Egy költséghatékony és egy erős 22 colos a szorítóban

A mai alkalommal két IPS paneles kijelzővel foglalkozunk, melyek a HP és az LG műhelyéből érkeztek hozzánk.

Egy költséghatékony és egy erős 22 colos a szorítóban

1. Bevezető

A mai alkalommal két IPS paneles kijelzővel foglalkozunk, melyek a HP és az LG műhelyéből érkeztek hozzánk.

2. HP Pavilon 22xi - Áttekintés

HP Pavilon 22xi

A tesztet a HP monitorával nyitjuk. Ha visszatekintünk a cég múltjára, akkor láthatjuk, hogy az amerikai cég termékpalettáján nem túl rég még csak drágább kijelzők szerepeltek. Sokak szerencséjére azonban az elmúlt 2-3 év alatt a helyzet gyökeresen megváltozott, és a HP monitorai már a megfizethetőbb szegmensben is megtalálhatóak. Ezúttal egy IPS panellel felszerelt kijelzőt állítottunk a tesztasztalra, mégpedig a korábbi jó tapasztalatokból kiindulva a Pavilon-xi széria 22 inches példányát vizsgáltuk meg.

Ami a külcsínt illeti, a készüléken a ma oly divatos kávanélküli dizájnt figyelhetjük meg. A legtöbb kijelző esetében ezzel viszont trükköznek, mert csak optikailag tűnik úgy, mintha nem lenne káva. Valójában a panel mellett mindig megtalálható egy nagyjából 10mm-es keret is, amit úgy rejtenek el, hogy fekete a színe és a panel előtti üveglap ezt is befedi, így kikapcsolt állapotban tényleg olyan a monitor, mintha csak kb. 1mm-es kerete lenne. A hatás természetesen most sem maradt el, messziről szép látványban volt részünk, de közelről kiderült a turpisság, mert látszott a káva. A monitornak van egy nagy előnye viszont, méghozzá az, hogy minden ízében matt fényezést kapott, így az ujjlenyomatok kevésbé látszanak meg rajta, mint fényes társain. Az anyaghasználat nem rossz, a készülék érzésre „egyben van”, de a panel szélein lévő vékony káva lehetne egy kicsit masszívabb.

A menükezelő gombok kiválóak. Ezek kényelmes helyen, a káva alján kaptak helyet, ezért szürkületnél is könnyen elérhetőek. A nyomógombok minőségével sincs probléma, nem kattognak, és jó nyomáspontjuk van. Ha mégsem szeretnénk használni ezeket, akkor feltelepíthető a gyártó szoftveres menüje, a HP DisplayAssistant, amivel kiválthatjuk a gombokat. Azért, hogy ne kelljen a főmenüben tallózni, néhány gyorsgombot is kapunk. Megtalálható köztük a képprofil váltás, a bemenet váltás és az automatikus konfigurálás (amit a VGA bemenetnél kell használni). Bár a fényerőállítást hiányoltuk közülük, ezt a főmenüben nem tart sokáig megtalálni. Apró figyelmesség, mégis fontos, hogy az állapotjelző lámpa elviselhető fényerővel világít, akinek viszont nem tetszik, az letilthatja a menüben.

A monitor állványa nem sok mutatványra képes, de legalább stabil. Ez köszönhető a nagyméretű talapzatnak, és igaz, hogy nem egy vaskos példány, de már ez is elég ahhoz, hogy a kijelző a menügombok nyomkodása közben se billegjen az asztalon. Az ergonómiai trükkök repertoárjában csak a döntögetés szerepel, erre viszont szokatlanul nagy tartományban, előrefelé 5 fokban, hátrafelé 25 fokban képes az állvány. A panel magassága jó helyre került, ezért ha lehetett volna, ezt akkor sem állítottunk volna át.

A monitor nem támogatja a fali konzolokat, éppen ezért a hátlapról lemaradtak a felfüggesztési lyukak. A csatlakozóknál egy DVI, egy VGA és egy HDMI bemenetet található meg, ez utóbbihoz nem ártott volna egy audio kimenet is. A kellékekkel azonban bőkezűek voltak, mert a dobozban a szokásos VGA kábel mellett a DVI is megtalálható, így erre már nem kell költeni.

3. HP Pavilon 22xi - OSD és Képprofilok

OSD

A HP menüjében katonás sorrendben találhatóak meg az alapvető képbeállítások és a kijelző extrái. Lássuk, mik ezek:

[list type="unordered"]

[*]Color: Színhőmérsékleti profilok, lehetőségeink: Warm (5000K), Standard (6500K), Cool (9300K), Custom (egyéni színkeverés 3 színcsatorna segítségével).

[*]Gamma: Egyszerű gammaállítás, lehetőségeink: Off, Low, Medium, High.

[*]Sharpness: Élességállítás.

[*]Video OverDrive: A túlvezérlést, azaz a válaszidő-gyorsítást tudjuk vele bekapcsolni.

[*]Dynamic Contrast Ratio: Automatikus kontrasztállítás engedélyezése. Bekapcsolva mindössze annyi történt, hogy a monitor más kontrasztértéket használt, fényerőváltásokkal nem találkoztunk. Ezért jelenléte filmnézés közben sem volt zavaró, viszont így nem sok értelme van a funkciónak.

[*]Source Control: Az automatikus bemeneti video jelváltást tudjuk letiltani vele.

[*]OSD Control: Az OSD helyzetét, átlátszóságát, időzítését, és elforgatását lehet beállítani.

[*]Bezel Power LED: Az állapotjelző lámpát lehet letiltani vele.

[*]Sleep Time: A funkció több mint egy egyszerű elalvás időzítő. A pontos idő megadása után a monitort bekapcsolásra is időzíthetjük, ami hasznos lehet.

[/list]

Képprofilok

A monitor képprofiljai a QuickView részlegben találhatóak meg, lehetőségeink: Text, Movie, Photo, Gaming, valamint a HP Enhance+.

A HP Enhance+ egy olyan effekt, amivel erős élesítést okozhatunk a kijelzőn, de a fakó látványvilága nekünk nem volt meggyőző. Helyette érdemes inkább a Text-et választani, ami mérséklet fényerejével és a képmanipulációk mellőzésével a legtöbb helyzetben megfelelő látványt nyújt. Szövegolvasáshoz, internetezéshez és filmnézéshez is tökéletes, világosabb környezetben viszont érdemes megnövelni a monitor fényerejét. A következő séma a Movie, ami sokkal látványosabb ennél, ugyanis nagy fényerőt, erős élesítést, valamint színesítést is használ. A végeredmény azonban kiábrándító volt az erős kékes tónus miatt, ezért jobb, ha egy másik profilt választunk helyette. A Photo esetében nem kell zavaró élesítéstől és színesítéstől tartani, szemre csak fényerőben különbözik az alaphelyzeti Text-től, ugyanis jóval világosabb annál. A Gaming profil pedig csak annyiban különbözik a Photo sémától, hogy élesítést is használ. Aki szereti ezt, boldog lesz vele, de nekünk ez már rövidtávon is zavaró volt.

Lássuk a mérési eredményeket, melyeket az sRGB színtérben végeztünk. Általánosságban elmondható, hogy amikor az átlagos színeltérés (deltaE) 5 alatt marad, akkor a színhűség még elfogadható, 3 alatt pedig nincs szemmel látható hiba. A gyári sémák jól vizsgáztak, mert a legpontosabb Text esetében ez 2,5, a legpontatlanabb Movie esetében 3,6 volt, ami egy kalibrálatlan monitortól nagyon szép eredmény.

Ezután megnéztük, mit lehet még kihozni a monitorból. Egyedi beállításainkkal a 120 cd/m^2 fényerőre, 2,2 gamma értékre és 6500K színhőmérsékletre törekedtünk.

Csupán a monitor helyes beállításával nem sok javulás történt, mert a kijelző már eleve pontos volt (a kontraszt és gamma gyárilag jól volt beállítva, a színhőmérséklet minimális változtatást igényelt, ezen kívül csak a fényerőt kellett lecsökkenteni). A még pontosabb színhűség érdekében egyedileg létrehozott színprofilunkat is betöltöttük. Ezzel sikerült tökéletesre csiszolni a színmegjelenítést, amit a monitor az átlagon felüli pontossággal hálált meg.

Ez a monitor tipikus példája annak, amikor felesleges dolog lenne pénzt költeni a kalibrálásra. A gyári profilok közül sötét környezethez mi a Text-et, világoshoz a Photo-t ajánljuk, a monitor mindkét esetben pontos volt (persze kaphattunk szerencsés példányt is).

4. HP Pavilon 22xi - Képminőség

Képminőség

A képminőséget vizsgálva kiderült, hogy a kijelző szép színvilágát sávosodás sem rombolja, ami képszerkesztéskor már egy észrevehető pozitívum. A kontrasztskálán a sötét szürkeárnyalatok közül majdnem mind látszott. Egyedül a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe, de a filmek sötét jeleneteit még ezzel együtt is jól lehetett látni. A monitor fényerejét 40 és 313 cd/m^2 között tudtuk állítgatni egy fehér képernyőn, ami egy nagyon széles skála. Ennek hála, a monitor fényerejét minden helyzetben megfelelően be lehet állítani. Még erős napsütésnél sincs gondja az olvashatósággal, amit részben a matt panelnek köszönhet a kijelző.

A monitornak a digitális (HDMI és DVI) bemenetein nagyon éles képe van, de még a VGA minősége is remek. Elmondhatjuk hát, hogy a kijelző három, igazán jó minőségű bemenettel rendelkezik.

Ha megnézzük azt, hogy a monitor hogyan skálázza az alacsonyabb felbontásokat, a kép kicsit vegyes, ám így is bőven akadnak szövegolvasásra alkalmas képméretek, mint például az 1440*900, 1280*720 és az 1024*768. Csak kicsivel gyengébb náluk az 1680*1050, 1280*1024 és 1280*960, melyek játékra még mindig alkalmasak. Az 1280*800 és 1152*864-es felbontások csak közepes minőségben nézhetők, ezért inkább a fentiek közül érdemes választani. A monitor képarány kezelése dicséretet érdemel, ugyanis elég volt egyszer átkapcsolni a teljes képernyős módból (Fill To Screen) képarány megtartásos módba (Fill To Aspect Ratio), onnantól kezdve a készülék minden esetben helyes képarányt alkalmazott.

A monitor betekintési szögei kitűnőek, szemből nézve a képernyő alján és tetején ugyanazok a színárnyalatok látszanak. Mindössze annyi a minőségromlás, hogy oldalról, alulról és felülről nézve a kontraszt némileg lecsökken, de színtorzulás nincs. Ettől kicsit fakóbbnak látszik a kép, mint szemből, de az oldalt ülőknek még így is remek látványban van részük.

A háttérvilágítást egy sötét szobában vizsgáltuk meg, és szabad szemmel a legkisebb foltosodás sem látszott rajta. A sötét tesztfotók alapján a panel egyik sarkában van némi kivilágosodás, ami viszont egy optikai csalódás, és erről az IPS panelekre jellemző fényesedés tehet. Ha már itt tartunk, a fényesedés mértéke nagyon tolerálható szinten van, és a jelenség csak szürkésedés formájában jelentkezett (szemben a régebbi monitorok lilásodásával, kékesedésével).

A panel különböző pontjain végzett fényerő mérés eredménye sem volt rossz. A képernyő sarkaiban alacsonyabb értékeket mértünk, mint a panel közepén, ami a homogén szürke és barna tesztképeken minimálisan látszott. Mindent összevetve, a háttérvilágítás még ezzel együtt is homogénnek mondható.

Ami a készülék sebességét illeti, ezt a specifikációs lista szerint 7ms-os válaszidőben adta meg a gyártó. A kijelzőben válaszidő-gyorsítás is megtalálható, amit akár le is tilthatunk a menüben, ha mentesülni szeretnénk a túlvezérlési hibáktól (a funkció a menüben a Video OverDrive szekcióban érhető el). Érdekes módon a monitor még olyankor sem volt lomha, amikor letiltottuk a gyorsítást, de gyorsabb mozgásnál már felfigyeltünk némi elmosódásra. Ez egyeseknek zavaró lehet, de a bemeneti késés még így sem volt számottevő. Bekapcsolt gyorsítással nem változott meg a bementi késés mértéke, de a kijelző utánhúzása lecsökkent, ezért érdemes bekapcsolva tartani. A látottak alapján a monitor jól használható játékra, különösen azért, mert bekapcsolt gyorsításnál csak nagyon kicsi túlvezérlési hibával kell számolni.

5. LG 22EA53VQ - Áttekintés

LG 22EA53VQ

A következő monitor az LG színeiben érkezett hozzánk, meglátjuk, vajon sikerül-e túlszárnyalnia a HP eredményeit. A monitor külleméről nem sok újdonság mondható el, mert nagyjából úgy néz ki, mint a legtöbb LG kijelző, amivel találkoztunk eddig. A monitor kapott egy stílusosan vékony fényes kávát, egy szálcsiszolt fémre emlékeztető talpazatot, valamint egy mintás hátlapot. Ezek az apróságok feldobják az amúgy eléggé komorra sikeredett fekete készüléket. Mentségére szóljon, hogy a fényezés (a kávát leszámítva) matt, ezért az ujjlenyomatok csak alig látszanak meg rajta. Azonban nagyon lelombozó a tény, hogy a monitornak kritikán aluli anyagminősége van. A káva recseg-ropog, a panel inog az instabil nyakrészen, és emiatt még a kijelző dőlésszögét is csak nehézkesen lehet beállítani.

A készülék hagyományos nyomógombokkal rendelkezik, amik könnyen elérhető helyen, a káva jobb oldalán, alul találhatóak meg. Kezelésük nem okoz nehézséget, mert a káván lévő feliratok nappal jól látszanak, szürkületnél pedig a menü piktogramjai segítik a tájékozódást. A gyártó jó szokása szerint a monitorait szoftveres menüvezérléssel is ellátja, ezért ha akarjuk, akkor a képbeállításokat a Forte Manager alkalmazással is elvégezhetjük. Mi viszont nem éreztük szükségét ennek, mert a kijelzőt néhány gyorsgombbal is felszerelték, a könnyebb kezelés érdekében. Ezek alaphelyzetben a bemenetváltást, az automatikus képbeállítást, valamint a képprofil váltást segítik. Ezek közül utóbbit átállíthatjuk más funkcióra is a menüben. Az állapotjelző lámpa fénye letiltható a menüben, amit mi meg is tettünk, mert erős fénye használat közben elvonta a figyelmet a képernyőről.

A monitor egyszerű állványt kapott, de ahogy említettük, ennek minősége jobb is lehetne. A talp és a nyak laza rögzítése miatt ugyanis a panel előre-hátra és jobbra-balra hajlamos meginogni, ami nagyon lelombozó tud lenni. Az állvánnyal más problémánk nem volt, döntögetni egy átlagosnak mondható tartományban, előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet. Magasságállítás nincs, de ezt rendben találtuk, ezért a monitort hosszútávon is kényelmes volt használni.

A hátlap szép mintázatát vizsgálva feltűnhet, hogy a monitoron felfüggesztési lyukak is vannak, méghozzá a VESA 75 szabvány szerint. A csatlakozók közt egy HDMI-t, egy DVI-t és egy VGA-t üdvözölhetünk, továbbá egy audio kimenetet, ami a HDMI hangsávját továbbítja. A mellékletben egy útmutató, egy VGA kábel és a készülék külső tápegysége található meg, valamint egy telepítő CD, amin a monitor szoftverei vannak.

6. LG 22EA53VQ - OSD és Képprofilok

OSD

A kijelző menürendszere erőltetetten egyszerű, ugyanis alaplogikája az, hogy mindent külön almenüben találunk, ahelyett, hogy egyetlen főmenüben kéne barangolni. A főmenüben csak a legfontosabb beállítások szerepelnek: fényerő, kontraszt, képarány kezelés, és a gyári állapot visszaállítása. Ez utóbbit véletlenül is aktiválhatjuk, ugyanis a Reset alatt található meg a Next Menü felirat, amivel hozzáférhetünk a menü további beállításaihoz. Az OSD-n tehát lehetne még javítani, de legalább szép. Színes piktogramjai feldobják a látványt, a menü érdekes betűstílusa pedig érdekesebbé teszi a képbeállítás folyamatát.

Most tekintsük át a menü különlegességeit:

[list type="unordered"]

[*]Response Time: Válaszidő-gyorsítás. Lehetőségeink: Off, Low, Middle, High.

[*]A Dual Display funkcióval két kijelzős használatra van lehetőség (kiterjesztés, másolás), ám ezt megtalálhatjuk videokártyánk driverében is.

[*]Dual Web: ez tulajdonképpen egy szoftveres ablakrendezés, mely egymás mellé teszi a böngésző ablakokat, és csak az után működik, hogy feltelepítettük a mellékelt Dual Package szoftvercsomagot. Lényege, hogy a szoftverben történő kattintás helyett a monitor menüjében tallózva adjuk ki a parancsot. Nem sok értelme van, mert ilyen módon ezt nehézkesebb megtenni.

[*]A monitor megkapta a Super Energy Saving funkciót is, ami a gyakorlatban csak annyit jelenet, hogy lecsökkentjük a fényerőt. A funkció ezen kívül tudatja velünk, hány g széndioxidot, illetve hány W energiát spórolunk meg, ha bekapcsoljuk.

[*]Korábban említettük, hogy a gyorsgombok közül egyet tetszőlegesen átállíthatunk a menüben. Ezt a My Key Setting részlegben tehetjük meg, lehetőségeink pedig a következők: Picture Mode (képarány kezelés), és a fenti opciók valamelyike.

[/list]

Képprofilok

Ezek után megnéztük a beépített képprofilokat. Szemre a Text igen közel állt ahhoz, amit ideálisnak lehet nevezni, mert ebben a profilban a monitor semmilyen képmanipulációt nem alkalmazott. Ezért szövegolvasásra keresve sem találnánk jobbat, de a séma univerzálisan felhasználható filmnézésre és játékra is. A Photo és Cinema profilok képe nem sokban különbözött ettől, de némileg sárgászöld tónust használt, ezért néhány percig szokni kellett, utána már ezek is jónak tűntek. Egyedül a Game-et volt nehéz megszokni, erős kékes tónusa és színezettsége miatt még filmnézéshez is fura volt, ezért jobb, ha ezt hanyagoljuk.

A konkrét mérési eredmények arról tanúskodnak, hogy a gyári profiloktól nem kell tartani. Színhűségre átlagosan pontosak, és ha nem szeretnénk foglalkozni a kalibrálás problémájával, akkor a Text és Photo sémákkal járunk a legjobban.

Azért, hogy kiderüljön, mi rejtőzik még a monitorban, megnéztük saját beállításokkal is, hogy a kijelző mennyire pontosan képes az sRGB színtér szimulációjára.

Az átlagos színeltérést még az ICC színprofil betöltésével sem sikerült igazán jó értékre leszorítani, a monitornál tapasztalt összes javulást a helyes fényerő és színhőmérséklet beállítása hozta meg. Éppen ezért a kalibrálással nem kell foglalkozni, mert a gyári értékeknél úgysem érhetünk el jobbat. Elég, ha kiindulási alapnak a tesztpéldány beállításaira hagyatkozunk, vagy a gyári Text és Photo sémák közül választunk.

7. LG 22EA53VQ - Képminőség

Képminőség

A kedvező ár sajnos nem csak a kivitelezés minőségén hagyott nyomot, a monitor képminőség szempontjából is elmaradt a prémium paneles készülékek nívójától. De lássuk egyenként, mivel volt probléma. Azt mindenképpen kiemelnénk, hogy a kijelző színei nagyon szépek, és a színátmeneti gradienseken sávosodás sem látható, ami képszerkesztéskor előny. A sötétebb szürkeárnyalatok közül viszont már több is beleolvadt a fekete háttérbe, ami nem kedvez a sötét jeleneteknek. A kijelző fényerőtartaléka sem egetverően nagy, ám erről inkább a színcsatornák állítgatása tehet, és ezért mértünk alacsonyabbat a gyári értéknél. A fényerőt egészen konkrétan 216 cd/m^2-ig tudtuk feltornázni a megadott beállításokkal, ami matt panellel együtt már napsütéses időhöz is elég. A minimum 69 cd/m^2 volt, ez pedig a szemkímélő használathoz jó egy sötét szobában.

Ahogy említettük, a kijelző 3 video bemenettel rendelkezik (HDMI, DVI, VGA). Habár még nincs rossz minőségük, élességük lehetne kicsivel jobb, és egy élesebb képű monitor mellett már látszik a különbség. Pozitívum, hogy ezt a szintet a VGA bemenet is hozza, ráadásul átkapcsoláskor az automatikus képbeállítás is gyorsan végbemegy.

Amikor egy régebbi játékot veszünk elő, vagy csak sebességnövelés céljából csökkentünk felbontást, akkor hasznos, hogy a monitornak bőven akadnak szövegolvasásra is alkalmas képméretei. Ezek a következők: 1440*900, 1280*800, 1280*720 és 1024*768. Az 1680*1050-et és az 1280*1024-et kicsit gyengébben, de még jó minőségben interpolálja a kijelző, ezek játékra megfelelőek. A monitor képarány kezelésének hála ezek torzítatlanul nézhetők. Amikor átkapcsoltunk Original módba, onnantól kezdve a monitor mindig tudta, hogy milyen arányt kellett használnia, ezért nem kellett állandóan kapcsolgatni. A 4:3 arányú felbontások közül viszont az 1280*960-at és 1152*768-at nem tudta rendesen lekezelni, ezért torzak voltak. Összességében viszont még ezzel együtt is nagyon jó skálázási képessége van a monitornak.

A monitor betekintési szögei egészen jók, de elmaradnak attól, amit a rendes prémium paneles kijelzők tudnak nyújtani. Ezért inkább egy átmenetként tekinthetünk rá az olcsóbb TN paneles kijelzők és előbbiek közt. Az tagadhatatlan tény, hogy szemből nézve a képernyő tetején és alján a színek tökéletesen egyformáknak látszottak, és ez a legfontosabb. Hibát csak akkor láttunk, amikor a panelt nagyon oldalról, felülről és alulról nézegettük. A látvány minden irányból megfakult, és felülről/alulról leheletnyi vöröses tónust kapott a monitor. Hozzátesszük ez utóbbi csak extrém szögben látszott, ezért a normál nézési tartományt még ez sem zavarta.

A háttérvilágításon csak minimális bevilágítást láttunk a képszéleknél, ami csak sötét képernyő esetén, egy sötét szobában látszott, ezért nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Az IPS panelekre jellemző kivilágosodás szürkésedés és halvány kékesedés formájában jelentkezett, aminek mértéke még elfogadható volt, bár szemből nézve a sarkokban ettől már világosabbnak tűnt a kép. Ez azonban filmnézéskor, a sötét jeleneteknél sem volt zavaró.

A háttérvilágítás egyenletességéről készült barna és szürke tesztfotók a képszélek kismértékű sötétedéséről tanúskodnak. Ez szabad szemmel még szerencsére nem látható, és a képernyő különböző pontjain végzett fényméréseink sem mutatnak az átlagnál rosszabb fényerőeloszlást.

Lássuk a kijelző sebességét. Specifikációja szerint a készülék 5ms-os válaszidővel rendelkezik, és ez a próba során sem tűnt többnek. A kijelzőn ugyanis jól lehet játszani, csak nagyon kevés utánhúzást láttunk, és célzáskor is közvetlennek éreztük a monitort. Ha a gyári beállítás nem lenne megfelelő a számunkra (Middle), akkor a túlvezérlés mértékét tovább növelhetjük (High), vagy le is csökkenthetjük (Low). Megnövelve ezt, a közvetlenség tovább javult, de már zavaró túlvezérlési hibát is láttunk, egy fehéres színű szellemkép formájában. Csökkentett gyorsítással viszont helyreállt minden, és még így is elég fürge maradt a kijelző. Amikor teljesen kikapcsoltuk a gyorsítást, akkor az elmosódás mértéke zavaró volt, ezért jobb, ha kihasználjuk a beépített túlvezérlési lehetőséget.

8. Értékelés

HP Pavilon 22xi

A HP mérnökei mostanában nagyon kitesznek magukért, ugyanis egyre jobb monitorokkal rukkolnak elő. A tisztességesen végzett munka eredményeként pedig az olcsósított prémium paneles monitorok ligája egy újabb remek kijelzővel lett gazdagabb. A kijelző nagyon jól használható mozivászonnak, ami köszönhető a panel széles betekintési szögeinek, valamint a szép és pontos színeinek. A monitor (legalábbis a mi példányunk), már gyári állapotban is igen pontos volt. A bemenetek annyira élesek, amennyire csak lehetnek, ezért a monitoron a szövegolvasás is élményszámba megy. Ha játékra adjuk a fejünket, akkor a monitor ezt kellőképpen támogatja, mert sebessége alapján a pontos célzási feladatokhoz is megfelel. A régebbi játékok kedvelői pedig értékelni fogják, hogy az alacsonyabb képméretek közt is akadnak nagyon szépek, és a képarány kezelés is intelligensen történik meg. A monitor egészen jól érzékelteti a sötét szürkeárnyalatok közti különbségeket, továbbá a háttérvilágításon is viszonylag homogén. A fekete szín oldalról szürkébbnek látszik, mint szemből, amiről az IPS panelekre jellemző fényesedés tehet. Ám ennek mértéke nagyon tolerálható szinten van, amiért egy újabb piros pont jár a kijelzőnek.

A képminőség azonban nem minden, lássuk hát a monitor egyéb képességeit is. A menükezelő gombok nagyon jól használhatóak, és extraként még a szoftveres menükezelés is a rendelkezésünkre áll. Az állvány nem tud különleges ergonómiai trükköket, ám feladatát így is tökéletesen ellátja, mert betonstabil, magassága pedig ideális. A káva nélküli tervezés hátránya, hogy az anyagminőség helyenként jobb is lehetne. A különleges forma ráadásul kicsit becsapós, mert a panel mellett pedig még egy 10mm-es kerettel is számolnunk kell, de a látvány még így sem rossz.

A monitorhoz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, de legalább digitális kábelre már nem kell költeni, mert ez is megtalálható a csomagban.

Vásárlás: HP Pavilon 22xi

Hivatalos honlap

LG 22EA53VQ

Az LG kijelzője bár olcsóbb a fenti HP terméknél, annyival gyengébb is. A monitor képminősége ugyanis nem éri el az IPS paneles kijelzőktől megszokott színvonalat, ám TN paneles társainál még így is fényévekkel jobb, ezért egy köztes átmenetnek tekinthető. A kijelző színei tagadhatatlanul szépek, olyanok, amilyennek lenniük kell, ráadásul a monitor már gyárilag is elég pontos, ezért nincs szüksége kalibrálásra. A szép látványt még viszonylag széles tartományban tárja elénk a monitor, ezért alkalmas a filmnézésre, de a sötét jelenetekkel kicsit meggyűlt a baja. A háttérvilágítás az apró hibákkal együtt még egyenletesnek mondható, de oldalról az IPS panelek enyhe kivilágosodásával is számolnunk kell. A bemenetek élessége nem rossz, de láttunk már ennél jobb minőségű szövegmegjelenítést. A monitor tehát nem emelkedik ki képminőségével, de a készülék filmnézésre még is így is ajánlható. Ahogy játékra is, fürgesége és jó interpolációs képessége ugyanis lehetővé teszik ezt. Ha ugyanis alacsonyabb felbontásba váltanánk, jó tudni, hogy a kijelző számos felbontást kitűnő minőségben tud megjeleníteni.

A készülék állványa sajnos egyáltalán nem stabil, a nyak és talp laza rögzítése miatt a panel hajlamos meginogni az asztalon, ami látványnak is kellemetlen. Ráadásul az anyagminőség is katasztrofális, mert a káva helyenként lötyög - ha rajtunk múlna, mi ezt jóval erősebb anyagból készítenénk el. Hogy legyen némi pozitívum is, a menügombok viszont nagyon jók, és extraként a kijelző a szoftveres vezérlést is támogatja.

A kijelzőhöz nem jár digitális kábel, fontosabb viszont, hogy a 3 napos pixelhiba-garanciát, a gyártó jó szokása szerint, ezúttal is megkapjuk a készülékhez. Akkor viszont, ha erre nincs szükségünk, érdemes más monitor után nézni, mert még ezen az árszinten is található jobb kijelző (például a Philipstől).

Vásárlás: LG 22EA53VQ

Hivatalos honlap

A monitorokat a CHS Hungary Kft.-től és a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward