Egyre nagyobb a Windows Phone Store kínálata

A Windows Phone-hoz tartozó piactéren már több mint 250 ezer alkalmazás várja az érdeklődőket.

Egyre nagyobb a Windows Phone Store kínálata

Az okostelefonok piacán jelen levő operációs rendszerek között komoly harc folyik, nem mindegy például, hogy a hozzájuk tartalmazó alkalmazás boltnak mekkora a kínálata. Ebben, mint ahogy sok más dologban is, a Windows Phone jelenleg a harmadik helyen áll, és bár talán soha nem éri utol a vezető párost ilyen tekintetben, a kínálat mostanra akkor is tekintélyt parancsoló.

A Microsoft programfelhozatalának létszámáról legutóbb decemberben számolhattunk be, amikor is a Windows Phone Store elérte a kétszázezres álomhatárt. Érdekesség, hogy a jelenleg Store-ként ismert piactér valójában Marketplace néven debütált még 2010 októberében a Windows Phone 7 operációs rendszerrel. Azóta csaknem négy év telt el, és rengeteg változáson esett át az alkalmazásbolt. A jelenleg használatos nevet például 2012 augusztusában kapta, és ezzel együtt más jelentős átalakításokat is eszközöltek ekkor. Az első komolyabb mérföldkő 2012 júniusához köthető, akkor lépte át a 100 ezres határt az akkor még Marketplace névre hallgató áruház, amihez 20 hónapra volt szüksége. Ez gyorsabban történt, mint az Android esetében, annak ugyanis 24 hónap kellett ehhez, viszont lassabban, mint az Apple App Store-nál, ami mindössze 16 hónap alatt letudta ezt a „célt”. A Microsoft arra számított, hogy tartani tudják majd a növekedés ütemét az Android piacterével, de sajnos úgy fest a helyet, hogy ez nem így van. Az újabb százezer app és játék 18 hónap alatt gyűlt össze, míg az Android Marketnek 7 hónapra volt ehhez anno szüksége.

Ismét eltelt nagyjából egy fél év, és most arról számolhatunk be, hogy a Windows Phone Store népessége elérte a 255 ezret. Lassan, de biztosan nő tehát a kínálat bővülésének üteme. Még ha az előzetes várakozásoktól el is maradnak a számadatok, ezzel a tempóval még idén átléphető a háromszázezres határ. A felhasználók száma és aktivitása is növekedik, így a napi forgalom tekintetében már 10 millió letöltésről lehet beszélni. Mostanra a Windows Phone operációs rendszerek mögött valamivel több mint fél millió regisztrált fejlesztő sorakozott fel, az applikációk választéka pedig naponta 500 különböző újdonsággal – hasznos programmal vagy éppen valamilyen játékkal – gyarapodik. Az 510 ezer fejlesztő kapcsán persze azt meg kell jegyezni, hogy ebbe azok is beletartoznak, akik azért regisztráltak, hogy minél előbb elérhessék a platform legfrissebb kiadásait. Az alkalmazáskínálat „állásáról”, illetve a többi statisztikai adatról nem maga a Microsoft számolt be, hanem egy ausztráliai jelentésből derültek ki, de minden bizonnyal valósak a számok.

Végül lássuk, hogy is áll jelenleg a konkurencia, és valójában kik a redmondiak legnagyobb ellenfelei. Az Apple és a Google nagyon ellépett már, ugyanis ez a páros júniusban, néhány napos különbséggel átlépte az 1,2 milliós számot is. Ennél fogva a Microsoftnak inkább a BlackBerry App Worldre és az Amazon Appstore-ra érdemes irányítania a figyelmét. Az Amazon palettáján nagyjából 240 ezer applikáció foglal most helyet, így a tartalomszolgáltatóval szemben van némi előnye a Microsoftnak, azonban a BB kapcsán már más a helyzet. Az App World létszámáról még április közepén számolt be a BlackBerry, és akkor 234 ezer különböző app és játék volt a kínálatukban, ami azóta minden bizonnyal azért valamelyest gyarapodni is tudott (úgyhogy még az is lehet, hogy nincs is meg a harmadik hely).

Zárásul azt mindenképpen ki kell emelni, hogy ezek pusztán csak számok, és nem feltétlenül jelentenek utalást arra nézve, hogy mennyire minőségi valójában a kínálat. A Microsoft például kifejezetten szereti hangsúlyozni, hogy hiába a behozhatatlannak tűnő hátrányuk az Android és az iOS mögött a felsorakozó programok számát figyelembe véve, valójában a legtöbbször előkerülő, „toplistás” alkalmazások java náluk is megtalálható, így a valós hátrányuk nem nagy.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward