Egykezes használatra fejlesztett új böngészőt az Opera

Az Opera előrukkolt egy teljesen új mobilos böngészővel, ami az Opera Touch névre hallgat, és az asztali megoldást is frissítette néhány új lehetőséggel.

Egykezes használatra fejlesztett új böngészőt az Opera

Az Opera több különböző mobilos böngészővel is előállt már az elmúlt években, de az Opera Minitől eltekintve valahogy egyik megoldását sem volt képes sikerre vinni. A cég most ismét egy teljesen új termékkel próbálkozik, ami az Opera Touch névre hallgat, és arra helyezi a hangsúlyt, hogy egy kézzel is kényelmes legyen a böngészés.

Egy érintés mind felett? Befutott az Opera Touch.

Napjainkban az okostelefonok már szerencsére egyre lassabban nőnek – legalábbis ami a fizikai méretet illeti –, de rég túl vagyunk már azon, hogy egy kézzel is tényleg biztonságosan használható eszközökről beszélhessünk. Az Opera úgy gondolja, hogy a felhasználóknak mégis lenne arra igénye, hogy tényleg komfortosan tudják kezelni a mobiljukat anélkül, hogy mindkét kezüket szabaddá kéne tenniük ehhez, és ezt a középpontba állítva hozta létre az Opera Touch böngészőt. A különleges grafikus felülettel ellátott szolgáltatás valóban tudja azt, amit ígér, elég egy kéz a böngészéshez, és felszabadul a másik keze a felhasználónak.

Galéria megnyitása

Az Opera Touch legfontosabb jellemzője a FAB mozaikszóval illetett virtuális gomb, ami a program alján rajzolódik ki. A Fast Action Button egy olyan gyorsgomb, amivel nagyon sok funkciót egyetlen mozdulattal el lehet érni, és az egykezes használathoz illően a honlapokon való navigálás is erről megy. A FAB-ot a megérintése után a megfelelő irányba el kell húzni, és így érhetőek el a legfontosabb műveletek. Ezzel az elemmel akár több mint féltucatnyi dolgot is meg lehet tenni egy szempillantás alatt. Az Opera példájából kiindulva, a FAB-ról adott esetben be lehet zárni a lapot, van újratöltés vagy megosztás, át lehet navigálni három kiemelt honlapra (Facebook,Society6, Google) és előtérbe hozható a fülkezelő felülete is.

A Opera kiemelte továbbá, hogy az Touch-nál a keresés fog előtérbe lépni. A böngésző az indításkor úgy jön be, hogy már a billentyűzet is fent van, és lehet gépelni a megkeresni kívánt dolgokat. Ez nem hangzik nagy dolognak, de az Opera számára igen komoly fordulat, ugyanis a norvég alakulat korábban óriási hangsúlyt fektetett a gyorshívó, valamint a komplex nyitóoldal létrehozására és használatára, és most ezek mind háttérbe szorulnak. A keresés egyébként nemcsak szöveges lehet, hanem van hangvezérelt opció, és képes arra is a program, hogy QR kódot vagy vonalkódot olvastasson be.

Galéria megnyitása

Sok esetben láttunk már olyan fejlesztéseket, ahol volt lehetőség az asztali és a mobilos böngésző szinkronba hozására, esetleg tartalmakat is át lehetett küldeni egyik helyről a másikra. Az Opera erre a célra hozta most létre Flow-t, ami képes arra, hogy profilok meg egyebek regisztrálása nélkül összekösse az asztali és a mobilos felületeket. A „társítást” követően egyetlen gombnyomással át lehet küldeni az asztali Operából a weboldalakat az Opera Touch-ba – vagy éppen fordítva. A Flow révén megoszthatóak linkeken túl képek, videók vagy akár jegyzetek is.

Ha nem kell hozzá fiókot regisztrálni, akkor hogy megy ennél az újításnál az összekapcsolás? Erre az Opera QR kódot használ, amit az asztali kliens generál, a mobillal pedig be kell olvastatni. A vállalat kiemelte, hogy a csatlakozást követően végponttól végpontig titkosított csatornán kommunikál egymással a két szoftver, szóval biztonságban lesznek az elküldött adatok. A Flow számára van egy külön felület, ahol akár a korábban átküldött tartalmakat is vissza lehet nézni, és ennek köszönhetően az sem probléma, ha egymás után több tartalmat is továbbít így a másik eszköz számára a felhasználó. A Flow nem foglalkozik azzal, hogy milyen gyártótól származik az adott készülék, ami igazából magától értetődő, de az Opera úgy érezte, hogy ezt is ki kell hangsúlyoznia a bemutatóban.

Az asztali Opera is átesett némi változáson.

Egy olyan újításról is beszámolhatunk, ami kizárólag az asztali böngészőt érinti. Az Opera 52-es főverziójában a Flow mellett megjelent az Instant kereső, ami egy olyan felugrómezőt takar, ami egy egyszerű billentyűkombinációval hozható elő, és alapvetően nem kell hozzá új lapot sem megnyitni, hanem az éppen előtérben levő lap fölött rajzolódik ki. A keresés fontosságát az Opera a Touch esetében is hangsúlyozta, és az asztali programnál megjelent Instant keresőnél is ugyanarra hivatkozott, hogy az emberek sokszor nem célirányosan akarnak egy oldalt megnézni, hanem csak keresni szeretnének valamit, és ezt a lehetőséget a frissítést követően már tálcán kínálja az Opera. Innen meg lehet ugyan nyitni új lapra a találatokat, de akár a lebegő felületen el is olvashatja a szükséges információkat a felhasználó, és visszatérhet az eredetileg olvasott szöveghez. Az Instant kereső jól jön például akkor, ha mondjuk egy összetett hírt olvas az ember, és csak ahhoz szeretne gyorsan némi plusz információra szert tenni.

Galéria megnyitása

Az Instant kereső az Alt + Space használatával hozható elő, és azonnal benne van a kurzor a keresődobozban, szóval a billentyűparancs kiadást követően máris lehet írni. Extra adalék, hogy ez az újdonság nemcsak az interneten képes keresni, hanem akár a fülek között is. Ennek köszönhetően, amikor már nagyon feltorlódnak a fülek, és kezd átláthatatlanná válni az Opera felülete, akkor sem jelent problémát megtalálni bizonyos tartalmakat, az Instant keresővel pillanatok alatt előhozható a szükséges lap. A lapkeresőre át lehet váltani kattintással és a Tab gombbal is, sőt mi több, a Ctrl + Space billentyűparancs is azonnal ezt nyitja meg.

Az Opera Touch csak Androidra készült el eddig, iOS-re még nincs, az androidosok a Google Play Áruházból érhetik el. Az asztali Opera böngésző új verziója pedig letölthető a vállalat honlapjáról.

[bold]Opera Touch: Android

Opera: Opera[/bold]

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward