Csúcskategóriás újdonságok a Cooler Mastertől

80Plus Titanium minősítéssel ellátott 1200 wattos tápegység, nehézsúlyú processzorhűtő és egy új számítógépház lapul a friss kínálatban.

Csúcskategóriás újdonságok a Cooler Mastertől

A Cooler Master háromféle újdonságról rántotta le a leplet. Az első egy számítógépház, amely a MasterCase Maker 5 nevet viseli, és amelyről a napokban már részletesebben is írtunk. Ez a termék júniusban kerül az üzletek polcaira, hazai hivatalos ajánlott végfelhasználói ára pedig 65 900 forint lesz.

Rajta kívül egy combos tápegység, illetve egy tuningra is kiválóan alkalmas processzorhűtő is érkezett. Ezeket az alábbi sorokon keresztül mutatjuk be.

MasterAir Maker 8 – A tuning sem akadály

A Cooler Master legújabb processzorhűtője a Maker sorozatot erősíti, különlegessége pedig abban rejlik, hogy a klasszikus réz talpazatot egy speciális, horizontális hőkamrás talpazatra cserélték, amelyhez összesen négy darab hőcső kapcsolódik. A 6 milliméteres hőcsövekkel ellátott talpazat hűtőközeggel feltöltve érkezik, ami hő hatására gázzá alakul, majd lehűlve ismét visszafolyik a kiinduló pontba, így a folyamat újra elkezdődik. A rendszert a gyártó 3D Vapor Chamber névre keresztelte.

Az újítás jóvoltából a klasszikus réztalpú processzorhűtőkhöz képest mintegy 19%-kal javulhat a hőleadás hatásfoka, így a termék hűvösebben tartja a processzort – ez különösen jól jön, ha tuningolásra adjuk a fejünket. A 3D VC tömb felett alumínium lamellákból álló hűtőtömb található, amely egyenként 6 milliméteres átmérőjű, „U” alakú hőcsövekkel egészül ki. A hűtőtömb önmagában mindössze 78 milliméter hosszú, 144,5 milliméter széles és 160,5 milliméter magas, de ventilátorokkal, illetve tetőlapi borítással együtt már 135 milliméteres hosszra, 145 milliméteres szélességre és 172 milliméteres magasságra kell felkészülni.

A hűtőtömb előtt és mögött egy-egy 140 milliméteres átmérőjű ventilátort helyeztek el, amelyek LDB 8Loop Dynamic Bearing) csapágyazással dolgoznak, várható élettartamuk pedig a 160 000 üzemórát is elérheti. A PWM támogatással ellátott ventilátorok a 600 RPM és 1800 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül dolgoznak, így 19,8 CFM és 66 CFM közötti levegőmennyiség megmozgatására képesek, méghozzá 8 dB(A) és 24 dB(A) közötti zajszinttel.

A hűtőtömb 758 grammot nyom a mérlegen, a ventilátorok pedig egyenként 130 grammosak – a MasterAir Maker 8 minden „sallanggal” együtt 1350 grammot nyom, azaz nem egy pehelysúlyú megoldás. Cserébe viszont óriási hűtőteljesítményt nyújt, ahogy az a lenti diagramról is kiderül.

A termék tetejére alumíniumlapot, vagy plexilapot helyezhetünk, ugyanis ezek a gyári alapszett részei, de igény esetén akár 3D nyomatással készített egyedi takarólemez felszerelésére is van mód. Az új processzorhűtő az alábbi CPU foglalatokra illeszkedik:

•Intel LGA 2011-v3 / 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1151 / 1150 / 775

•AMD FM2+ / FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+

A Cooler Master MasterAir Maker 8 rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 41 900 forint lesz.

MasterWatt Maker 1200 Watt – Nagyteljesítményű tápegység, 80Plus Titanium hatásfokkal

A MasterWatt sorozat első tagjaként érkező 1200 wattos modell több szempontból is különleges. Hatásfoka a jelenleg elérhető legjobb szintet képviseli, így kiérdemelte a 80Plus Titanium minősítést, ami azt jelenti, hogy terheléstől függően 90 és 94% közötti hatásfok elérésére van mód. A továbbfejlesztett 3D Circuit technológia jóvoltából a tápegység belseje jól szellőzik, az egyes NYÁK lapokon pedig minőségi, prémiumkategóriás komponensek laknak – többek között ezért is olyan jó a termék hatásfoka. Az újdonság kábel kialakítás terén teljesen moduláris felépítéssel rendelkezik, azaz minden tápkábel lecsatolható róla, működése pedig monitorozható, hála az ARM alapú DSP-nek.

PC-n és Bluetooth kapcsolattal rendelkező mobileszközön keresztül egyaránt figyelemmel kísérhetőek a tápegység üzemi paraméterei, sőt, az adatok merevlemezre is menthetőek, így későbbi elemzés céljából eltárolhatóak. A különböző funkciók a Cooler Master Connect Appon kerezstül érhetőek el. Ezzel együtt követhetőek az energiafogyasztással kapcsolatos költségek is, sőt, a ventilátor karakterisztikája is testreszabható, hála az előre létrehozott profiloknak. A felhasználó igény szerint akár saját ventilátor-profilt is készíthet, így a hűtés maximálisan az adott igényekhez szabható. A ventilátor szerepét egyébként egy 135 milliméteres átmérőjű, Silencio FP típusú ventilátorra bízták.

Az aktív PFC támogatással ellátott tápegység 200 milliméter hosszú, 150 milliméter széles és 86 milliméter magas, elektronikáját pedig az Enhance Electronics készítette. A fedélzeti elektronika a túlterheléssel, a túlfeszültséggel, a túlárammal, a túlmelegedéssel és a rövidzárral szemben egyaránt védelmet nyújt. Az újdonság pontos technikai paramétereit az alábbi két táblázat tartalmazza:

A hét év jótállással érkező MasterWatt Maker 1200-as tápegység mellé a későbbiekben egy 1500 wattos modell is érkezhet. Az 1200 wattos modell júniusban kerül az üzletek polcaira, ajánlott végfelhasználói ára pedig 131 200 forint lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward