Csokorba szedtük az ASRock Z170-es alaplapjait

A vállalat nem kevesebb, mint tizenhétféle újdonsággal várja a gamereket, a tuningosokat, a HTPC építőket és a költséghatékony alaplapra vágyókat.

Csokorba szedtük az ASRock Z170-es alaplapjait

Az Intel Skylake platformja néhány napja rajtolt el, igaz, egyelőre még csak a felsőkategóriás asztali megoldások kerültek az üzletek polcaira, így Z170-es lapkakészlettel szerelt alaplapokból és kétféle Skylake processzorból lehet választani. Az alaplapgyártók ennek ellenére meglehetősen komoly felhozatalt dobtak össze a rajtra: hiába csak egyféle lapkakészlet debütált, összességében így is bőven 50 felett van az új alaplapmodellek száma.

Z170 OC Formula és Z170 Extreme7+

Z170 Extreme6+ és Z170 Extreme6

Z170 Extreme4+ és Z170 Extreme4

Szokásunk szerint most is csokorba szedjük az egyes gyártók termékeit, amelyeket egy-egy nagyobbacska hír keretén belül tálalunk. Elsőként az ASRock termékpalettáját vesszük szemügyre, amely nem kevesebb, mint tizenhétféle alaplapot tartalmaz. A deszkák három jól elkülöníthető szegmensben szállnak harcba: vannak rettentően jól felszerelt felsőkategóriás deszkák, gamereknek szánt alaplapok, valamint a költséghatékony megoldások sem hiányoznak a repertoárból. A tuningmestereket egy 18+2 tápfázissal ellátott, rengeteg extrával megszórt modell, a Z170 OC Formula várja, amivel már meg is döntötték a DDR4-es memória-órajel világrekordot.

Az abszolút csúcsot az Extreme7+ modell képviseli, amely alaposan tele van tömve extrákkal. Gamer fronton a legjobb felszereltséggel a Fatal1ty Z170 Gaming K6+ rendelkezik, aki pedig 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.0-s vezérlővel is ellátott Mini-ITX formátumú deszkára vágyik, kétféle modell közül választhat. Extraként olyan alaplapok is készültek, amelyek nem DDR4-es, hanem DDR3L szabványú asztali memóriamodulokat fogadnak – ezek a D3 jelölést viselik.

Z170 Gaming K6+ és Z170 Gaming K6

Z170 Gaming K4 és Z170 Gaming K4/D3

Z170 Gaming-ITX/ac

A felszereltség kapcsán fontos kiemelni, hogy azoknál a deszkáknál, amelyeknél két darab USB 3.1 Type-A és 2 darab USB 3.1 Type-C port áll rendelkezésre, ott két portot egy speciális kiegészítő biztosít, ami egy SATA Express portra kapcsolódik. A kiegészítő előlapi panel formájában érkezik, ahogy arról egyik korábbi hírünkben már említést tettünk. A hátlapi USB 3.1 Type-A és Type-C portokat természetesen egy külön ASMedia vezérlő biztosítja, hisz USB 3.1-es támogatással ellátott lapkakészlet még nincs.

Az új ASRock alaplapok többsége Dual BIOS támogatással kerül forgalomba, valamint TPM tüskesor és COM tüskesor is található rajtuk – de azért vannak kivételek. A felsőkategóriás modelleket, valamint a gamereknek szánt deszkákat Realtek ALC1150 alapú, Purity Sound 3 technológiával is ellátott audió vezérlővel szerelték fel, amihez TI NE5532-es fejhallgató erősítő is jár, így a 600 ohmos fejhallgatók megszólaltatása sem jelent problémát. Az olcsóbb modelleken Realtek ALC892-es audió vezérlőt helyeztek el. A gamereket célzó deszkák egy része a Killer legújabb, E2400-as sorozatú GbE vezérlőjét kapták, ami segít a hálózati forgalom hatékony elosztásában, így az online játékok jobb felhasználói élményt nyújthatnak.

Z170 Pro4 és Z170 Pro4/D3

Z170 Pro4S és Z170M Pro4S

Z170M Pro4S és Z170M-ITX/ac

Lényeges extra, hogy az ASRock nyitott végű PCI Express x1-es bővítőhelyekkel látta el az egyes alaplapokat, így ezekben a slotokban nem csak x1-es csatolófelülettel ellátott bővítőkártyák működhetnek.

Az új alaplapok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. A termékekkel kapcsolatban bővebb információ itt található, a már kapható modellek árait pedig itt lehet megtekinteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward