Dell Inspiron 1545: Rossz irányba

Hazánkban elsőként számolunk be a Dell megújult Inspiron szériájáról, ami minden bizonnyal népszerű lesz, bár nem érdemli meg.

Dell Inspiron 1545: Rossz irányba

I. Bevezető és specifikáció

A hónap elején került piacra a Dell belépő szintű Inspiron szériájának legfrissebb családja, amely a népszerű 1525-öket váltotta. A meglehetősen borsos árszabású termék sikeréhez nem férhet kétség, habár az elődmodell piacra lépésekor nem volt ekkora és ilyen minőségű konkurencia, amely talán beárnyékolhatja a sok színben pompázó utód diadalútját.

Processzor: Intel Celeron M 585 2,16 GHz 1 MB cache 667 MHz FSB

Memória: 2x1 GB Nanya DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: IDT 92HD71B7 HD Audio

Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WDC3200BEVT-75ZCT2 (320 GB, 8MB cache, 5400 rpm, ATA133)

Optikai meghajtó: HL-DT-ST GT10N DVD-RW ATA133

Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E8040 Fast Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Dell Wireless 1397 802.11g

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 4 cellás 28Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 2,5 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 142 ezer forint

Jesszus! – hördülhetünk fel a feature lista végigpásztázása során. Gyakorlatilag minimális felszereltséget kapunk, ami a kártyaolvasóra és a webkamerára terjed ki. Nem szégyen ez 2009-ben, csak az árcédulával lesznek gondok, még akkor is, ha a Dell 3 év garanciát biztosít minden gépe mellé.

A notesz mellé csak a legszükségesebb kiegészítőket kapjuk, a sok lemez ne tévesszen meg senkit. A cég külön médiára pakolta pár alkatrész meghajtóprogramját és a DVD néző alkalmazást is. Operációs rendszert nem, Microsoft Works 9.0-át viszont kapunk.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Felpörgés után gyorsan elhalkultak az új Inspiron ventilátorlapátjai, amit örömmel nyugtáztunk, ahogy azt is, hogy a 1545 is megkapta a legújabb EFI-t, úgy látszik, a Dell hamarosan nyugdíjazza a BIOS-okat. Állítási lehetőségeink egész tágak, bár a hardver jelentősen leszűkíti a mozgásteret. Üresjáratban 46 fokot mértünk az energia menedzsmentet nélkülöző processzoron, amely teljes terhelésre is csupán 61-re kúszott fel. A gép zajszintje nagyjából ugyanolyan maradt, ami hallható, lágy szellős, de semmiképpen nem hangos környezetet eredményez.

Bár a Windows Vista elfogadhatónak számolta az új Inspiron 1545-öt, megemlítenénk, hogy bizony néha csúnyán be tudott lassulni az amúgy magas órajelen ketyegő Celeron processzor. A 2 GB memória a minimálisan ajánlott szintet üti meg ennél az operációs rendszernél, de lázas töltögetésnek a tesztidőszak alatt nem voltunk tanúi.

A merevlemez kezeléssel sok gondunk akadt. Bár a sebességgel nem volt gond, a processzor-használat brutálisan magasnak bizonyult. Az átlag 20-40% közötti felhasználás rengeteg még egy egymagos processzor esetében is, ráadásul az akkumulátoros üzemidőnél ez még egyszer vissza fog ütni. Bár a Western Digital Scorpio Blue szériája nem melegszik túlságosan, ennek ellenére az új Inspironban meglehetősen forrófejűnek bizonyult, pedig a teszthelységben alig 25 fok uralkodott.

Dell Inspiron 1545 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 3521

PCMark05 (Graphics): 1404

PCMark05 (HDD): 3565

Cinebench10: 1935 (7 perc 7 másodperc)

Memória olvasás: 4818 MB/s

Memória írás: 3423 MB/s

Memória másolás: 3804 MB/s

Memória késleltetés: 86,2 ns

CPU Queen: 4599

CPU PhotoWorxx: 4870

CPU Zlib: 14151 kB/s

CPU AES: 3977

FPU Julia: 1724

FPU Mandel: 997

FPU SinJulia: 494

III. Ergonómia

Nagyon kíváncsiak voltunk mit alkotott a Dell, ugyanis képen meglepően csinosnak tűnt az új Inspiron, a színes hátlap pedig már szinte védjegyévé vált a cégnek a Studio gépek felbukkanása óta.

Talán a túlzott várakozás miatt, de a lényeg, hogy csalódtunk, nem is kicsit. A fedlapot valóban kellemes tapintású bevonattal látták el, de a gép többi része hagy némi kívánni valót maga után. A hátlap lecsavarozása után akár processzort is cserélhetünk, ha úgy tartja kedvünk, hiszen a teljes hűtőrendszert lecsavarozhatjuk.

A billentyűzet a szokásos matt műanyagból készült, tapintása kellemes, ergonómiailag is hozza a tőle elvárható szintet. Gépelni gyorsan, pontosan és viszonylag halkan lehet vele. Alapértelmezés szerint az F1-F12 gombok az Fn funkció billentyűvel érhetők el, így a fény- és hangerő szabályzás egyszerűbbé vált. Ha nem tetszik ez a módszer, az EFI-ben visszaállíthatjuk a megszokottra. A gép egyik legnagyobb hátránya, hogy a klaviatúra körül nagymértékben csillogó burkolat helyezkedik el ami ráadásul megkocogtatva elég olcsó műanyag benyomását kelti.

A touchpad felületének nagysága átlagos, a függőleges görgetősáv nincs feltűntetve, de van, továbbá működik a körkörös scrollozás is, amit a hasznos felületen lehet alkalmazni. Bár a jobb és bal gombok csendben és játszi könnyedséggel nyomhatók, magának a touchpadnak a felülete meglehetősen bizonytalan, néha különböző érzékenységű kurzormozgással követi le ujjunk vonalát.

A felhasználóhoz közelebb eső oldalon kapott helyet a fejhallgató kimenet és a memóriakártya-olvasó is, továbbá itt találjuk az egyetlen visszajelző LED-et, ami a gép bekapcsolásától kezdődően világít. Nem igazán tudtuk mire vélni, hogy az akkumulátor és HDD visszajelző LED mit vétett, hogy kimaradtak a repertoárból. Az erős fehér fény ráadásul gyenge világítású helységben zavaró lehet, mert folyamatosan oda vonza az ember tekintetét. A jobb és bal oldal egyaránt szellős, a 3 USB és az egy LAN csatlakozó mellett a szokásos analóg videokimenetet és egy ExpressCard/34 szabványú bővítőhelyet találunk. HDMI nincs.

A webkamera csak külön szoftverből kezelhető és arckövetésre is képes, igaz ez nagyon ritkán sikerül neki pontosan. A gyenge fényt nem szereti és a gyors mozgásokat se, ettől eltekintve a mindennapi MSN-es és Skype-os felhasználásra tökéletes.

A kijelzővel sem voltunk maradéktalanul elégedettek, ugyanis alapértelmezés szerint meglehetősen hideg képet nyújt, amit szoftveres színkorrekcióval is nehéz beállítani. A natív felbontástól való eltérést nagyon nem szereti, viszont a fényerő tartománya korrekt.

IV. Üzemidő és értékelés

A négy cellás akkumulátortól már akkor kivert minket a víz, amikor még csak a feliratokat böngésztük rajta: 28 Wh. Alig akartuk elhinni, hogy a Dell képes egy 150 ezer forintos, viszonylag nagy fogyasztású gép mellé egy ilyen gyenge teljesítményű telepet csomagolni. Nem is csodálkoztunk ezek után, ha minimális fényerővel is 1 óra 55 percet húzott ki az új Inspiron. 50%-os fényerővel és WLAN-os internetezéssel már a másfél óra volt a csúcs, a magas processzorterheléssel járó lemezműveleteket pedig igyekeztünk minimalizálni. Gyakorlatilag egy rövidebb filmet is alig tudunk végignézni, ha azt HD felbontásban szeretnénk élvezni.

Aki végigolvasta a cikket, annak számára világossá vált, hogy a Dell ezúttal nagyon mellé lőtt. A csillogós műanyag, a bizonytalan touchpad, a nagy CPU használattal járó merevlemez-kezelés és a puritán felszerelés mind-mind olyan dolgok, amit ilyen konkurenciával az oldalán nem engedhet meg magának a cég. Külön hab a tortán, hogy Windows Vista operációs rendszert csak 12 ezer forintos felárért kapunk. A 3 év garancia örömteli, de 12 ezer forintért bármelyik Lenovo gép mellé megkapjuk ugyanezt. A színes fedlap miatt (és ez nem vicc) biztos, hogy nagy sikere lesz, de aki túl tudja magát tenni ezen az belátja majd, hogy az Inspiron 1545-nél sokkal jobb gépek is vannak a piacon, néha szerényebb árcédulával is.

A Dell Inspiron 1545-öt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Pro:

+ kellemes tapintású és szép fedlap

+ remek billentyűzet

+ átlagos zajszint

+ 3 év garancia

Kontra:

- ujjlenyomat-gyűjtő, csillogós belső burkolat

- bizonytalan touchpad felület

- magas CPU használat HDD műveleteknél

- átlagnál melegebb merevlemez

- gyenge felszereltség

- elavult és kis teljesítményű akkumulátor

- kijelző színhőmérséklete nehezen beállítható

- visszajelző LED-ek hiánya

- operációs rendszer hiánya

- nem túl versenyképes ár

Hivatalos honlap: Dell Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward