Dokkolható táblagéppel rukkolt elő az Intel

Az oktatási célokra szánt Education 2 in 1 tablet egy sor extrával érkezik.

Dokkolható táblagéppel rukkolt elő az Intel

Az Intel mindig is nagy figyelmet fordított arra, hogy kellően hozzájáruljon a fiatalabb generációk oktatásához. Korábban jellemzően asztali számítógépekkel tehették ezt meg, majd laptopokkal, egy ideje pedig már a táblagépek fejlesztése kapja a legnagyobb figyelmet náluk. Ennek hála az Education termékcsalád ezúttal egy komplex tablettel bővült.

Education 2 in 1 néven kerül majd az újdonság a kisiskolások kezei közé. A gépezet neve komoly utalás arra, hogy mivel is lesz dolga a felnövekvő generáció tagjainak. A kettő az egyben azt jelenti, hogy ez a készülék valójában nem csak táblaként használható, hanem akár egy laptop külsejét is magára öltheti, ugyanis egy billentyűzetre lesz dokkolható. Ráadásul a két rész között a kapcsolási pont speciális kialakítású, ebből kifolyólag akár háttal is csatlakoztatható az alsórészéhez a szerkezet, így mintegy állványként is funkcionálhat a billentyűzet. A flexibilis konstrukció lelke természetesen a felsőrész lesz, mint a minden dokkolható konfigurációnál, de azért az alja is szolgál néhány hasznos dologgal, a teljes értékű, QWERTY gombsoron túlmenően. Van a dokkolóban egy extra akkumulátor, amivel megnövelhető majd az üzemidő, továbbá egy érintőpad is, hogy még kényelmesebb legyen a rendszer kezelése. Az Intel célja az együttessel, hogy egy olyan terméket kínáljon a nebulóknak, amit minden körülmények között a lehető legjobban tudnak használni.

Akárcsak korábban, a Mountain View-i alakulat ezúttal sem igazán taglalta a táblagép specifikációját, így tényleg csak a leglényegesebb vonásaira derült fény. Az eszköz 10.1 hüvelykes kijelzővel lesz felvértezve, amely pontosan tudja majd követni a felhasználója ujját, és a hozzá mellékelt érintőceruza hegyét is, így a kézírás (órai jegyzetelés) felismerése sem okoz neki gondot. Egy hagyományos tabletnél általában már nincs ilyen toll a csomagban, de még ha van is, ezzel véget is érne a kiegészítők sora, itt azonban csak ezzel kezdődik a lajstrom. Az Education 2 in 1 dobozában lesz még egy külső, vezetékes hőmérsékletszenzor, mely jellemzően a fizika, kémia és biológia órákon jöhet jól, illetve egy mágnesesen kapcsolódó lencse is, amit a kamera elé lehet majd felpattintani, és így nagyon közeli makrófotók lesznek vele készíthetőek. Ezeket a különlegességeket az Intel Education szoftvercsomaggal lehet majd maradéktalanul kihasználni. Két kamera lesz egyébként a tábla tarsolyában, előre és hátra is került egy-egy megoldás, így nemcsak fényképezésre, hanem videócsevegések folytatására is lehetőség nyílik. Ez azért jó, mert akár távoktatás is levezényelhető majd az Education 2 in 1 használatával.

Az ügyes készüléket természetesen Intel processzor vezérli, nevezetesen egy Atom Z3740D SoC került benne bevetésre. Ez a lapka egy továbbfejlesztett Gen7 Intel HD grafikus vezérlőt, valamint négy 1,33 GHz-es (boost mellett 1,83 GHz) órajelen dolgozó processzormagot foglal magában. Az operációs rendszer szerepét a Windows 8.1 tölti be, ami a fentiekből kiindulva több hozzáadott szoftver is tartalmazni fog. A védelemről minden tekintetben gondoskodtak a fejlesztés során, szoftveresen a McAfee Antivirus Plus lesz a gépen jelen, hardveresen pedig vastag gumírozás, és jól kidolgozott szigetelés biztosítja a készülék túlélését. Ebből kifolyólag nem okoz neki gondot, ha 70 centiről leesik (dokkolóval 50 cm), és a vízzel, illetve porral szemben is némi ellenállást tanúsít (IP51), így a kirándulások alkalmával terepre is vihető. A beépített telepről egyetlen feltöltést követően 7-8 órán át tud ébren maradni folyamatos igénybevétel mellett az eszköz, míg a dokkolással további 3 órát lehet nyerni.

Arról nem esett szó a közleményben, hogy miként és mennyiért lesz elérhető az Intel Education 2 in 1, de valószínűleg itt nem lesz meghatározott ár, hanem minden érdeklődő intézménynek egyedi konstrukciót fognak felállítani az igényekhez mérten.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward