Egyszerre érkezett meg a Samsung és az LG új okosórája

A Samsung hajlított kijelzővel és 3G modemmel látta el a sajátját, az LG megoldása pedig kör alakú "számlappal" lett felvértezve.

Egyszerre érkezett meg a Samsung és az LG új okosórája

A két dél-koreai ellenlábas érdekes módon egyszerre leplezte le a legfrissebb karóráit, pedig a Berlinben megrendezésre kerülő IFA, ahol ezek jöttek volna eredetileg, még el sem kezdődött. A jövőheti elektronikai kiállításon a G Watch R és a Gear S modell is rendkívül nagy figyelmet fog valószínűleg kapni, de újdonságot egyik sem tartogat már akkorra, hiszen most minden fontosabb tulajdonságukra fény derült.

A Samsung és az LG konfigurációja legutóbb eléggé hasonló volt, mikor rajthoz állt az Android Wear operációs rendszer, ezúttal viszont két egészen eltérő irányba indultak el a vetélytársak. Az LG egy olyan konstrukciót dolgozott ki, ami kör alakú kijelzővel rendelkezik, és a felhasználói felülete is egészen „órás” megjelenést biztosít számra. Ezzel szemben a Gear S ráolvad a felhasználó csuklójára a hajlított panelnek köszönhetően, így egy kicsit olyan érzést kelt, mintha egy modern sci-fiből lépett volna elő. Azt, hogy kinek melyik „út” tűnik járhatóbbnak, már mindenki maga döntheti el, és ezen döntést követően viheti haza a megfelelő darabot. Az biztos, hogy ezúttal nem fogunk egyik esetben sem arról beszélni, hogy másolták volna egymást a dél-koreai óriások.

Samsung Gear S

Kezdjük a friss okosórák bemutatását a Samsung termékével, mely tehát egy olyan kijelzőt kapott, ami valamelyest meg van hajlítva. A Samsung ezúttal is a jól bevált Super AMOLED technológiát alkalmazta, akárcsak a Gear Fit, sportolók számára kifejlesztett kütyü esetében, ahol először bukkant fel a hajlított kijelző. Ennek a megoldásnak köszönhetően a vállalat mérnökei nagyobb megjelenítőt tudtak használatba venni úgy, hogy az ne váljon kényelmetlenné. A 2 hüvelykes panel 360 x 480 képpontos felbontással lett ellátva, ami azt jelenti, hogy a pixelsűrűsége eléri 300 PPI-t. Az operációs rendszer szerepét ezúttal ismételten a Tizen tölti be, tehát a Samsung nem igazán szeretne komolyabban építeni az Android Wearre. Ez igazából teljesen logikus lépés a részükről, hiszen a Tizen mellett nagy szabadságot élveznek, míg az Android Wear funkcionálisan kötné valamelyest a tervezők kezét. Az eszközt egy kétmagos SoC fogja meghajtani, ami 1 GHz-es órajelen dolgozhat, ha minden erejét latba kell vetnie. Akárcsak a korábbi tizenes Gear termékekben, vélhetően ebben is egy Exynos 3250 van jelen. A rendszernek 512 MB-nyi memóriával kell boldogulnia a használat során, a tárhelye pedig 4 GB-os méretet öltött, ami éppen elegendő lesz az átmeneti adattárolásra.

Ahogy arról már előzetesen is pletykáltak, a Gear S 3G HSDPA modemmel is el lett látva, így önállóan, az okostelefon igénybevétele nélkül is rengeteg dologra lesz képes. Ráadásul végiggondolva ez nemcsak azért jó, mert így több lehetőség rejlik a szerkezetben, hanem mert nem kell egyszerre két készüléket terhelni minden apróság miatt, vagyis az okostelefon válláról ezáltal lekerült némi teher. Van még ezen felül 802.11 b/g/n Wi-Fi is a képességeinek listáján, és persze a Bluetooth 4.1 modul sem maradhatott ki, ami a mobillal való kapcsolattartás során aktív szerepet játszik. Mint minden viselhető kiegészítő, ez is tele van különböző szenzorokkal, amikkel folyamatosan monitorozni tudja a felhasználója minden egyes lépését. Került bele gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, illetve a Samsungoknál megszokott pulzusmérő is. És ez még nem minden, ugyanis az UV szintet, a légnyomást és a környezeti fényt is figyelemmel követi.

A Samsung szerint a Gear S minden korábbi okosóránál kényelmesebb viseletet nyújt, hiszen a hajlításnak köszönhetően még a ruhadarabok (pulóver, kabát) alá is könnyeden siklik majd be, a szíját pedig a bőr számára kellemes érzetet keltő anyagból alakították ki. Viszont üröm az örömben, hogy nem cserélhető a szíj bármilyen szabványos megoldásra, vagyis a testreszabhatóság tekintetében emiatt egy kicsit csorbát szenved. A készülékházat megfelelő védelemmel látták el, így megkapta az IP67 minősítést, ami annyit tesz, hogy a búvárkodást azért nem fogja bírni, de nagyjából minden mást átvészelhet (30 percet biztosan kibír egy méteres mélységben). Az energiaellátásáról egy 300 mAh-s kapacitású akkumulátor hivatott gondoskodni. Ez a gyári adat szerint két napos működési időt tesz lehetővé átlagos használati intenzitás mellett.

LG G Watch R

Az LG megoldásának igazi különlegességét nem kell ecsetelni, mindenki látni fogja, amint egy pillantást vet rá, ráadásul a nevében az R betű is a kör alakú kijelzőre utal. Ezt a modellt már-már rideg elegancia jellemzi; a fekete és a fehér kontrasztját csak a digitális számlapra csempészett apró, piros grafikus elemek törik meg. Az alkalmazott kijelző nem nagy, mindössze 1,3 hüvelykes a körátmérője, P-OLED technológiával operál és 320 x 320 képpontos a felbontása (itt ez értelemszerűen annyit tesz, hogy a legszélesebb pontjai között 320 pixel helyezkedik el). A belsejében egy Qualcomm Snapdragon 400 besorolású APQ8026 chip tevékenykedik, ami 1,2 GHz-es működési frekvencia elérésére képes. Ebben a lapkában nincsenek integrált kapcsolati egységek, van viszont négy Cortex-A7 processzormag, illetve egy Adreno 305 grafikus modul. A memóriák konfigurációját tekintve azonos képet fest a G Watch R, mint a Gear S. A rendszernek ezúttal is 512 MB-nyi memória jutott, és a háttértára is 4 GB-os méretet öltött. Az operációs rendszer szerepét az Android Wear tölti be rajta, ami a Google sajátja az ilyen, és ehhez hasonló okosórák számára. Itt még nem kell a frissesség kérdésén agyalni, hiszen a Wear csak néhány hónapja mutatkozott be, és ez az első kiadása.

A G Watch R – akárcsak a legtöbb okosóra – Buetooth használatával fog kommunikálni azzal az okostelefonnal, aminek a közvetlen klienséül szolgál majd. Más kapcsolati lehetőséggel jelen állás szerint nem is kecsegtet a masina. A különböző érzékelők palettáján a legfontosabb szereplő a 9 tengelyes mozgási szenzor, ami magában foglalja a giroszkópot, a gyorsulásmérőt és az iránytűt is. Emellett van még a fedélzetén barométer, illetve fotopletizmográfiás (PPG) érzékelő is – ez jelen esetben a pulzus mérésére szolgál. A vállalat kihangsúlyozta, hogy a szíjak tetszés szerint leválthatóak lesznek. Az energiaellátásról egy 410 mAh-s kapacitású telep hivatott gondoskodni, ami ugyan nagyobb, mint a Samsungnál látott akku, de sok tényezőn múlik itt az üzemidő, így behatóbb tesztek nélkül nem érdemes messzemenő következtetést ennyiből levonni. Sajnos az LG nem nyilatkozott arról, hogy egy töltéssel mennyi ideig bírja majd a G Watch R a strapát. A kütyü egyébként IP67 védettséget élvez, csakúgy, mint a Gear S, vagyis ez is ellenáll a nagyobb nyomású víz kivételével jóformán mindennek.

Az árazásról csak az egyik esetében beszéltek egyelőre, így azt nem tudni, hogy ilyen tekintetben egy lapon említhetőek lesznek-e. Az LG G Watch R Németországban 300 eurót fog kóstálni. A Samsung a tervek szerint októberben fogja megkezdeni az új termékének forgalmazását. Az LG is csak később veti be a saját megoldását, de itt még ennyire sem határolta be a vállalat az időpontot, a negyedik negyedév a céljuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward