Egyre jobban szorongatja a HTC-t a Nokia

Ezúttal Németországban kerülhetnek végleges tiltólistára HTC telefonok.

Egyre jobban szorongatja a HTC-t a Nokia

A HTC-t mostanra tényleg húzza már az ág is. Nem elég, hogy folyamatosan pénzügyi nehézségekkel kell szembenézniük, még egyéb problémáik is vannak. Egyrészről a fejlesztések nem a terv szerint haladnak, mert az újabb modellek rendre késnek, illetve a Snapdragon 800 továbbra is tabu a vállalatnál ,másrészt a Nokia több piacon is pereli őket a forgalomban levő eszközök néhány képessége okán.

A finn gyártó sorozatban nyújtja be a keresleteket a HTC ellen. A tajvani székhelyű gyártónak újabb és újabb modelljeit szeretné a Nokia betiltani, és mostanra országokon átívelő hadjárat vette kezdetét. A Nokia ezúttal Németországban szorongatta meg a HTC-t, de a pereskedés nem itt indult, hanem az Egyesült Királyságban. A szigetországban sikerrel járt a Nokia, és a HTC One és a One Mini forgalmazását mostanra leállították. Ezen felbuzdulva léptek tovább – egyelőre – Európa határvonalain belül. Legutóbb a HTC-nek Németországban kellett bíróság elé állnia. Ezeknek az ügyeknek a középpontjában is a birtokolt szabadalmak vannak, ahogy azt már megszokhattuk az elmúlt évek során a hasonló, óriások között zajló perek esetében.

A müncheni bíróságon a HTC-nek ezúttal néhány kommunikációs megoldás miatt kellett megjelennie. Az információink szerint egy fájlátviteli megoldáson folyik a pereskedés, ami az NFC vagy a Bluetooth használatához köthető. Elvileg az összes új Androidban jelen levő Beam funkciót kifogásolja a Nokia; azonban egyelőre csak HTC okostelefonokat vettek célkeresztbe, így a Beames vonatkozását az ügynek illik fenntartásokkal kezelni. Az viszont már tény, hogy a HTC-knél ez az adatátviteli eljárás valamilyen módon sérti a finnek szabadalmát, az ügyészség ugyanis megerősítette a Nokia igazát. Végeredményben a HTC One nem csak magában, hanem az összes családtagjával karöltve (One Max és One Mini) le fog kerülni a boltok polcairól a németeknél. A tiltást csak akkor kerülheti el a HTC, ha úgy változtat a szoftveren, hogy a kérdéses funkciót száműzi belőle. A Nokia ezzel a mostanival együtt (az elmúlt egy évet tekintve) már a harmadik diadalát ünnepelhette a tajvaniak felett.

A két vállalat csatározásában a következő lépés a HTC-é lesz, a vállalat minden bizonnyal kérni fogja az újratárgyalást. Legvégső esetben valamilyen díjfizetési rendszer állhat fel a kérdéses szabadalmakkal kapcsolatban. A HTC többek felé (pl.: Microsoft, Apple) fizet már minden eladott androidos készülékek után, így ez már nem új a tajvaniaknak. Ezt megelőzően persze még hosszas alkudozásra kell számítani, és az sem zárható ki, hogy időközben a HTC is talál fogást a Nokián. Így ha egyezkedésre kerül a sor, jobb pozícióban lennének.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward