Egyedi tábla, ami Raspberry Pi alapokon nyugszik

Egy tehetséges geek fejéből pattant ki az ötlet: mi lenne, ha kedvenc hobbiszámítógépét táblagép építésére használnál fel? Az ötletet tett követte, a végeredmény pedig egy működő készülék lett, amivel ugyan vannak kisebb bajok, de mégis használható.

Egyedi tábla, ami Raspberry Pi alapokon nyugszik

A Rasbperry Pi hobbiszámítógép elég sokféle dologra használható: néhányan intelligens üvegház vezérléseként alkalmazzák, de vannak olyanok is, akik házukban vagy lakásukban vetik be a terméket különböző, főként automatizációval kapcsolatos feladatokra. A Rasbperry Pi persze akár alacsony fogyasztású HTPC formájában is használható, ha szükséges, sőt, a legfrissebb példa szerint – némi kitartással – akár még táblagépet is lehet építeni köré.

A Raspberry Pi alapú táblát Michael Castor tervezte és készítette, a végeredményről, illetve az építés közben felmerülő nehézségekről pedig a makezine.com virtuális hasábjain számolt be. A Raspberry Pi alapú táblagép megtervezésekor fontos szempont volt, hogy a végeredmény egy könnyedén és kényelmesen használható, Linux operációs rendszert futtató tábla legyen, amit a repülőtéri biztonsági szolgálat munkatársai is felengednek az adott járatra. Persze a külalak sem volt mindegy, ugyanis olyan táblát kellett tervezni és építeni, ami az utastársak előtt is vállalható.

A tervezgetést cselekvés követte, de volt néhány buktató, ami megnehezítette a projekt teljesítését. Nem volt egyszerű például olyan érintőkijelzőt találni, ami 5 voltos üzemi feszültséget igényel, hiszen a legtöbb példány 12 volttal működik. Idővel persze sikerült ráakadni egy példányra, amely 5 voltos feszültséggel üzemel és HDMI->LVDS átalakító is jár hozzá. A szóban forgó érintőkijelző 10 hüvelykes képátlóval és 1280 x 800 pixeles felbontással rendelkezik, ám csak 256 000 színárnyalat megjelenítésére képes, amivel meg kell barátkozni, még ha nem is könnyű.

A kijelző egy egyedi tervezésű házba került, amit a lelkes "barkácsmester" félhüvelykes nyírfalapok felhasználásával, CNC megmunkálással készített el. A házban a Raspberry Pi csak némi csonkítás árán fért el: egy USB porttól és az Ethernet porttól sajnos meg kellett szabadítani az apróságot. A pofás kis tábla – amit készítője szellemesen csak PiPad néven emleget – kapott egy 10000 mAh-s akkumulátort is, ami egyetlen teljes töltéssel nagyjából hatórányi üzemidőt biztosít a rendszer számára. A hátlapot egy szénszálas lap borítja, ami a fából készült ház társaságában meglehetősen furán néz ki.

A táblagép a jelek szerint tökéletesen működik, sőt, már egy repülőutat is kibírt, méghozzá gond nélkül. Kisebb bajok azért vannak vele: az érintőkijelzővel nehézkesen kivitelezhető a duplakattintás, akkumulátorról pedig nem működik a rendszer, ha éppen be van dugva a tápadaper.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward