Shop menü

EGÉSZEN DDR5-6400 MHZ-IG KETYEGHETNEK MAJD 1:1 MCLK ÉS FCLK BEÁLLÍTÁSSAL A RYZEN 9000-ES PROCESSZOROK

Ár/érték arány terén a DDR5-6000 MHz-es modulok minősülnek a legjobb választásnak, de az 1:1 beállítást immár DDR5-6400 MHz-ig élvezhetjük.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egészen DDR5-6400 MHz-ig ketyeghetnek majd 1:1 MCLK és FCLK beállítással a RYZEN 9000-es processzorok

Az AMD ZEN 5 architektúra köré épülő asztali processzorai, amelyek a RYZEN 9000-es sorozatot erősítik, még a CES 2024 alkalmával megtartott AMD előadáson mutatkoztak be.

Ezek a processzorok ugyanúgy chipletes felépítéssel készülnek, mint az eddigi ZEN modellek, viszont a CPU részleg immár ZEN 5 architektúrára váltott, a processzormagokat tartalmazó chipletek a TSMC 4 nm-es gyártástechnológiájával készülnek. A szokásos clOD lapka, ami egyebek mellett a memóriavezérlőt is tartalmazza, 6 nm-es csíkszélességgel készült, ugyancsak a TSMC műhelyében, és az optimalizációk jóvoltából jobb lehet memória-tuning területén, mint amit a Raphael modelleknél megszokhattunk.

Galéria megnyitása

A Granite Ridge kódnévre keresztelt processzorok esetében a hírek szerint ugyanúgy a DDR5-6000 MHz-es memóriacsomagok minősülnek majd a legjobb választásnak ár/teljesítmény arány tekintetében, mint ahogy a RYZEN 7000-es sorozatú modelleknél is, viszont az MCLK és FCLK órajelek 1:1 módban történő használatára már akár DDR5-6400 MHz-ig is lehetőség nyílik, ami segít a teljesítmény további növelésében. DDR5-6400 MHz felett aktiválódik a szokásos órajel-osztó, vagyis 1:2 módban működik a rendszer. A magasabb órajelen üzemelő memória-modulok esetében jellemzően magasabb az elérhető memória-sávszélesség, viszont a rendszer teljesítménye általában nem növekszik akkora mértékben az egyes alkalmazások alatt, mint amennyivel többe kerülnek ezek a modulok „normál társaikhoz” képest.

A fentiek alapján a már eleve DDR5-6000 MHz-es memóriamodulokat használó rendszereknél nem igazán lesz szükség gyorsabb memóriamodulokra, ha a Raphael processzort Granite Ridge modellre cserélnénk, de a pontos képet majd úgyis megmutatják az első független tesztek, azok alapján érdemes meghozni a megfelelő döntést.

Galéria megnyitása

Alternatív módon 1:2 beállítás mellett akár DDR5-8000 MHz-es, vagy ennél is magasabb órajel elérésére is lesz mód, de ár/teljesítmény arány terén várhatóan a DDR5-6000 MHz-től a DDR5-6400 MHz-ig terjedő kínálatban érdemes majd gondolkodni.

Az AMD RYZEN 9000-es sorozatú asztali processzorai még ebben a hónapban elrajtolnak

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére