Egyre növekszik a kereslet a négymagos processzorok iránt

A négymagos processzorok viszonylag lassú indulása után egyre jobban növekszik a népszerűsége az ilyen központi egységeknek, állítja az Intel.

Egyre növekszik a kereslet a négymagos processzorok iránt

A négymagos processzorok viszonylag lassú indulása után egyre jobban növekszik a népszerűsége az ilyen központi egységeknek, állítja az Intel.

Paul Otellini, az Intel vállalat vezérigazgatója kedden jelentette be egy konferencián, hogy a négymagos központi egységekből az elmúlt negyedévben 3 millió egységet szállítottak le. "Az első négymagos egységünket múlt év novemberében adtuk ki, és 2007 feléig egy millió darabot gyártottunk le. A négy maggal rendelkező központi egységek iránti hatalmas kereslet miatt sikerült idén csak a harmadik negyedévben 2 millió darabot eladni. Jelenleg vállalatunk 20-féle egyedi processzor konstrukciót kínál." - közölte Mr. Otellini.

Az egyre növekvő kereslet oka minden bizonnyal a kedvező árazása az ilyen központi egységeknek. A legalsó határ az Intel Core 2 Quad Q6600, ami csak 266 dollárba (51 000 forintba) kerül.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az Intel négymagos processzorai valójában nem négy különálló magból állnak, hanem két darab kétmagos processzor van egy közös alapra integrálva. Az ilyen módon gyártott központi egységek jóval kevesebbe kerülnek a vállalatnak, mint ha egy valóban négy magból álló processzort kellene legyártania. Valószínűleg így sikerült a vállalatnak már lassan egy éve megjelenni a piacon a négymagos termékeivel.

A négymagos AMD Opteron és a hamarosan piacra kerülő szintén négy maggal rendelkező AMD Phenom processzorok azonban négy különálló mag egy felületre integrálásával készülnek. Az Advanced Micro Devices állítása alapján az így gyártott négymagos processzorok jobb teljesítményt érnek el, mint az Intel négy magból álló központi egységei.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward