Dobja a Windows Phone-os terveit a Huawei

A Huawei a jövőben nem kíván több Windows Phone rendszerű okostelefont készíteni.

Dobja a Windows Phone-os terveit a Huawei

A Huawei korábban azt hangoztatta, hogy kitartanak a Windows Phone mellett, és ennek megfelelően jövőre új készülékekkel állnak elő. Mostanra változott a helyzet, a kínai gyártó mégsem kíván a közeljövőben olyan okostelefont gyártani, ami a Microsoft operációs rendszerét futtatja.

Huawei Ascend W1

A vállalatnak úgy néz ki, hogy nem kifizetődő a Windows Phone gyártása. Joe Kelly, a vállalat szóvivője a bejelentésben célzott azokra a vállalatokra is, akik ingyenesen jutottak hozzá a Windows Phone licencéhez a közelmúltban, így „jogosulatlan” előnyben vannak. Ezek a cégek nem gyártókként vannak jelen a piacon, hanem csak forgalmazzák azokat a készülékeket, amiket kínai OEM-ek készítenek. Ezért is van az, hogy a Blu, a Lava, a Micromax, a Prestigio, a Yezz és mások kínálatában lényegében ugyanazokkal a konfigurációkkal lehet találkozni. Az ilyen partnerek könnyebben tudnak profitot felmutatni a WP-ból, mint például a Huawei, ami fizet a rendszerért, és még a fejlesztésekre is súlyos összegeket áldoz.

Joe Kelly

Az, hogy a Huawei bedobta a törülközőt, hosszabb távon fájó lehet a Microsoftnak. Miért? Mert a Huawei egyike a legdinamikusabban növekvő vállalatoknak, és erőteljesen jelen van Kínában – hiszen ez a hazai pályája –, ahol a Windows Phone-nak fontos lenne minél szélesebb körben elterjedni, hiszen egy hatalmas piacról beszélünk, ahol egyelőre még kevesen forgalmaznak windowsos okostelefont.

A Microsoftnak érdemes lenne átgondolni a jelenlegi stratégiáját, és a komplett Windows Phone ökoszisztémát górcső alá venni. Erre azért lenne szükség, mert nemcsak a kis vállalatok jelentenek túlzottan komoly konkurenciát az olyan gyártóknak, mint a Huawei, a Samsung, az LG, a HTC vagy a ZTE (csak azokat említve, akik az elmúlt években csináltak ilyen mobilt), hanem maga a Microsoft is. A Nokia telefonos részlegének felvásárlását követően a Lumia modellek is nagyon erős versenytárssá váltak, és nemcsak az alsó- és középkategóriában, hanem fentebb is. A Lumia modellek a WP eladások csaknem 95 %-át tudhatják magukénak. Az újabb eszközök egyre jobb áron érkeznek már, kifejezetten igaz ez az 50 ezer forint alatti ársávra, ahonnan az eladások java származik a WP esetében. A Lumia 530 például már eleve eléggé nyomott áron megy, a karácsonyi árdömping során pedig több alkalommal is extrém alacsony, 15 ezer forintos összegért is hozzá lehetett jutni. Ezzel pedig már a fentebb említett forgalmazók sem tudnak versenyre kelni a távol-keleten gyártott eszközeikkel.

Microsoft Lumia 535

Az IDC legújabb előrejelzése ugyan azt prognosztizálja, hogy 2018-ra a duplájára nőhet a Windows Phone, illetve akkorra már Windows részesedése az okostelefonok körében, de ez még így is csak 5-6 %-os arányt jelentene. Talán a Windows 10 érkezését követően a nagyobb vállalatok számára is újra vonzóvá válhat a mobilos rendszer.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward