Csúcsmobilokba szánt kamerát mutatott be a Toshiba

A Toshiba újdonságának nagy erénye lesz, hogy szűk helyekre is be lehet majd préselni.

Csúcsmobilokba szánt kamerát mutatott be a Toshiba

Okostelefonok napjainkban már rengeteg márkanév alatt futnak, viszont az igazán minőségi komponenseket egyenként számba szedve valójában nem is olyan sok gyártó szállítja őket. Ezúttal a főkamerák felhozatala bővült egy igazán szemrevaló alkatrésszel, és most nem a Sonynak, hanem a Toshibának köszönhetően.

Az olyan távol-keleti gyártók, amik igazán ütős készülékekkel állnak már a nagyközönség elé, szinte kivétel nélkül a Sonytól szerzik be a kamerákat. Kiváltképp a hátlapra beépíthető főkamerák terén hatalmasodott el a Sony dominanciája. Csakhogy néhány ismertebb példát mondjunk: az Oppo, a OnePlus One, a Xiaomi és a Meizu is Sony egységeket használ, de még az LG csúcsmodelljeinél – a G3-nál, valamint a G2-nél – is a Sony megoldásait láthatják akcióban a felhasználók. A Toshiba ezen szeretne változtatni, és nagyobb szeletet venne birtokba a virtuális tortából az elkövetkezendőkben. Lássuk, mivel próbálják majd a Sony kezéről lecsapni az ügyfeleket.

A Toshiba mérnökei egyértelműen a Sony jelenlegi legjobb termékének akarnak konkurenciát állítani, T4KA7 típusazonosítóval megbélyegezett egység ugyanis több ponton is hasonló kvalitású lett, mint japánok legjobbja, az IMX220. Az egység lelkét egy nagyméretű 1/2.4 hüvelykes CMOS képérzékelő adja. Ez minden bizonnyal BSI technológiával társul. Az effektív képfelbontása 20 megapixeles lesz, egészen pontosan 5384 x 3752 képpont alkotja majd az elkészült fotókat, így az egyes pixelek 1,12 mikron méretűek. A Toshiba egy nagy teljesítményű áramkört is beépített, ami által elképesztően gyorssá is tehető a T4KA7, ha kellően erős hardver csatlakozik hozzá. Ebből fakadóan teljes részletesség mellett, akár 22 fénykép (!) készíthető majd vele sorozatban mindössze egyetlen másodperc alatt, ami valóban lenyűgöző adat – ez házon belül a korábbi 20 MPixeles egységhez képest 83 százalékos javulást jelent.

Kiemelendő még az is, hogy kiváló képkorrekció lehetőségeket fog kínálni a friss termék. Végül fontos erénye lesz a Toshiba T4KA7-nek, hogy nagyon kompaktra tervezték a vállalat szakemberei. A kirívóan jó képminőséggel kecsegtető kamerák sokszor kipúposodnak a készülékház síkjából, elég csak megnézni a Nokia PureView modelljeit, vagy az iPhone 6-ot. Ez pedig amellett, hogy nem túl esztétikus, még veszélyes is, hiszen ezen a ponton sokkal sérülékenyebb lehet a mobil. A szóban forgó komponens esetében azonban nem lesz ilyen probléma, ugyanis kevesebb mint 6 milliméterre emelkedik ki a síkból, ezáltal legfeljebb a rekordvékonyságra hajtó okostelefon fedélzetén kellene neki nagyobb helyet szorítani.

A Toshiba T4KA7 megjelenése sajnos még egy kicsit odébb van, viszont az első partnerek már megkapták a mintákat. Az ismerkedés tehát már megkezdődhetett vele, később pedig a tervezési munkálatokat és a szoftveres oldal kidolgozását is el lehet intézni, így amint beindul a tömegtermelés, máris bevetésre kerülhet a komponens. Ha minden igaz, 2015 februárjában állhat rajthoz az újdonság, és kevesebb mint 20 dollárba fog kerülni, ami főleg a költséghatékony telefonok tervezői számára teheti vonzóvá.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward