Egyre több chiptervezőt vesz fel az Oppo, egyedi lapkán dolgozhat

Friss hírek alapján arra lehet következtetni, hogy az Oppo a saját kezébe veheti a chipek tervezését.

Egyre több chiptervezőt vesz fel az Oppo, egyedi lapkán dolgozhat

A mobilpiacon a legtöbb vállalat más beszállítótól vásárolja a rendszerchipet az okostelefonok számára, nagyon kevesen vannak, akik képesek saját részre gondoskodni erről. Az Apple kizárólag magának alkotott lapkákat használ, és Samsung, valamint a Huawei is az eszközei jelentős részét tudja házon belül ellátni. Most pedig nagyon úgy fest, hogy az Oppo is nekifuthat ennek.

Külső személőként ez a feladat egyáltalán nem tűnik bonyolultnak, hiszen az ARM gyakorlatilag a legtöbb lényeges komponenst tálcán kínálja, és ezeket felhasználva igazából össze lehet hozni akár egészen ütős rendszerchipeket is. A Samsung és a Huawei is az ARM-tól licencelt feldolgozó IP-ket használva szállít csúcskategóriás egységeket. De valójában rengeteg tapasztalatra és erőforrásra van szükség ahhoz, hogy egy széles igénynek megfelelő, friss lapkával tudjon előrukkolni. Korábban a Xiaomi is megpróbálta ezt megoldani, de zsákutcába futott.

A jelek szerint az Oppo tisztában van azzal, hogy a rendszerchipek tervezése nem egy egyszerű feladat, és éppen ezért nem is úgy közelíti meg ezt a kérdést, hogy házon belül próbál hozzá csapatot verbuválni. A Nikkei Asian Review értesülése szerint agresszív módszerekkel dolgozik azon az Oppo, hogy minél több iparági szakembert szerezzen meg, és jellemzően ismert piaci szereplőktől csábítja el a mérnököket.

Galéria megnyitása

Az Oppo állítólag már a MediaTektől és a Qualcommtól, de még a HiSiliontól (Huawei) és az Unisoctól (Spreadtrum) is szervezett be a saját csapatába tapasztalt szakembereket. Olyannyira nem szerénykedik az Oppo, hogy az MediaTek és az Unisoc berkeiből már kiemelt vezetőket is sikerült elcsábítani. Legutóbb Jeffery Lu csatlakozott az vállalathoz, aki korábban ügyvezető helyettesi szerepkörben dolgozott a MediaTek kötelékében. És szintén a MediaTektől az 5G modem tervezői közül is sikerült kulcsfigurát igazolni. És még a Xioamitól is vett át szakembert az Oppo ehhez a projekthez.

Korábban az Oppo egyik kiemelt szakembere egyébként már utalt arra, hogy a chipek tervezését is célként tűzte ki a vállalat. Akkor arról esett szó, hogy a vállalat jelentős érdeklődést mutat a chipekkel kapcsolatot kutatás és fejlesztés iránt, ezért szeretne ezen a fronton erősíteni, hogy az ellátói láncát stabilabb lábakra helyezze. (Persze a Huawei példájából kiindulva a saját chipek tervezése sem lehet garancia mindenre.)

Ha az Oppo saját rendszerchipet tervezne, az nagyon komoly változásokat indíthatna be ezen a fronton az ellátói láncban. Könnyen lehet, hogy nemcsak az Oppo rendeléseitől esne el hosszú távon a MediaTek és a Qualcomm, hanem vinné magával a Realme-t, a Vivót, az iQOO-t, és akár a OnePlust is. Tudniillik ezek a márkák gyakorlatilag egyetlen tőről fakadnak, a BBK Electronics áll az egész üzlet mögött.

Valószínűleg nem mostanában lesz majd Oppo rendszerchip új okostelefonokban, ehhez ugyanis azért hosszú időre van szükség. Ha a dizájn már adott, még akkor is gyártásba kell még vinni a terméket, ami kezdetben nem rutin feladat. Legalább 2-3 évbe fog telni

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap