Egy időben több operációs rendszer is futhat a QNAP NAS-okon

A Virtualization Station érkezésének sok Turbo NAS tulajdonos fog örülni.

Egy időben több operációs rendszer is futhat a QNAP NAS-okon

A QNAP egy új szolgáltatással bővítette Turbo NAS sorozatú hálózati adattárolóinak repertoárját, amit valószínűleg sokan örömmel fogadnak majd. Az új szolgáltatás a Virtualization Station nevet kapta, lényege pedig annyi, hogy segítségével egy adott hálózati adattárolón több különböző operációs rendszer is futtatható, természetesen egy időben. A funkció az üzleti felhasználók mellett az otthoni felhasználók számára is hasznos lehet.

A virtualizációs technológia jóvoltából az egyes virtuális konfigurációk (VM-ek) egymástól elszigetelve, külön-külön operációs rendszert és egymástól eltérő alkalmazásokat futtatva üzemelnek az adott NAS-on, ez idő alatt pedig eltérő felhasználói igényeket próbálhatnak hatékonyan és biztonságosan kiszolgálni. Az egyes VM-ek gyakorlatilag különálló PC formájában működnek, amelyek dedikált erőforrásokat foglalnak le (CPU, RAM és HDD tárhely), méghozzá úgy, hogy egymás működését – ideális esetben – nem zavarják. Az egyes virtuális konfigurációkon Windows, UNIX vagy Linux operációs rendszer egyaránt futhat, sőt, akár szerverszintű operációs rendszer alkalmazására is van mód. A Virtualization Station egyszóval NAS alapú virtualizációs környezetet biztosít a felhasználók számára, ami biztonságosan üzemel, egyszerűen kezelhető, és teljesítményére sem lehet panasz.

A Virtualization Station távoli menedzsment lehetőséget is kínál, így a különböző beállítások nem csak PC-ről, hanem akár mobileszközről is módosíthatóak. A virtualizációs rendszer emellett lehetőséget biztosít felhasználói jogosultsági szintek kezelésére, de ezen felül snapshot (állapotmentés) készítésére, illetve VM exportálására és importálására is van mód, sőt, a VM-ek dedikált hálózati sávszélessége is testre szabható. A felhasználók a virtuális konfigurációkat virtuális asztalok módjára, webböngészőből működtethetik.

A Virtualitzation Station VDI (Virtual Desktop Infrastructure) támogatást is kapott, ezáltal a felhasználók számára több, egymástól független asztalkörnyezet is létrehozható, akik így nyugodtan dolgozhatnak a NAS-on tárolt fájlokkal bárhol és bármikor – ha éppen rendelkezésre áll internetkapcsolat. Az adott NAS-on tárolt fájlokhoz a virtuális konfigurációk közvetlenül férhetnek hozzá, ami biztonság szempontjából fontos, hiszen így nincs szükség a fájlok NAS-on kívülre történő továbbítására.

Az egyes VM-ekhez az adminisztrátorok más és más felhasználói jogosultsági szinteket állíthatnak be, plusz a felhasználókat is menedzselhetik. Az adott feladat igényeitől függően könnyedén menedzselhetőek a rendelkezésre álló erőforrások is, így az egyes VM-ek hatékonyan üzemelhetnek. Jó hír, hogy a Virtualization Station többféle VM formátummal is kompatibilis – VMware Markatplace és Bitnami támogatás egyaránt jelen van a kínálatban.

A Virtualization Station egyes Turbo NAS-okon már elérhető, letöltéséhez csak a QTS App Centerbe kell ellátogatni. A támogatott NAS-ok listáját az alábbi felsorolás összegzi:

[bold]• TS-ECx80 Pro

• TS-ECx80U-RP

• TS-ECx79U-RP

• TS-x79U-RP

• TS-ECx79U-SAS-RP

• SS-ECx79U-SAS-RP

• TS-x51

• TS/SS-x53 Pro[/bold]

A szolgáltatással kapcsolatban bővebb tájékoztatást itt találnak az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward