Shop menü

EGÉSZSÉGÜGYI KAVICSOT, OKOSSZEMÜVEGET ÉS ÚJ EGYEDI LAPKÁT JELENTETT BE AZ OPPO

Az Inno Day 2022 esemény érdekes fejlesztésekkel indult, befutott az Air Glass 2, a csiszolt kő formájú OHealth H1, és a MariSilicon Y is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egészségügyi kavicsot, okosszemüveget és új egyedi lapkát jelentett be az Oppo

Az Oppo minden évben megrendezi az innovációs megoldásokra koncentráló eseményét, ami idén sem maradt el. Az Inno Day 2022 első bejelentései között érdekes megoldások bukkantak fel. A vállalat egy különleges viselhető kiegészítővel, egészségügyi „központként” üzemelő eszközzel és saját tervezésű segédchippel rukkolt elő.

MariSilicon Y

Korábban a vállalat ugyancsak egy ilyen eseményen jelentette be a MariSilicon X egységet, ami egy intelligens és összetett képfeldolgozó lett, mely képes kiegészíteni a felsőkategóriás rendszerchipeket, hogy a mobilok még jobbak legyenek képalkotásban. Most pedig lehullott a lepel a MariSilicon Y-ról, ami az Oppo második olyan egyedi dizájnja, ami már bevetésre kész.

Egy olyan megoldásról beszélhetünk, ami nem a MariSilicon X utódja, hanem amellett fog munkába állni, de nem kapcsolódik hozzá. A MariSilicon Y egy olyan segédchip, ami a Bluetooth tekintetében lesz pozitív hatással az okostelefonokra, jobb minőségű zenehallgatást lehet majd ezáltal elérni a vezeték nélküli összeköttetést használó eszközökkel. Ma már a legtöbb okostelefonok mellé eladott fül- és fejhallgató vezeték nélküli, így az Oppo szerint erre a lapkára nagy szükség van.

Galéria megnyitása

Ez a Bluetooth audió chip az elsők között kezdi használni a fejlett R6NF processzor technológiát, ami lehetővé teszi azt, hogy 50 százalékkal nagyobb sávszélességet lehessen elérni az eddigi Bluetooth modulokhoz képest. Ez a TSMC fejlesztése, és az eddig talán legjobb RF CMOS technológiáról van szó. Korábban ezt még csak 5G alkalmazási területen láttuk bevetésen. Akár 12 Mbps-os átvitel is elérhető lesz ezáltal Bluetooth kapcsolat mellett.

A MariSilicon Y rendelkezik egy saját feldolgozó processzorral is, aminek igazából nem lesz túlzottan nagy feladata, mégis 590 GOPS számítási kapacitással rendelkezik, ez pedig szerénynek nem nevezhető. 24 bites és 192 kHz-es kiváló minőségű lossless hangot lesz képes átvinni Bluetooth mellett a chip, ami teljesen egyedülálló dolog. Az Oppo saját tulajdonát képező URLC kodeket használja majd a termék, és azt ígéri, hogy érezhető hangminőségbeli előrelépést hoz a vezeték nélküli világba.

Galéria megnyitása

A MariSilicon Y jövőre forgalomba kerülő termékekben bukkanhat majd fel. Vélhetően mobilok és vezeték nélküli audió eszközök egyaránt alkalmazhatják majd a kompatibilitás biztosítása érdekében. A chip fogyasztása is nagyon kedvező lesz a képességeihez mérten, és egyebek mellett olyan extrákkal is szolgálni fog, mint az alacsony késleltetés vagy a térbeli hangzás például az élő streameknél vagy felvételeknél.

Air Glass 2

Az Oppo folyamatosan dolgozik a saját szemüvegén. Az Air Glass korábban egy olyan koncepció volt, ami egyértelműen sci-fikbe illett, most viszont itt az Air Glass 2, és ez már egészen úgy fest, hogy egy piacképes termék. De egyelőre arról nem beszélt a vállalat, hogy forgalmazni is kívánja-e a kütyüt. A cég elmondása szerint hasonló okosszemüveget senki nem készített még ennél könnyebb kivitelben, csak 38 grammot nyom a prototípus.

Galéria megnyitása

Az eszközről túl sokat nem beszélt a vállalat, ami talán annak is betudható, hogy lesz még erről szó külön az Inno Day kereteiben, vagy később tényleg egy saját bemutató keretében lesz leleplezve. Azt mindenesetre elmondta a cég, hogy egy „gyantából készült, SRG-diffraktív, hullámvezető lencsét” használt a kijelző alapjául. Ez teljesen a cég saját fejlesztése, nem volt még ilyen korábban.

Galéria megnyitása

A szemüvegben van mikrofon és hangszóró. Lehet majd hívásokat bonyolítani vele, ami a legkevesebb, sokkal érdekesebb, hogy navigációs adatok megjelenítésére is képes lesz menet közben, így a felhasználónak könnyebb lesz a dolga vezetés közben. Fordítón is dolgozik az Oppo, képes lesz a különböző nyelvek közötti kommunikációt gördülékennyé tenni. Azt is meg tudja majd oldani, hogy a beszédet feliratra alakítja, ezáltal a halláskárosultaknak is képes lenne segíteni. Ráadásul használható lesz a technológia dioptriás lencsével együtt is.

OHealth H1

Végül még egy harmadik újítással is előrukkolt az Oppo, ami első ránézésre olyan lesz, mint egy csiszolt felületű kavics, de valójában egy olyan egészségügyi eszköz, ami pillanatok alatt tud komplex vizsgálatot készíteni a család minden tagjáról. Hat az egyben eszközről beszél a vállalat, tehát hat különböző egészségügyi információval képes szolgálni a felmérést követően.

Galéria megnyitása

Az OHealth H1 pontosan fogja mérni a test hőmérsékletét, akár a hőemelkedést és a lázat is megállapíthatja ezáltal, van benne pulzusmérő, képes figyelni a véroxigén szintet, közben pedig EKG-t is készít a tesztalany esetében. Rendelkezik tüdő auszkultációs mérési opcióval is, továbbá figyeli az alvási fázisokat is. Az Oppo szerint távoli diagnosztikára akár orvosok is használhatják majd a kiegészítőt.

Galéria megnyitása

Az adatokat a kütyü elemezni fogja a komplex algoritmusok segítségével, és többféle betegség felismerésére képes lesz a kütyü magában is. Az Oppo korábban elindított Health Cloud szolgáltatásába fel lesznek töltve az OHealth H1 mérési adatai, és össze fogja fésülni a rendszer más eszközök méréseivel a H1 eredményeit – már amennyiben az ember rendelkezésére áll egyéb egészségügyi méréseket végző kiegészítő is. Minden adatot körültekintően és biztonságosan fog kezelni a készülék.

Galéria megnyitása

Csak 95 grammot nyom a szerkezet, és egészen áramvonalat, ennek köszönhetően könnyen be lehet csúsztatni akár egy táskába is. Az ember még az utazásai alkalmával is magával vihetné az OHealth H1-et. Ez pedig jó eséllyel tényleg megvásárolható lesz kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére