Ebben a negyedévben csökkenhet a videokártyák ára, később pedig beállhat a normál szintre

Meglehetősen pozitív hírek érkeztek az ellátási lánc körüli forrásoktól, ám nem mindenki ennyire derűlátó, egyesek szerint újból visszatérhet a kriptovaluta-láz. Utóbbi mindenképpen reális "veszély", de azt nem lehet tudni, mikor kerül erre sor.

Ebben a negyedévben csökkenhet a videokártyák ára, később pedig beállhat a normál szintre

A videokártyák piaca felől az elmúlt néhány negyedév folyamán nem igazán érkeztek jó hírek: eleinte a nyerészkedők miatt emelkedtek az árak, majd beköszöntött az újabb kriptovaluta-bányász láz az elmúlt év végén, plusz a COVID-19 miatt amúgy is megnövekedett kereslet és a chiphiány is hozzájárult ahhoz, hogy a videokártyák árai az egekig emelkedjenek. Néhány apró jel már eddig is mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy végre árcsökkenésre lehet számítani, most azonban a DigiTimes legfrissebb beszámolója is arra utal, hogy ebben a negyedévben javulhat a helyzet a videokártya-piacon, már ami az árak alakulását illeti.

Az elmúlt negyedévek folyamán a felsőkategóriás videokártyák átlagos értékesítési árai a fentebb említett okok miatt az MSRP kétszeresére, illetve még ennél is magasabbra ugrottak. Azóta viszont valamelyest sikerült javítani a termelésen, ami jobb elérhetőséget eredményez, plusz időközben a kriptovaluta-bányászok felől érkező nyomás is enyhül, így összességében az árak csökkenésében reménykedhetünk.

Persze ettől még továbbra is magas lesz a kereslet az AMD RDNA 2, illetve az Nvidia Ampere alapú videokártyái iránt, ugyanis az eddigi árakat sokalló gamerek most próbálják majd nyélbe ütni elhalasztott vásárlásaikat. A helyzet javulásában némi szerepe annak is van, hogy Kínában egyre inkább próbálják elgáncsolni a kriptovaluta-bányászatot, egyre több tartományban tiltják be a bányászást, és a közeljövőben további tartományok is csatlakozni fognak ehhez a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy a központi kormányzat által hozott rendeleteknek megfeleljenek.

A beszámolók szerint az is közrejátszik az árak mérséklődésében, hogy az Ethereum bányászat már nem annyira profitábilis, mint néhány hónappal ezelőtt, hiszen a Bitcoinéhoz hasonlóan az Ethereum árfolyama is nagyot esett az elmúlt időszakban, ezáltal a kisebb halnak minősülő egyedi bányászok sem törik majd annyira magukat, hogy új videokártyát vásároljanak, mint korábban.

Galéria megnyitása

A helyzet javulásában valamelyest annak is van szerepe, hogy az egyre kevésbé profitábilis bányászás miatt egyre több bányászfarmot próbálnak felszámolni még most, amikor viszonylag jó áron lehet eladni a bányászkártyákat a használtpiacon, ez azonban sem a gyártóknak, sem pedig a viszonteladóknak nem jó hír – és igazából az átlagfelhasználóknak is vigyázniuk kell az előzőleg bányászatra használt videokártyák vásárlásával, az ugyanis rejthet némi kockázatot.

A beszállítói lánc körüli források szerint az év második felében visszatérhetnek a videokártya-árak a normál, megszokott szintre, vagyis – ha tényleg így lesz – az elkövetkező hónapokban árcsökkenésre lehet berendezkedni. Azzal, hogy a videokártyák végre megfizethetőbbek lesznek, nem csak az AIB partnerek járnak jól, hanem sok egyéb szegmens képviselői is, hiszen a megfizethetőbb alkatrészekből többen tudnak majd új konfigurációt építeni, ami az alaplapok, a processzorok, a memóriamodulok és az adattárolók forgalmát is felpörgetheti. Ennek eredményeként az AIB partnerek ugyan kisebb profitra számíthatnak, hiszen az átlagos értékesítési árak alacsonyabbak lesznek, viszont a forgalom jó eséllyel emelkedni fog, ennek előnyeit pedig mindenképpen élvezhetik majd.

Sajnos azonban azt sem érdemes elhallgatni, hogy az ellátási lánc egyes forrásai nem ennyire derűlátóak: szerintük a kriptovaluta-láz visszatérhet a nem is oly távoli jövőben, így az árak is ismét emelkedésnek indulhatnak, méghozzá akár a korábban látott mértékben is. Mivel azonban mind az AMD, mind pedig az Nvidia esetében javult a GPU-k termelése, talán nem szállnak majd el annyira az árak, mint korábban, de valamilyen szintű áremelkedésre így is lehet majd számítani, ha a kriptovaluta-árfolyamok újra kilőnek és ismét beindul a kriptovaluta-láz.

Reméljük, előtte azért lesz jó néhány nyugodt hónapjuk mindazoknak a gamereknek, akik a magas árak miatt eddig kivártak, így végre be tudják zsákolni mindazokat az alkatrészeket, amelyek eddig szimplán megfizethetetlenek voltak számukra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap