Elbocsátások és termékpaletta karcsúsítás az OCZ-nél

Az OCZ átalakítja termékpalettáját és jelentős mértékű létszámcsökkentést is eszközöl.

Elbocsátások és termékpaletta karcsúsítás az OCZ-nél

A neves nagyvállalat alapítója, Ryan Petersen – aki korábban a cég elnök-vezérigazgatói posztját is betöltötte – szeptember folyamán távozott, amire állítólag az általa folytatott "nem megfelelő gazdálkodás" miatt kerülhetett sor. Egyes források szerint az OCZ és a Seagate között folyó felvásárlási tárgyalások sikertelensége is közrejátszott a korábbi elnök-vezérigazgató távozásában, igaz, a felek között a pletykák szerint valójában azért nem született megállapodás, mert Petersen a felvásárlás után nem kapott volna széket a Seagate vezetőségében.

Jelenleg viszont nem is az a lényeg, hogy Petersen korábban miért távozott, hanem az, hogy az OCZ manapság eléggé csapnivaló helyzetben van, ugyanis a pénzügyi teljesítményével problémák vannak. Hetekkel ezelőtt a vállalat illetékesei már kiadtak egy hivatalos közleményt, amelyben a pénzügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy jelentős veszteségre kell felkészülni az aktuális negyedévben. A közlemény szerint az OCZ a piac által megkövetelt rendkívül agresszív SSD árképzési stratégia miatt került pénzügyi bajba.

Borítékolható volt, hogy ennek, azaz a nem túl rózsás pénzügyi teljesímténynek hamarosan komoly következményei lesznek, azaz elbocsátásokra és a vállalat szerkezetének átalakítására számíthatunk a nem is oly távoli jövőben. A legfrissebb hivatalos közlemény szerint mindkét említett lépésre sor kerül. Ennek értelmében a vállalat jelentősen egyszerűsíti termékpalettáját, ami annyit jelent, hogy nagyjából 150 féle termék gyártását és forgalmazását állítja le annak érdekében, hogy nyereségesebben üzemelhessen. A termékpaletta csökkentésébe a kedvező árú termékek számának redukálása is beletartozik, így 80%-kal kevesebb termékkel lesz jelen a gyártó a belépőszintű megoldások szegmensében.

Ezzel együtt létszámcsökkentésre is sor kerül. Az OCZ alkalmazottainak száma – a termelésben résztvevő személyzet kivételével – globálisan 28%-kal csökken. A tajvani üzem esetében – a külső vállalkozókat is beleértve – 32%-os létszámcsökkentésre kerül sor. Az üzemben továbbra is törekedni fognak a hatékonyság növelésére és a termelési szint emelésére. Az említett intézkedések mellett egyéb változtatásokra is lehet majd számítani a közeljövőben annak érdekében, hogy a kiadások csökkenhessenek, a működési eredmények pedig javulhassanak.

Az OCZ ezzel együtt hangsúlyozza, továbbra is jelentős költségeket fordít majd kutatásra és fejlesztésre. Ralph Schmitt szerint – aki az OCZ új elnök-vezérigazgatója – az átstrukturálás mind a részvényesek, mind pedig az OCZ számára kedvező végkifejlettel kecsegtet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward