Digitális asszisztenst kap a BlackBerry is

A BlackBerry 10.3-mal érkezik a hangvezérléssel irányítható szolgáltatás.

Digitális asszisztenst kap a BlackBerry is

A BlackBerry kapcsán nemrég számolhattunk be arról, hogy idén még több új okostelefonnal fognak a nagyközönség elé állni, most pedig egy nagyon érdekes friss képesség eljövetelére derült fény. Érkezik a BlackBerry Assistant, ezzel pedig a rendszer egy újabb területen veheti fel a versenyt a konkurenseivel.

A hangvezérlés egyre komolyabban részévé válik a telefonoknak. Már sok-sok évvel ezelőtt is rá lehetett venni hangalapú utasítással a mobilokat egy személy felhívására a névjegyzékből, napjainkban viszont már egészen más a helyzet. Szinte bármilyen információt képes előbányászni az adott készülék, hogy a felhasználó megkapja a hangosan feltett kérdésére a választ, és sok más egyéb képesség is lakozik már a tarsolyukban. Néhány érintéssel (vagy extrém esetben már egyetlen ujjmozdítást nélkül is, például a Moto X-nél) kideríthető, hogy milyen időjárás lesz délután, ki volt az 12. amerikai elnök vagy milyen a forgalom az autópályán. Ilyen összetett digitális asszisztens szolgáltatás először az Apple-nél jelent meg a Siri alakját magára öltve, majd az egyébként is hangvezérelhető Google keresőből kialakult a Google Now. Sokáig ez a páros volt a porondon, mígnem idén, a Windows Phone 8.1-gyel bemutatkozott a Microsoft mérnökei által kidolgozott Cortana, ami nemcsak a nevében rokona a HALO érában megismert karakternek, hanem a hangszínét figyelembe véve is. És ezekre válaszolva érkezik hamarosan a BlackBerry 10 OS részeként a BlackBerry Assistant.

A BlackBerry Assistant minden képességéről egyelőre nem számolhatunk be, ugyanis a vállalat csak morzsákat csepegtetett nekünk. Az újdonság grafikus felülete letisztult, de kellően színes, ennek köszönhetően a megjelenő információkat gyorsan át lehet majd tekinteni a kijelzőn. A szolgáltatást próbálják a lehető legösszetettebben megoldani a fejlesztők, és állítólag minden téren kellemes alternatívaként fog szolgálni a konkurensekkel szemben. A segítségével lehetőség lesz üzenetet diktálni, amely elküldhető mezei üzenetként, de e-mailben és a BlackBerry Messenger közbenjárásával is. Képes lesz listázni a környékbeli üzleteket, bevásárló központokat, és az időjárásról is pillanatok alatt tájékoztathatja a felhasználót. Az Assistanttal kezelhetőek az egyszerű tennivalók is, hiszen képes keresni szinte bármilyen fontos forrásból, e-mailből, naptári bejegyzésekből, és ügyesen bánik a felfedezett információkkal. Tanul is az Assistant. Minél többet lesz használatba véve, annál pontosabb találtatokat fog a készülék tulajdonosa elé tárni, idővel felismeri majd az igényeket.

A friss szolgáltatásból rengeteg apró művelet lesz úgy elvégezhető, hogy el sem kell azt hagyni, és ez nagyon fontos. Amennyiben például vezetés közben üzenet érkezik, fel tudja azt olvasni az Assistant, kérésre pedig ezt követően még olvasatlanná is jelölhető az adott tartalom. Ugyanitt beállíthatóak új találkozók, valamint egyéb jegyzetek is menthetők, ezekhez sem kell elhagyni a BlackBerry újdonságát. Sőt mi több, még beállítások is kérhetőek hangos parancsokkal; ha például a felhasználó azt mondja, hogy „Kérlek, csak telefonhívásról értesíts” („Phone calls only, please”), akkor pontosan ez fog történni, vagyis nem fog minden Facebookon érkező üzenet miatt hangjelzést adni a szerkezet, de ha hívás fut be, akkor azonnal csörög majd.

Még a zseblámpa is bekapcsolható általa.

Ezek csak az első apró példák abból, amire valóban képes lesz a BlackBerry Assistant. Ezeket az információmorzsákat a vállalat blogjában tették közzé. A digitális asszisztens szolgáltatás debütálására a BlackBerry 10.3-mal karöltve kerül majd sor, ami pedig valószínűleg az 1:1-hez képarányt felvonultató BlackBerry Passporton fog debütálni. Erre valamikor szeptemberben kerülhet sor, de hivatalosan ezt még nem erősítették meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward