Csúcstelefon kagylótestben: Befutott a Samsung W2016

A Samsung új kihajtható mobilja az Exynos 7420-szal került bevetésre, és szinte minden tekintetben megállja a helyét a topkategóriában.

Csúcstelefon kagylótestben: Befutott a Samsung W2016

A Samsung legalább egy csúcskategóriás kagylótelefonnal előrukkol minden évben és idén sem okoz csalódást azoknak az embereknek, akik ezekért a modellekért rajonganak. Ezúttal a W2016 érkezéséről számolhatunk be, ami nem fog szégyent hozni a széria korábbi tagjaira; a rendhagyó szerkezet simán labdába rúghat a Galaxy S6 és a Note 5 mellett is.

Mivel ez egy kinyitható okostelefon, a megjelenítő sokkal szolidabb méretet öltött, de kettő van belőle, egy a külső fedőlapon, egy pedig a belső oldalán. Mindkét panel egyforma képességekkel bír; Super AMOLED technológiát használnak, a képátlójuk 3,9 hüvelykes, a felbontásuk pedig 1280 x 768 képpontos (328 PPI). Az Android 5.1.1 operációs rendszerrel érkezik a W2016. Természetesen most sem az eredeti vonalvezetésével üdvözli a felhasználókat a Lollipop, hanem a TouchWiz arculatát mutatja, ami nemcsak átalakított grafikus felületből, hanem sok-sok hozzáadott extrából áll. A kamerarendszert már egy az egyben a többi csúcsmodelltől örökölte a W2016. Ez alapján aligha meglepetés, hogy a hátoldalán egy 16 megapixeles megoldás tűnt fel, a belső kijelző felett pedig egy 5 MPixeles egység várja, hogy munkába állhasson. A főkamera villámgyors fokuszálással, optikai stabilizálással, LED-es villanóval és F/1.9-es rekeszértékkel társul, ha pedig videózásra kerülne a sor, 4K támogatással szolgál.

A kagyló belsejében nem igazgyöngy, hanem egy Exynos 7420 központi chip található. A Samsung ebbe a lapkába a big.LITTLE architektúra révén négy Cortex-A53 és ugyanennyi Cortex-A57 processzormagot sűrített, illetve egy Mali-T760 MP8 is a chip részét képezi. A sebességgel biztosan nem lesz problémája a felhasználóknak, hiszen ilyen téren az Exynos 7420 az élmezőnyben van, ráadásul a 14 nm-es gyártási eljárásnak köszönhetően a fogyasztása is megfelelő. A W2016 3 GB-nyi rendszermemóriával karöltve érkezik, így ezen a téren sem kell attól tartania a felhasználóknak, hogy szűk keresztmetszetbe futnának. A háttértár tekintetében nincs választási lehetőség, kizárólag 64 GB-os modell került bevetésre, a tárkapacitás bővíthetőségéről nem esett szó, de a társait (pl. Galaxy Note 5, Galaxy S6) figyelembe véve, aligha lehet ilyen opcióval számolni. Az okostelefon kapcsolati képességeinek lajstromán helyet kapott a 4G LTE modem, a Bluetooth modul, a 802.11ac Wi-Fi, az NFC chip és persze az A-GPS vevő sem hiányzik belőle. Részletes specifikációt erre a területre vonatkozóan azonban nem kaptunk, szóval egyéb extrával is szolgálhat a gép. A W2016 kettő darab SIM kártya kezelésére lett felkészítve, ami a célpiacot elnézve egyáltalán nem meglepő dolog.

Az újdonság bár cseppet sem átlagos megjelenéssel bír, azért a dizájnját tekintve valamelyest mégis idomult a testvéreihez. A W2016-ot körülölelő keret nagyon hasonlít arra, amilyen a már említett Galaxy S6-ot is szegélyezi, és a hangszóró kialakítása is olyan. A pulzusmérő nem hiányzik az okostelefon fedélzetéről, azonban az ujjlenyomat-olvasónak minden jel szerint búcsút kell mondani, ez a biometrikus szenzor a Samsungnál a főmenübe vezető gombba van integrálva, itt viszont ez teljesen máshogy van megoldva, mint az átlagos modelleknél. A masina 120,4 x 61 x 15,1 milliméteres vonalakkal határolható körül, a tömege pedig eléri a 204 grammot. Bár egyáltalán nem modellalkat a W2016, még az akkumulátora sem túlzottan vaskos, mindössze 2000 mAh-s kapacitással szolgál. Ugyan csúcsgépről van szó, és ez a kapacitás egyáltalán nem hangzik soknak, vélhetően még így is elegendő lehet az átlagosnak megfelelő üzemidő eléréséhez. A kagylóban sokkal kisebbek a megjelenítők, ráadásul visszafogott felbontású Super AMOLED panelekről van szó, szóval a 14 nm-es chip sem kap általában nagy terhelést. Fekete és arany kivitelekkel számolhatnak az érdeklődők.

A Samsung W2016 Kínában, a China Mobile szolgáltatónál került bevetésre, ami igazából egyáltalán nem meglepő, hiszen a Samsung csúcskagylói évről évre Kínában nyitnak. Az árazásnál a gyártó egyáltalán nem szerénykedett, kereken tízezer jüanos összeget kell érte kifizetni, ami átszámítva nagyjából 1565 dollárt jelent. Ennyiért bizony már kettő Galaxy S6-ot lehet venni, szóval eléggé mélyre kell nyúlnia a zsebükben azoknak, akik mindenképpen magukévá szeretnék tenni a Samsung új kagylójának egy példányát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward