Egy ipari QM67-es és egy Brazos alaplap az MSI-től

Egy ipari QM67-es és egy Brazos alaplap az MSI-től

A Gigabyte után az MSI is bemutatta Brazos platform köré épülő alaplap újdonságát, de a gyártó nem csak erről, hanem egy másik friss alaplapról is lerántotta a leplet. A másik újdonság már az Intel Sandy Bridge processzoraihoz készült, QM67 Express lapkakészlettel rendelkezik és kifejezetten ipari felhasználásra ajánlja a gyártó.

[bold]MSI E350IA-E45

[/bold]A mini-ITX formátummal rendelkező alaplap egy 1,6 GHz-es  E350-es Zacate APU egységet tartalmaz, amely két darab x86-os processzormaggal és egy Radeon HD 6310-es sorozatú videó vezérlővel bír. A Hudson M1-es lapkakészlet köré épülő alaplap ideális lehet kompakt asztali számítógép vagy házimozi konfiguráció építésére, ugyanis a termék segítségével könnyedén építhetünk kevés helyet foglaló, alacsony fogyasztás mellett üzemelő rendszert, amely a mindennapi feladatok elvégzésére és multimédiás feladatokra egyaránt alkalmas.

A pici alaplap 3+1 fázisú tápellátással érkezik és az E-350-es Zacate processzor mellett tartalmaz még két DDR3-as memóriafoglalatot is, amelyek DDR3-1333 MHz-es memória modulok fogadására képesek, méghozzá egészen 8 GB-os kapacitásig (2 x 4 GB). A rendszer integrált videó vezérlője az alaplapon elhelyezett PCI Express x16-os slotnak köszönhetően kiváltható diszkrét videokártyával is, ám azt szem előtt kell tartani, hogy a bővítőhely csak x4-es sávszélesség mellett üzemel. A beépített videó vezérlőben rejlő lehetőségeket az alaplap hátlapi csatlakozói között elhelyezkedő D-Sub és HDMI portok segítségével lehet kiaknázni. A HDMI csatlakozó természetesen az 1.4a szabvány köré épül.

Az MSI Brazos platform köré épülő alaplapja négy darab SATA 6 Gbps-os porttal, két USB 3.0-s csatlakozóval, Gigabites Ethernet vezérlővel és 8+2 csatornás HD audió vezérlővel is rendelkezik. A szokásos USB 2.0-s portokból nem kevesebb, mint tíz található az alaplapon hátsó kivezetések és tüskesorok formájában. A HD audió vezérlő optikai- és koaxiális audió kimenetet egyaránt kínál a megszokott analóg Jack audió csatlakozók mellett. Az E350IA-E45 típusjelzéssel ellátott alaplap rövidesen forgalomba kerülhet, ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem ismert.

[bold]MSI IM-QM67

[/bold]

A második friss alaplap már az Intel második generációs Core sorozatú processzoraihoz nyújt támogatás (Sandy Bridge). A 32 nm-es csíkszélességgel készülő LGA-1155-ös processzorok fogadására felkészített alaplap az ipari megoldások piacát veszi célba (IPC – Industrial Platform Computing) és P67-es vagy H67-es helyett QM67 Express lapkakészletet használ. A fenti, átlagfelhasználókat megcélzó alaplaphoz hasonlóan ez a termék is mini-ITX formátummal érkezik.

A megszokottal ellentétben ennél a modellnél nem kevesebb, mint hatféle videó kimenet közül választhatnak a felhasználók: a gyártó LVDS, eDP, VGA, DVI, HDMI és DisplayPort támogatással is felvértezte a friss alaplapot. A Sandy Bridge sorozatú processzor Intel HD Graphics HD2000-es vagy HD3000-es integrált videó vezérlője a szegmens alkalmazásai számára megfelelő 3D-s teljesítményt kínál és természetesen az 1080p-s videók lejátszása sem jelent gondot, ha esetleg igény lenne erre a funkcióra. Az IM-QM67-es alaplap az Intel Active Management Technology 7.0-s kiadásának támogatásával érkezik.

Az ipari felhasználók számára készített alaplap két darab So-DIMM memóriafoglalatot kapott, amelyek akár DDR3-1600 MHz-es modulokkal is megbirkóznak. A termék összesen öt darab SATA portot tartalmaz, amelyek közül négy SATA 3 Gbps-os, egy pedig SATA 6 Gbps-os szabvány alkalmazásával üzemel. A SATA portok RAID 0/1/5/10 támogatást kínálnak. A hátlapi kivezetések között találunk egy eSATA portot, két Ethernet portot, valamint a hatcsatornás beépített audió vezérlő jack audió kimeneteit, egy PS/2-es portot, egy VGA, egy DVI, egy DisplayPort és egy HDMI videó kimenetet, plusz két USB 2.0-s csatlakozót is. Az alaplap a felsoroltak mellett még egy CF kártyahellyel és egy PCI bővítőhellyel is rendelkezik. A gyártó egyelőre nem árulta el, hogy a termék mennyibe fog kerülni, csak annyit mondott, hogy a célszegmens számára költséghatékony megoldásnak minősül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward