Diaspora: a magánszférás Facebook?

Mivel az utóbbi időkben magánszféra szempontjából egyre több az aggály a Facebook körül, a New York-i Egyetem négy hallgatója összeállt annak érdekében, hogy egy olyan új alternatívát alkossanak, amely maximálisan tiszteletben tartja a felhasználói magánszféráját - így született meg a Diaspora.

Diaspora: a magánszférás Facebook?

Mivel az utóbbi időkben magánszféra szempontjából egyre több az aggály a Facebook körül, a New York-i Egyetem négy hallgatója összeállt annak érdekében, hogy egy olyan új alternatívát alkossanak, amely maximálisan tiszteletben tartja a felhasználó magánszféráját - így született meg a Diaspora.

Saját megfogalmazásuk szerint ez egy teljes mértékben az egyes felhasználók személyes irányítása alatt álló, a magánszférának teljes védelmet biztosító, nyílt forráskódú hálózat, melynek tagjai maximális precizitással, apróra meghatározhatják, hogy mit kívánnak megosztani kivel, és mit nem.

Szerkezeti szempontból lényeges újítása az oldalnak, hogy minden felhaszálónak meglesz a maga egyéni, kódolt, személyre szabható "csomópontja" a Diaspora hálózatán, a személyes adatai pedig a saját gépén maradnak ahelyett, hogy egy központi szerverre kerülnének.

Egyelőre persze az oldal még igencsak gyerekcipőben jár, hiszen nemrég rakták csak össze; a négytagú fejlesztőgárda pillanatnyailag a saját gépeiről működteti az oldal egy igen puritán protoverzióját. Terveik szerint szeptemberben kerülhet majd sor az oldal már teljes értékű változatának beindítására.

Úgy néz ki, legalábbis az indulásnak nem lesz anyagi akadálya, mivel az alultámogatott netes projekteknek befektetőket kereső Kickstarter weboldal segítségével az eredeti, 10.000$-os célkitűzésüknek már több, mint ötszörösét sikerült összeszedniük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward