Shop menü

ÉGETT A PROFIT A MICROSOFTNÁL IS, HIÁBA NÖVEKEDETT A BEVÉTEL

A befektetők egyre bizonytalanabbak, de nem engedik el a vállalat kezét, át kell értékelni az eddigi döntéseket, ha nem akarnak még nehezebb helyzetbe kerülni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Égett a profit a Microsoftnál is, hiába növekedett a bevétel

A legtöbb nagy technológiai vállalatnál ugyanazt lehet látni a legfrissebb pénzügy beszámolókban. Elkezdték csökkenteni a nyereségüket, hogy továbbra is növekedési pályán tudjanak maradni. Ez azonban nagyon kockázatos. Pontosan tisztában vannak ezzel a befektetők is, akik próbálnak bizakodónak tűnni, de azt lehet látni, hogy a hangulat egyre negatívabb.

A Microsoft értékpapírjai folyamatosan drágultak a negyedéves jelentést megelőző napokban, de ennek csak az lehet az oka, hogy egy kicsit csodát vártak a vásárlók. A csoda viszont elmaradt, így hirtelen csaknem 10 százalékot esett a részvények árfolyama, hajszál híján 1,5 éves negatív csúcsot döntve. Ha minden marad úgy, ahogy eddig, akkor szinte biztos, hogy tovább fog esni a Microsoft értéke.

Az elmúlt öt év egyik legrosszabb negyedéves eredményén van túl a vállalat.

Az előzetesen vártnál egy minimálisan ugyan több lett a bevétele, de arra senki nem számított, hogy a profit akkorát fog esni, mint ami a beszámolóban szerepel. A vállalat 50,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított júniustól szeptemberig, ami 11 százalékkal több, mint az egy évvel korábban összehozott érték. Ez negyedéves csúcsot is jelent egyben, de az elmúlt 5 évben nem volt olyan, hogy ilyen csekély lett volna a negyedéves emelkedés mértéke.

Galéria megnyitása

A Microsoft kiváló profittermelő képességgel rendelkezett évek óta, de most eléggé erőteljesen megremegett a térde. A működési eredménye ugyan 20,2 milliárd dollár lett, ami több a tavalyi számnál, de nem ez az igazán fontos, hanem a nettó profit, és ebben bizony eléggé rossz a helyzete. 14 százalékos csökkenést követően 17,6 milliárd dollár lett a tiszta nyeresége.

Persze a Microsoft nem mostanában fog a csőd szélére sodródni, de látni kell azt, hogy már a nyeresége bánja a növekvő pálya fenntartását, és olyan dolgokon kell spórolnia, mint a munkaerő és egyéb kifizetések, hogy jobban mutassanak a negyedéves számok.

Galéria megnyitása

„Ebben a környezetben arra összpontosítunk, hogy segítsük ügyfeleinket abban, hogy kevesebbel többet tudjanak elérni, miközben a szekuláris növekedési területekbe fektetünk be, és fegyelmezetten kezeljük költségszerkezetünket.” – mondta el a beszámolójában Satya Nadella. Hozzátéve, hogy jelenleg globálisan nagy az ellenszél, és az olyan vállalatok, mint a Microsoft, támaszt tudnak nyújtani az embereknek a digitális technológiák révén.

Továbbra is a felhős rendszerek biztosítják a Microsoft számára a növekedést, ezekben van a legnagyobb pénz. Több mint 20 milliárd dollár volt a bevétele az Intelligent Cloud részlegnek, ami 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt. Ezen belül is az Azure az igazán jól teljesítő, annak a mérete egy év alatt 35 százalékot nőtt a többi kisebb felhős szolgáltatással együtt.

Galéria megnyitása

Az Office vállalati és fogyasztói oldalon egyaránt 7-7 százalékos növekedést tudott összehozni, míg a Dynamics termékek, így például a Dynamics 365 összesen 15%-os felívelért ért el. A LinkedIn most is jó befektetésnek bizonyult, ebből a közösségi platformból 17 százalékkal sikerült nagyobb bevételt elérni, mint tavaly ilyenkor.

A Windows nagyon gyengélkedett, az OEM értékesítések jelentősen, 15 százalékkal csökkentek, amihez az is hozzájárulhatott, hogy egyre több kormány vált más alternatívára. A fogyasztói Windows értékesítések és az ezekhez kapcsolódó felhős megoldások nem okoztak csalódást, ezek 8 százalékkal erősítettek egy év alatt. Az Xbox tartalmak és szolgáltatások 3 százalékos mínuszba fordultak, de az eszköz eladások már pluszban zártak, igaz, mindössze 2 százalékkal, ami a mostani gazdasági viszonyok mellett szinte csak papíron mutat jobban, mint a csökkenés.

Galéria megnyitása

Nagyon nehéz megmondani, hogy mit hoz a jövő, de ha a mostani gyakorlaton nem változtat a Microsoft, akkor valószínűleg még több profitról kell lemondania, és még az sem lesz garancia arra, hogy fenn tudja tartani a növekedést. Könnyen lehet, hogy jobban járna, ha inkább elfogadná, hogy a mostani körülmények között nem igazán tud növekedni, és inkább a profit megtartására koncentrálna. Talán a befektetők is nyugodtabbak lennének valamelyest, és nem csúszna tovább annyira látványosan a lejtőn, ahogy az elmúlt hónapokban láthattuk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére