Shop menü

EGY AIB PARTNER KIHÁTRÁLT AZ INTEL ARC SOROZAT MÖGÜL MINŐSÉGGEL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK MIATT?

Ha az Igor's Lab szerzőjének iparági információi pontosak, az elég sok kérdést vet fel az Intel új videokártya-kínálatával kapcsolatban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy AIB partner kihátrált az Intel ARC sorozat mögül minőséggel kapcsolatos problémák miatt?

Az Intel Arc sorozat videokártyáinak érkezése nagyon pozitív hírt volt anno, amikor még az egyes videokártyákból nem készült elegendő mennyiség, így az árak is extrém magasak voltak. Az is pozitívumnak tűnt, hogy az eddigi kétszereplős piaci szegmensből háromszereplős lesz, ami felveti annak lehetőségét, hogy a nagyobb verseny miatt jobb ár/teljesítmény arányú megoldásokhoz juthat idővel a piac. Az új videokártyák időközben már el is kezdtek beszivárogni kereskedelmi forgalomba, ám egyelőre csak Kínában érhetőek el, ahol első körben az OEM partnerek kapták meg őket, majd szépen lassan a DIY piacra is bekerült az Arc A380-as modell, ami most már két AIB partner kínálatában érhető el: az egyik a Gunnir, a másik pedig az ASRock.

Az új videokártyák körül nincs minden rendben, ugyanis a jelek szerint driver frontján elég sok munkájuk lesz még a fejlesztőknek, valamint teljesítmény terén sem feltétlenül azt a szintet hozzák, amire előzetesen sokan számítottak, ez persze részben a driver hibája miatt van így. Az újdonságok később globálisan is elérhetővé válhatnak, természetesen ugyanolyan stratégia mentén, mint Kínában: először komplett konfigurációk részeként jelennek meg, majd idővel a DIY piacot is eláraszthatják.

A friss videokártyákkal kapcsolatban Igor Wallosek, az Igor’s Lab szerzője és tulajdonosa egy érdekes iparági információ-csokrot osztott meg, ami már sajnos nem szól pozitív hírekről. Az Intel egyik AIB partnere a hírek szerint teljes mértékben leállított az Arc sorozatú videokártyák gyártását, ennek okaként pedig a minőségbeli problémák jelölte meg, igaz, azt nem részletezték az informátorok, ez pontosan milyen hibákat takar.

Galéria megnyitása

Az Intel hivatalosan még nem reagált a helyzetre, de igazából más probléma is van a háttérben, amiről említést kell tenni. Az AIB partnerek számára nem túl, kedvező az a stratégia, amit az Intel alkalmaz, vagyis az, hogy első körben a rendszerépítőket és az OEM partnereket kell kiszolgálniuk, ugyanis e szegmensekben kicsi az árrés, valamint az adott videokártya-gyártó a márkában rejlő potenciált sem tudja megfelelően kiaknázni – lényegében azért, mert egy komplett PC részeként érkező videokártya nincs akkora rivaldafényben, mint a DIY piaci társai. Az is probléma, hogy a nagy AIB partnerek a hírek szerint elég nagy GPU- és videokártya-raktárkészleten ülnek, amelynek értéke a videokártya-piacon tapasztalható árcsökkenések miatt folyamatosan apad.

Jelenleg tehát eléggé sok kihívás nehezíti az Intel piacra lépését, valószínűleg ezek okozzák a lassú rajtot is. Az persze mindenképpen furcsa, hogy az olyan nagy vállalatok, mint például az ASUS, a Gigabyte, vagy éppen az MSi eddig nem jelentettek be Intel Arc sorozatú videokártyákat, pedig ezek is hódító útjukra indulhatnának a kínai piacon, ahol két AIB partner Arc A380-as videokártyái már jelen vannak.

Reméljük, idővel sikerül elhárítani a nehézségeket és egészséges verseny alakul ki mind ár, mind pedig teljesítmény tekintetében az immár háromszereplősre nőtt videokártya-piacon. Amennyiben az Intel reagál a pletykára, természetesen arról is beszámolunk majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére