Shop menü

CSUKLÓRA TEKERHETŐ OKOSTELEFONT MUTATOTT A MOTOROLA MI-VEL FELTURBÓZVA

Ez lehet a következő lépés a jövőben a hajtogatható mobilokat követően.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Csuklóra tekerhető okostelefont mutatott a Motorola MI-vel felturbózva

A Motorola nem nagyon képes nagy mennyiségben eladni hajtogatható mobilt, de a fejlesztéseket tekintve az élmezőnyt erősíti. Elsőként dobott piacra flipes kialakítással hajtogatható eszközt, és azóta is folyamatosan fejleszti a kagylós formátumot, amit már elérhetőbb áron is kínál globálisan. Most pedig egy nagyon izgalmas koncepciót villantott.

A Lenovo alá tartozó márka képviseltette magát a Lenovo Tech World 2023 eseményen, ahol a cég különböző fejlesztései kerültek a figyelem középpontjába. A Motorola Bendable Concept Phone révén pedig betekintés nyerhettünk abba, hogy a fejlesztők a jövő mobilját miként képzelik el. Ahogy a név is mutatja, egyelőre csak koncepcióról van szó, de a vállalat már létrehozta a szerkezetet és működik, nem csak egy számítógépes grafikáról beszélhetünk, ami mindenképpen izgalmasan hangzik.

Szó szerint a csuklóra lehet tekerni, és kézen lehet viselni a Motorola hajlítható koncepció okostelefonját.

Az OLED esetében már rég tudjuk, hogy meg lehet azt oldani, hogy akár teljesen fel is tekeredjen, ebből a szempontból ez a fejlesztés nem jelent kihívást, minden más viszont már kemény mérnöki munka eredménye. Szövet borítással rendelkezik a burkolat, de azt nem tudni, hogy ez alatt mi található, az pedig végképp titok egyelőre, hogy a nyomtatott áramkör például mennyire rugalmas. Van olyan része a koncepciónak, ami nem flexibilis, oda sűríthették be azokat az egységeket, ahol a rugalmasság nem volt megoldható.

Galéria megnyitása

A Motorola különleges szerkezetéhez tartozik egy speciális szíj, ez gondoskodik a csuklóhoz rögzítésről. A megjelenítő elvileg Full HD+ felbontással szolgál, tehát a látványvilága biztosan jó lenne egyébként, de ahogy azt már előre bocsájtottuk, igazából az OLED technológiás megjelenítő szempontjából ez a konstrukció nem jelent túl nagy kihívást. A panel 6,9 hüvelykes képátlóval rendelkezik, tehát elég termetes lett.

A fejlesztők elképzelése szerint többféle módban lehetne a készüléket használni. A két végpont, tehát a csuklón viselés és a hagyományos mobilként használat között a hajlítás mértéke és módja alapján lennének különböző felhasználási lehetőségek. Megoldható lenne, hogy asztalon letéve magában megálljon úgy, hogy az alja állványként van aláhajtva, és lehet így videohívásokat folytatni vagy vlogokat rögzíteni.

Galéria megnyitása

Félbe hajtva, folyamatosan aktív képernyővel azonnal lehet rajta látni az értesítéseket. Ebben az esetben egy 4,6 colos átlóval rendelkező felület figyel a felhasználó felé. A flexibilis felépítésnek köszönhetően igazából még több kreatív használati formára is lehetőséget nyújt. És a külsőnél nem áll meg egyébként a koncepció, mert van még itt egy MotoAI nevű fejlesztés is.

Galéria megnyitása

A MotoAI a vállalat eszközön futó generatív MI technológiáit fogja össze. A következő generációs csúcslapkákkal már sok ilyen fejlesztés lesz megvalósítható, és a Motorola már ezekbe ad némi betekintést. A kamerát használva például a cég szeretne olyan funkciót nyújtani, hogy a felhasználó lefényképezheti a ruháját, és a rendszer ehhez igazodva készít egyedi hátteret, tehát a telefont összeöltözteti a viselőjével.

Galéria megnyitása

Új szintre emelné a Motorola a dokumentumok szkennelését is. Már tényleg olyan minőségű képeket kapnának a felhasználók, mintha valódi szkennert használva digitalizálták volna a képeket, dokumentumokat. A mobilon futó személyi asszisztens is megjelenne olyan funkciókkal, mint például az e-mail vázlatok írása, rövid válaszüzenetek generálása.

Galéria megnyitása

Mivel minden helyben fut, így az adatvédelem miatt nem kellene aggódni. Sőt mi több, igazából még plusz adatvédelmi fejlesztések is lennének, a képernyőmentéseken például az MI ki tudná takarni magától az érzékeny személyes információkat. Ezeken felül pedig még egy sor kisebb-nagyobb mesterséges intelligencia funkció is készülhet.

Galéria megnyitása

A Lenovo Tech World 2023 keretében megmutatott koncepcióból a Motorola igyekszik majd a különböző fejlesztéseket folyamatosan átemelni a fogyasztói készülékekbe is. Ki tudja, talán a jövőben már tényleg a csuklójukra tekerhetik majd a mobiljukat, és ez teljesen hétköznapi látványnak fog számítani. Bár a tömeg miatt nehezen tudjuk elképzelni, hogy ez kényelmes lenne.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére