Döcögősen indul a Thunderbolt pályafutása

A szabványt használó termékek piaci részesedése egyelőre meglehetősen alacsony.

Döcögősen indul a Thunderbolt pályafutása

A DigiTimes legfrissebb információi szerint a Thunderbolt alapú eszközök piacán nem valami rózsás a helyzet. Az új szabvány egyelőre az alaplapok és noteszgépek nagyjából 10%-án foglal helyet, ami nem egy komoly eredmény. A lap egyéb részleteket nem közöl az adattal kapcsolatban, így nem tudható, hogy ez a részesedés hogyan oszlik meg a PC-s alaplapok és a noteszgépek között. Persze az arány egyáltalán nem meglepő, hiszen a Thunderbolt alapú eszközök ritkák, mint a fehér holló, a hozzájuk való kábelek pedig még mindig extrém módon drágák: egy mezei Thunderbolt kábelért nagyjából 50 dollárt kérnek el.

A noteszgépeket és az alaplapokat is drága mulatság Thunderbolt vezérlővel felszerelni. Maga a Thunderbolt vezérlő 20 dollár körüli áron kapható, ami jóval drágább, mint az USB 3.0-s vezérlők ára – utóbbiakhoz a gyártók már kevesebb, mint egy dollárért hozzájuthatnak. Az USB 3.0-s portok által kínált sebesség a nagy átlag számára tökéletesen elegendő, a Thunderbolt port viszont kínál néhány hasznos szolgáltatást is, amelyekre szintén lehetne igény – ha nem lenne ilyen drága a vezérlő és a kábel.

Manapság a Thunderbolt szabvány által kínált legérdekesebb lehetőség az, hogy segítségével az ultravékony noteszgépek könnyedén felvértezhetőek extra portokkal és külső bővítőhelyekkel. Sajnos a Thunderbolt alapú dokkolók, illetve külső videokártyák számára helyet kínáló házak egyelőre nincsenek jelen kereskedelmi forgalomban, hiába is akarnánk őket megvásárolni. A dokkolók közül a Matrox DS1-es megoldásának szállítása majd csak a következő hónapban indul, a Belkin megoldásának szállítását pedig 2013-ra halasztotta a gyártó.

Sajnos a videokártyák számára helyet kínáló külső házakból sem lett ezidáig semmi, pedig több ilyen prototípust is láthattunk már az elmúlt hónapok folyamán. Pedig valószínű, hogy az ultravékony noteszgépek esetében a külső videokártya csatlakoztathatóságának lehetősége sokakat elcsábítana, így a Thunderbolt porttal felszerelt mobil konfigurációk a jelenleginél jobban fogyhatnának.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward