DELL Inspiron 1520: Színes útitárs

Olvasói kérésre kerítettünk egyet a DELL több színben is kapható Inspiron 1520-as családjából. Mivel még egy sem járt nálunk az olcsóbb DELL szériákból, így kíváncsian vártuk, milyen benyomásokat tesz majd ránk.

DELL Inspiron 1520: Színes útitárs

DELL 1520 - Bevezető és csomagolás

Olvasói kérésre a színes Dell-ek egyike landolt a közelmúltban asztalunkon. Az Inspiron 1520-as kinézetre hasonlatos a nálunk járt Vostro-hoz, ám annál alacsonyabb árszintet képvisel. Mivel a konfigurációk fajtái szokás szerint elég széles skálán mozognak, ezért vessünk egy pillantást arra, hogy a mi zöld barátunk milyen belsővel érkezett:

Processzor: Intel Core2Duo T5500 1.66GHz

Memória: 2x512MBHyundai DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel PM965

Videokártya: nVidia GeForce 8400M GS (gpu/shader/mem: 400/800/800)

Hangkártya: SigmaTel STAC9205X High Definition audio controller

Kijelző: 15.4” 1280x800

Merevlemez: Western Digital WD1200BEVS-75UST0 (120GB)

Optikai meghajtó: TSSTcorp DVD+-RW TS-L632H ATA Device

Hálózati kártya (LAN): Broadcom 440X

Hálózati kártya (WLAN): Broadcom 802.11g

FireWire: Ricoh RL5C832

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Operációs rendszer: FreeDOS

Jól látható, hogy egy közepes konfiguráció jutott nekünk, melynek ára azért már 200 ezer felett van. A 1520-asok árai egyébként a 170-től 250-ig terjedő sávban trónolnak, leendő gazdájukra várva.

Az Inspiron egy könnyű ám vaskos dobozban érkezik, nem spóroltak a habszivaccsal a csomagolásnál, ami nagyon helyes. A tartozékok, ahogy az illik, egy külön vékony dobozban érkeznek, amiben jelen esetben így is a levegő az úr. Kis kézikönyv, tápkábel és hálózati adapter, telefonzsinór és egy 4-ről két eres bemenetre átalakító egység érkezik a modemhez a CD-ken kívül. Ennyi, semmi extra. Érdekesség, hogy meglepő módon a FreeDOS nem előretelepítve érkezik, hanem egy zacskóban, eredeti CD-n, amit valószínűleg sosem fogunk használni. Sajnos a telepítésről sok minden elmondható, csak az nem, hogy zökkenőmentes lett volna. A Vista annak rendje és módja szerint viszonylag hamar fent volt, majd következett a driver DVD behelyezése. Kedves menü fogad minket, milyen rendszerre szeretnénk programokat? Vista32 kiválaszt. Ezen belül miket szeretnénk látni? Driverek kiválaszt. Utolsó kérdés: milyen gép birtokosai vagyunk? A kiválasztható gépek száma nem túl nagy és akárhogy meresztettük a szemünket az Inspironunk még véletlenül sem volt rajta. Ez csak tévedés lehet, átvizsgáltuk a DVD-t manuálisan, de csalódnunk kellett, sehol egy meghajtó. Erre készüljön fel idegileg minden leendő tulaj. A Dell weboldalán természetesen megtalálhatóak a szükséges szoftverek, de manapság ez azért eléggé lesújtó egy olyan cégtől, aminek nyugaton ódákat zengenek a terméktámogatásáról (Az alábbi linken található meg minden: Dell Support).

DELL 1520 - Teljesítmény

Ellensúlyozandó a nem létező drivereket, az Inspiron is nagyon részletes, mindenre kiterjedő BIOS-szal rendelkezik, ami ritkaság (BIOS fotók: Link1, Link2, Link3, Link4, Link5). A gépnek már alapjáraton is van hangja, de elég minimális, míg terhelés alatt azért már nem hagyható figyelmen kívül. Mondhatni átlagos. A CPU terhelés nélkül 50 fok környékén ver sátrat, míg megizzasztva felkúszik 77-re. Ezekben az értékekben sincs semmi különleges. Mivel nem a legkisebb 8400-assal szállítják a gépet ezért a teljesítménytesztekbe némi játék is vegyült (figyelem, az olcsóbb változatok integrált GMA X3100-zal rendelkeznek, az jóval gyengébb).

Bár a VGA nem egy erőmű, lejjebb adva az igényeinket akár natív felbontásban is játszhatunk. A CPU bőven elég erős a 8400 mellé. Bár az Everest szerint hiába 64 bites a memóriainterfésze a VGA-nak, a magas órajellel kompenzálva kéne, hogy legyen elég sávszélessége. Mégis nagyon le kell csökkentenünk a felbontást, ha a minőséget emelni akarjuk. Egyszerűen nem éri meg. Akkor már inkább a nagyobb felbontás.

A merevlemez teljesítményével nagyon elégedettek voltunk. A BIOS-ban állítható, hogy halk, kiegyensúlyozott, vagy teljesítményorientált működést szeretnénk. Az eredmények a második opció használatával készültek, és már így is nagyon halkan tette a dolgát a kis WD. Az Everest olvasási tesztjében ennél is többet ért el egy picivel.

A TSST (Toshiba-Samsung Storage Technology) optikai meghajtója kicsit zajos volt, de ezen kívül semmi gondunk nem volt vele, elolvasott bármit, amivel megetettük.

DELL 1520 - Külsőségek és ergonómia

A gép talán egy picit vastagabb a kelleténél, ám cserébe nem tűnik „gagyinak”. Nem a legrobosztusabb benyomást kelti, de nincs panaszunk a felhasznált anyagokra.

A billentyűzet, akárcsak az eddig tesztelt DELL-eknél, igen jóra sikerült. Nem spóroltak a méreten, így kényelmesen elérhető minden. Az extra gombokat nem vitték túlzásba, van egyetlen darab, ami a Dell saját programját képes indítani, a többi a gép elejére került. Emberfüggő kinek mennyire hiányoznak, mi csak azt emelnénk ki, hogy az FN gombbal (ami végre a helyén van, a CTRL-tól jobbra, nem úgy, mint sok másik gyártónál) használatos extrákkal sem vagyunk elkényeztetve. A fényerő állításán kívül sok érdekességet nem kapunk.

A Vostro touchpadjánál felróttuk hibaként, hogy kicsi a terület, amin mozgathatjuk az ujjunkat, és erősebb nyomás kell a gomboknak. Sajnos ez itt is áll, ránézésre is teljesen azonos a két egérpótló.

Járjuk hát körbe a 1520-ast. Mint említettük a billentyűzet környékéről hiányzó plusz gombok előre kerültek. Nem túl kényelmes a használatuk, de nem is olyan dolgok, amiket állandóan nyomogat az ember. Hangerő szabályozással és lejátszással kapcsolatos az összes.

Baloldalra került a mikrofon bemenet és a fejhallgató kimenet, a bővítőkártya helye, és a WiFi kapcsoló, amit mindig értékelünk, ha van egy gépen. Ide került a szellőzőnyílás is, így a jobbkezesek örülhetnek, az optikai meghajtó nekik kézre állóan a jobb oldalra került, sok mással együtt. Találunk itt kártyaolvasót, firewire, USB és hálózati csatolót, valamint egy D-sub VGA kimenetet. Szép lista, ám még nem teljes: az S-video TV kimenet, a modem csatlakozója, valamint újabb két USB port a gép hátsóján tetszeleg a tápcsatlakozóval karöltve. Csak a maximalizmus beszél belőlünk, amikor azt mondjuk, hogy mi jobban örültünk volna egy DVI-I csatlakozónak a D-sub helyett. Ezen felül azonban semmi panasz nem érheti a felhozatalt.

A kijelző betekintési szögei, akárcsak a képe: átlagos. A Vostro-val lévő hasonlóságok miatt nem is reménykedtünk benne, hogy másképp lesz. Elkezdhetnének jobb paneleket használni a notebookgyártók. Ettől függetlenül a kijelző nem rossz, csak tudnánk értékelni ha kitörnénk ebből és nem kéne úgy vadászni a jobb képpel rendelkező notikra. A tetején elhelyezett webkamera sem egy kiemelkedő darab, ám egy fokkal jobb annál a sok borzasztó minőségűnél amit egyesek képesek beszerelni. Video-beszélgetésre tökéletes.

DELL 1520 - Értékelés

A 6 cellás akkumulátort nagyon könnyű volt padlóra fektetni. Teljesen terhelt rendszer esetén (CPU és VGA is izzasztva volt) 45 perc alatt megadta magát. Természetesen a „csak olvasgatok” tesztünkben ennél sokkal jobban teljesített. Egész pontosan négyszer ilyen jól, majdnem kihúzta a 3 órát. Az igazság valahol a kettő között van felhasználástól függően, de szerintünk átlagos körülmények mellett kibírja a két órát.

Értékelés

Reggel 8 óra, ítéletet mondunk. Egy hátrányt emelnénk a többi fölé: a pocsék (tulajdonképpen nem létező) driver CD-t. Ez pótolható még akkor is, ha bosszantó. Pozitívumnak pedig az árkategóriához képest normális anyagminőséget, és a tökéletes BIOS-t írnánk.

Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi legyen a végső döntés a színes Inspiron sorsáról. Kisebb hibái ellenére szerethető és sokaknak jelenthet örömöt, hogy megválaszthatják a színét (a legtöbb mondjuk fekete). A gép maga egy igen erős közepest érdemel, ezt is kapja. Tetszett nekünk, ám mindenkinek van egy prioritási sorrendje arról, mit kell tudnia gépének, miben kell, hogy erős legyen. Akiébe az itt olvasottak belepasszolnak az nem fog csalódni benne.

Miközben egy jó fotót kerestünk a cikk végére találtuk ezt a gigászi, majd 6 megás képet a teljes családról: klikk. Ha valakit érdekel ;)

Köszönjük a lehetőséget CHS Hungary KFT-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward