Egyedi GTX 580, rendkívül komoly tápellátással

Egyedi GTX 580, rendkívül komoly tápellátással

A Zotac mérnökei megint egy egyedi videokártyán dolgoznak, ami a jelek szerint már majdnem készen is van. A szóban forgó termék ezúttal egy egyedi GeForce GTX 580-as modell, amely igen-igen combos tápellátással érkezik, legalábbis a referencia modellekhez képest. Ahogy az az egyedi videokártyáknál lenni szokott, úgy most is egyedi hűtést kap majd a termék, no de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük a kiszivárgott technikai részleteket szépen, sorban.

A GeForce GTX 580 Extreme Edition névvel forgalomba kerülő újdonság rendkívül komplex VRM áramkörrel érkezik, emiatt viszont egyedi, a referencia PCB-nél nagyjából két centiméterrel magasabb nyomtatott áramköri lapot kellett készíteniük a mérnököknek, ahogy az a fotón is látszik. A GPU és a videokártya alkatrészei 16-fázisú tápellátással gazdálkodhatnak, amely a jó minőségű kondenzátoroknak (POSCAP, Proadlizer) és tekercseknek köszönhetően beton stabil tápellátást biztosít a GPU-nak. Az újdonság működéséhez egyébként egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazására van szükség .

A VRM áramkör MOSFET-jeit és a memória chipeket egy alumínium hűtőborda tömb próbálja hűvösen tartani, amely egyetlen darabból áll, azaz monolitikus felépítésű. A GPU hűtéséről egy egyedi, 2+ slotos hűtő gondoskodik (pontos mérete nem látszik jól), ami két darab 120 mm-es átmérőjű ventilátort hordoz magán. Maga a hűtő rengeteg alumínium hűtőbordát tartalmaz, amelyek elég sűrűn vannak elhelyezve. Igény esetén ez a nagyméretű, léghűtésen alapuló megoldás levehető és könnyedén helyettesíthető egy univerzális folyadékhűtő blokkal anélkül, hogy a többi alkatrész hűtése miatt aggódnunk kéne - állítják a források.

A friss videokártya pontos órajelei egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy a végleges órajelek a referencia értékeknél magasabbak lesznek, elnézve a komoly VRM áramkört és a szintén komolynak minősülő hűtést. Az is biztos, hogy az újdonság komoly tuningpotenciállal érkezik.

Érdekesség, hogy a napokban az Inno3D mérnökei is bemutattak egy GeForce GTX 500-as videokártyákra szánt hűtőt, így nincs kizárva, hogy a gyártó műhelyében már készülnek azok a tuningolt GeForce GTX 500-as sorozatú videokártyák is, amelyekre az iChill VC26-ot felpattintják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward