Csomagolt versengés

Csomagolt versengés

A szélessávú internetszolgáltatások növekedésében az utóbbi időben a kábel és a mobil technológia a meghatározó, az új előfizetést választók leggyakrabban ezeket választják, visszaszorítva az egykor szinte az egyetlen üdvözítő megoldásnak tűnő adsl technológiát. A legutolsó adatok is ezt igazolják, júliusban ugyanis ha lassan is, de folytatódott a kábelmodemes szélessávú internet-előfizetések számának növekedése, miközben az adsl-ügyfelek száma stagnált - továbbra is 800 ezer volt.

Szakértők szerint a kábelszolgáltatók "többet adnak kevesebbért", s a garantált sávszélesség is nagyobb náluk. A szolgáltatók kínálatát nagyon nehezen lehet összevetni, hisz nem mindegy, hogy például hány terméket (internet, televízió, telefon) és milyen jellemzőkkel (milyen az internet le- és feltöltési sebessége, hány televíziós csatorna van a csomagban) rendel meg az ügyfél. Előfordulhat, hogy az egyik szolgáltatónál csak az internet-előfizetés havonta több mint 5000 forintba is kerül, míg egy másik szolgáltatónál a három termék ára - az épp futó akció keretében - az első hűséges évben 3000 forint, míg a második évben 6000, vagyis a két év átlagában 4500 forint, egy másik szolgáltatónál a három terméket 6640 forinttól kínálják. Az viszont egyre jellemzőbb, hogy az ügyfelek csomagokban vásárolnak. Célszerű figyelembe venni a szolgáltatások tartalmát, s nem utolsósorban azt az értéket, amit a társaság garantál. Ez ugyanis gyakran lényegesen különbözik az elméleti fel- és letöltési sebességtől. Az is befolyásolja az árakat, hogy a cégek hűségnyilatkozattal vagy anélkül kínálják-e a termékeket. Az is megfigyelhető, hogy a társaságok jutalmazzák új ügyfeleiket, vagyis a hozzájuk csatlakozók lényegesen olcsóbb havidíjért juthatnak a szolgáltatáshoz, mint a meglévő, hűségesek. A választást az is befolyásolja, hogy az adott földrajzi területen milyen a kábel- vagy az adsl-lefedettség. Ilyen szempontból főleg a sűrűn lakott településeken (lakótelepeken, lakóparkokban) élők vannak kedvezőbb helyzetben, itt ugyanis általában több cég kiépítette hálózatát, vagyis nagyobb a választás lehetősége, bár az e téren szerényebben ellátott helyeken is többen versenyeznek egy-egy ügyfélért.

Megfigyelők szerint a legtöbb mobilinternet-előfizetés forgalomkorlátos, s ha ennek keretében az ügyfél nagy forgalmat akar lebonyolítani - például filmeket akar letölteni -, akkor semmiképpen sem tekinthető versenyképesnek a vezetékes technológiával. A szakemberek úgy látják, hogy a mobilinternetet elsősorban kiegészítő céllal használják az ügyfelek. A mobilinternet áraiban és a szolgáltatás sebességében is igen széles a választék, s ma már 3000 forint alatti összegért is elérhető a web.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward