Egyre többet költünk műszaki cikkekre

A Szórakoztató Elektronikai Szövetség (Consumer Electronics Associaton) közleménye szerint az Amerikai Egyesült Államokban egy átlagos háztartásban 25 elektromos fogyasztói cikk található.  Ezzel szemben 1976-ban mindössze átlag 1,3 műszaki cikk jutott egy háztartásra. Ráadásul minden eddiginél több pénzt tesznek félre az emberek ilyen jellegű termékek vásárlására. 2006-ban átlagosan 1500 dollárt költöttek tartós fogyasztási cikkekre az amerikai háztartások, sőt, 2007-ben ez az összeg várhatóan 2000 dollárra emelkedik majd.

Egyre többet költünk műszaki cikkekre

Az Amerikai Egyesült Államokban a 2006-ban eladott LCD tv-k száma 160 százalékkal nőtt annak következményeként, hogy a fogyasztók egyre több elektronikai cikkek vásárolnak. Azon jóslat ellenére, miszerint a műszaki cikkek forgalma lelassul, az elmúlt év során az eladások 16%-os növekedése volt tapasztalható, amely 145,7 milliárd hasznot hozott a gyártóknak.

Idén valószínűleg csak feleekkora növekedés várható. Becslések szerint ez 155 milliárdos bevételt jelent, és a Szórakoztató Elektronikai Szövetség szerint a várható 6,5%-os növekedés még mindig magasnak mondható. „A 6,5%-os növekedés kétszer akkora, mint a GDP növekedése” – fogalmazott Sea Wargo, a CEA piaelemzésért felelős igazgatója. Az egy átlagos amerikai háztartásban 25 elektromos fogyasztói cikk található.  Ezzel szemben 1976-ban mindössze átlag 1,3 műszaki cikk jutott egy háztartásra. Ráadásul minden eddiginél több pénzt tesznek félre az emberek ilyen jellegű termékek vásárlására. 2006-ban átlagosan 1500 dollárt költöttek tartós fogyasztási cikkekre az amerikai háztartások, sőt, 2007-ben ez az összeg várhatóan 2000 dollárra emelkedik majd.

„A fogyasztók minden eddiginél gyorsabban adoptálják az új technológiákat” – nyilatkozta Wargo. Részben ez is hozzájárul az árak csökkenéséhez. Az elmúlt évben a DVD lejátszók ára 54%-kal, a plazma TV-k ára 32%-kal, míg a 4 megapixeles kamerák ára 40%-kal csökkent.

A magas felbontású HD TV készülékek forgalma most van fellendülőben, és gyorsan közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor a HDTV-k átveszik a hagyományos készülékek helyét. „A kereslet megnőtt a magas felbontású, síkképcsöves készülékek irányt – ezzel soha nem látott magasságokba emelkedhet a TV készülékek piaca.” 2007-ben ez várhatóan 26 milliárd dollárnyi bevételt jelent.

A HD DVD lejátszók forgalma esetében ennél szerényebb növekedést tapasztalhattunk a tavalyi évben. Ez részben a Blu-Ray késésének, illetve a Blu-Ray és a HD DVD gyártók között dúló állandó harcoknak köszönhető.

A hibrid lejátszók forgalomba hozatalával ezek a nézeteltérések valószínűleg meg fognak szűnni.  Ennek ellenére a becslések szerint 2007-ben mindössze egy millió HD DVD lejátszót adnak majd el Amerikában. A növekvés várhatóan jövőre indul majd be, amikor az előrejelzések szerint 4,2 millió darab Blu-Ray vagy HD DVD lejátszót adnak majd el. 2009-ben pedig várhatóan tovább emelkedik ez a tendencia, elérve a 11,6 milliós eladott darabszámot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward