DDR4-es memóriamodulok NAND Flash chipekkel

Az NVDIMM szabvány jóvoltából speciális DDR4-es modulok készülhetnek, amelyek akár NAND Flash alapúak is lehetnek.

DDR4-es memóriamodulok NAND Flash chipekkel

NVDIMM alapú memóriamodult már korábban is láthattunk, ám a technológia szabványosítása még várat magára, de ha minden igaz, akkor már nem sokáig. A friss információk szerint még idén elkészülhet a végleges NVDIMM szabvány. Az NVDIMM-et (Non-Volatile DIMM) a JEDEC Solid State Technology Association fejleszti, alapvető koncepció tekintetében pedig kétféle megoldás készül. A kétféle szabvány lényege mindkét esetben ugyanaz: a memória tartalmát a számítógép kikapcsolása után is megőrizni, természetesen NAND Flash alapú tárhely segítségével. Kikapcsolás alatt akár váratlanul bekövetkező áramszünetre is gondolhatunk. Persze a modul SSD-szerű tárhelyként is funkcionálhat – no de ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük az eddig napvilágot látott részleteket.

Egyelőre annyi tudható biztosan, hogy az egyik szabványosított NVDIMM megoldás az NVDIMM-N lesz, ami tulajdonképpen egy hibrid memóriamodul, hiszen ugyanazon a nyomtatott áramköri lapon a DDR4-es memóriachipek mellett NAND Flash alapú tárhelyet biztosító memóriachipek is jelen lesznek. Ennek a megoldásnak az a legfőbb szerepe, hogy a rendszermemória áramkimaradás vagy a PC kikapcsolása után is sértetlenül megmaradhasson, ami többféle területen is hatalmas előnyt jelenthet – például pénzügyi területen, nagyméretű adatokkal dolgozó szervereknél, különböző kutatásokra használt szervereknél és egyéb, kiemelten nagy jelentőséggel bíró rendszereknél is.

Adatok egy korábbi dokumentumból

A másik szabványosított megoldás már picit más koncepciót alkalmaz – ennek a neve NVDIMM-F lesz. A DDR4-es memóriafoglalatba illeszkedő modulon ebben az esetben már csak és kizárólag NAND Flash alapú memóriachipek lesznek, azaz tulajdonképpen klasszikus értelemben véve SSD modulról lesz szó. Ezt a tárhelyet valószínűleg akár meghajtóként is el lehet majd érni – mintha az egy adatvesztés nélkül működő RAMDISK lenne, ami mindig kéznél van.

Az NVDIMM támogatása természetesen zökkenőmentes lesz: ehhez új DDR4 SPD készül, valamint a memóriafoglalatok kompatibilitását is biztosítják annak érdekében, hogy az új modulokat egyszerűen, Plug-and-Play jelleggel lehessen használni. Az elsődleges célterület a jelek szerint a szervereké lesz.

A beszámolók alapján manapság már több vállalat is gyárt NVDIMM alapú megoldásokat, ám a termékek hivatalos bejelentésére majd csak később, az elkövetkező hónapok folyamán kerülhet sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward