Diskeeper ExpressCache: az Intel SRT ellenfele?

Az Intel a Z68-as lapkakészlethez tette elsőként elérhetővé a Smart Response Technology névre keresztelt technológiát, amely leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a rendszerben rendelkezésre álló HDD-t és SSD-t összevonja, így a két meghajtó pozitív tulajdonságait ötvözve egy hibrid adattároló jön létre, amely alacsony elérési idő mellett üzemel és a merevlemeznek köszönhetően nagy adattároló kapacitást kínál. A technológiáról korábban már részletesebben is írtunk, így akit érdekel, hogy milyen lehetőségek vannak az Intel SRT esetében, kattintson ide.

Diskeeper ExpressCache: az Intel SRT ellenfele?

Az Intel a Z68-as lapkakészlethez tette elsőként elérhetővé a Smart Response Technology névre keresztelt technológiát, amely leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a rendszerben rendelkezésre álló HDD-t és SSD-t összevonja, így a két meghajtó pozitív tulajdonságait ötvözve egy hibrid adattároló jön létre, amely alacsony elérési idő mellett üzemel és a merevlemeznek köszönhetően nagy adattároló kapacitást kínál. A technológiáról korábban már részletesebben is írtunk, így akit érdekel, hogy milyen lehetőségek vannak az Intel SRT esetében, kattintson ide.

Az SRT-nek viszont van egy nagy hátránya: hiába csak egy tisztán szoftveres megoldásról van szó, az eljárás csak Z68-as lapkakészlettel ellátott termékekhez érhető el. A Diskeeper fejlesztői úgy gondolták, hogy ez az eljárás minden platform esetében jól jöhetne, így elkészítették az ExpressCache névre keresztelt megoldást, amely tulajdonképpen alapjaiban megegyezik az Intel SRT technológiájával, de itt már nem kikötés, hogy csak Z68-as alaplaphoz lehet alkalmazni a szoftvert.

Az ExpressCache esetében a driver a boot folyamat alkalmával töltődik be és a technológia magát a boot folyamatot is gyorsítja. Az Intel SRT megoldásával ellentétben akár mi magunk is kiválaszthatjuk azokat az alkalmazásokat, amelyeknél profitálni szeretnénk az ExpressCache technológia által kínált előnyökből. Hogy az eljárás mennyire lesz hatékony? Nos, ez csak a Diskeeper fejlesztői által írt algoritmusok hatékonyságától függ majd. A szoftver ugyan csak később lesz elérhető a piacon, akkor is csak az OEM partnerek számára, akik majd mellékelik azt különböző termékeikhez, de a fejlesztő már most is tartott egy rövid kis bemutatót, hogy mire megy egy ExpressCache technológiával felvértezett noteszgép egy 5400 RPM-es merevlemezt alkalmazó konfigurációval szemben.

 

Az eredmények egyáltalán nem meglepőek. A SanDisk standján tartott bemutató alkalmával az egyik noteszgépben a merevlemez mellett egy 8 GB-os SanDisk SSD meghajtó foglalt helyet, amellyel kiaknázható volt az ExpressCache eljárásban rejlő lehetőségek, míg a másik termék csak egy átlagos mobil merevlemezt tartalmazott. Természetesen az ExpressCache támogatással ellátott példány nyerte a versenyt.

A különböző gyártók még idén megkezdhetik SanDisk SSD meghajtóval és ExpressCache technológiával felvértezett termékeik forgalmazását, de hogy pontosan mikor, az egyelőre rejtély. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward