segítségével meg is lehet osztani akár a Garmin Connect felhasználóival, akár másokkal a különböző eredményeket. Az alkalmazás folyamatosan fejlődik, és mostanra már mintegy virtuális edzőként képes funkcionálni, ami azt jelenti, hogy a beérkezett adatok értelmezését és kielemzését követően tippekkel szolgál a felhasználónak, hogy mit tegyen.

Mivel nem egy digitális kijelzővel ellátott készülékről van szó, a „testreszabhatósága” a klasszikus opciókra korlátozódik. A vásárláskor a felhasználó hat különböző kivitelből választhatja ki a számára legmegfelelőbbet: a kínálatban van két sportmodell fekete és fehér színben gumis szíjjal, két átlagos modell rózsaarany vagy fekete színben bőrszíjjal, valamint szintén kettő prémium megoldás barna bőrrel arany vagy rozsdamentes acél tokban. A 20 milliméteres, univerzális szíjat minden esetben lehet cserélni, szóval ha másképpen nem is, ilyen módon egy kicsit egyedivé lehet tenni a vívomove-ot. A különböző kivitelektől függően az óra 51, 48 és 67 gramm tömegű lehet (sport, klasszikus és prémium), és minden esetben 12 milliméter vastag. Az eszköz akár 50 méteres (5 ATM) mélységig is bírja a vizet, szóval ilyen téren nem lehet rá panasz.

A Garmin vívomove széles ársávot fed le. A sportosabb kivitelt már 150 dollárért meg lehet kapni, míg a klasszikus modellek 200 dollárért cserébe vihetőek haza, a prémiumnál pedig már 300 dolláros összeg szerepel a mellékelt árcédulán. Mivel ez távolról sem rendelkezik olyan képességekkel, mint egy okosóra, így legfeljebb a Withings készülékéhez lehet hasonlítani, az Activité Pop pedig szintén 150 dollártól indul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward