Egy 10 GB/s-os sebességű és egy 60 TB-os Seagate SSD jön

A Seagate meglehetősen komoly mennyiségű puskaport tartogatott a Flash Summitre – az új termékek más-más szempontból tekinthetőek nagy durranásnak.

Egy 10 GB/s-os sebességű és egy 60 TB-os Seagate SSD jön

A Seagate két különleges SSD meghajtóról is lerántotta a leplet a minap, amelyek mindketten az üzleti szegmensben próbálhatnak szerencsét. Igazából a gyorsabbik, 10 GB/s-os tempóra képes modellt márciusban már megvillantotta a cég, most azonban néhány fontos részlet is napvilágot látott vele kapcsolatban; a 60 TB-os példány pedig teljesen új, még neve sincs.

10 GB/s-os olvasási tempóra képesek a Nytro XP7200-as sorozat tagjai

A gyorsabbik SSD több szempontból is különleges. Egyrészt egy olyan megoldásról van szó, ami PCI Express 3.0 x16-os kártya formájában, combos hűtéssel a tetején érkezik, másrészt viszont alkalmaz néhány trükköt is, így csak speciális környezetben fogható munkára. A Nytro XP7200 alapját négy darab Nytro XM1440 típusú M.2-es SSD kártya adja, amelyek egyetlen teljes méretű, teljes magasságú PCI Express 3.0 x16-os bővítőkártyán lapulnak. A rendszer különlegessége, hogy az M.2-es kártyák nem PCI Express hídchipen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez, hanem közvetlenül, PCI Express 3.0 x16-os sloton keresztül, így csak olyan alaplapban működik az adattároló, ami képes az adott slotot négy darab x4-es linkre osztani.

Fontos, hogy a normál működéshez mindenképpen x16-os slot kell, ugyanis x8-as foglalatban a négyből két M.2-es SSD elérhetetlenné válik, de ez a fentiek fényében aligha meglepő. Ugyancsak fontos kitétel, hogy a 10 GB/s-os folyamatos olvasási tempó eléréséhez az önálló meghajtókként látszó M.2-es SSD kártyákat szoftveres RAID0 üzemmóddal, vagy hasonló, tárhely-csíkozáson alapuló sémával kell használni.

Amennyiben a fenti követelmények teljesülnek, úgy 10000 MB/s-os folyamatos olvasási- és 3880 MB/s-os folyamatos írási sebesség lesz a jutalom. Véletlenszerű olvasási feladat esetén 940 000, véletlenszerű írási feladat esetén pedig 160 000 művelet végrehajtására képes az adattár egyetlen másodperc leforgása alatt. Az XP7200-as SSD kártyák 3,8 TB-os és 7,2 TB-os változatban kerülnek forgalomba, vegyes feladatvégzés alkalmával pedig 26 wattot fogyasztanak majd. A sorozatgyártás csak az idei év negyedik negyedévében indulhat meg, a listaárak így egyelőre nem publikusak.

Egy 60 TB-os SAS SSD is lapul a tarsolyban

A sebességre kihegyezett XP7200-as SSD kártyák mellett egy adattároló kapacitásra gyúró modellről is lerántotta a leplet a gyártó. A SAS csatolófelületet használó SSD 3D TLC NAND Flash alapokon nyugszik és 3,5 hüvelykes meghajtó formájában érkezik, adattároló kapacitása azonban szédítően nagy, 60 TB-os. Annak érdekében, hogy a több ezer Micron gyártmányú 3D TLC NAND Flash memórialapkát egyetlen SSD vezérlőre bízhassák a szakemberek, a fejlesztőcsapat ONFi hídchipeket vetett be, amelyek a vezérlő NAND csatornáit multiplexelve sokkal több lapka kezelését teszik lehetővé, mint amennyire normál esetben mód lenne.

A 60 TB-os újdonság két darab 12 Gbps-os SAS csatolót használ, maximum 15 wattot fogyaszt, sebességek terén azonban messze nem olyan egzotikus, mint XP7200-as társa. A jelenlegi adatok alapján 1500 MB/s-os folyamatos olvasási- és 1000 MB/s-os folyamatos írási tempóra kell felkészülni, a véletlenszerű olvasási teljesítmény pedig 150 000 IOPS-os értéket képvisel.

Arra nem derült fény, hogy a véletlenszerű írási teljesítmény pontosan hogyan alakul, de ez most nem is lényeges, hiszen a termék végleges változata úgyis majd csak jövőre debütálhat, addig pedig még akár változhatnak is az ismertetett paraméterek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward