Csökkentek az AMD veszteségei

A legfrissebb pénzügyi jelentés bíztató képet fest, de azért messze még a cél.

Csökkentek az AMD veszteségei

Elkészült az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése, amely arról ad képet, hogyan teljesítette a cég a tavalyi év utolsó negyedévét. A kép az egy évvel korábbihoz képest látványosan javult, azaz csökkent a veszteség, ami azért is nagy szó, mert ezzel egy időben alacsonyabb teljes árbevételből kellett gazdálkodni. A lényeg: az AMD 958 millió dolláros teljes árbevételt könyvelhetett el, amihez 49 millió dollárnyi működésből származó veszteség, illetve 102 millió dolláros nettó veszteség társult. Egy évvel ezelőtt még sokkal rosszabbul festett a pénzügyi mérleg, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.

A fentebb említett teljes árbevételből 470 millió dollárt a Computing and Graphics szegmens hozott össze – ez 29%-kal rosszabb eredmény, mint az egy évvel ezelőtti. A problémát az AMD szerint nagyrészt az okozta, hogy alacsony volt a processzorforgalom. A szóban forgó részleg átlagos értékesítési árak tekintetében éves szinten növekedést könyvelhetett el, ám összességében 99 millió dollárnyi működésből származó veszteséget produkált.

Az Enterprise, Embedded és Semi-Custom szegmensek 488 millió dolláros teljes árbevételt hoztak össze, ami az egy évvel ezelőttihez képest 15%-kal szerényebb teljesítmény. Itt a problémát részben az okozta, hogy a játékkonzolokból befolyó jogdíjak csökkentek, valamint a szerverpiacra és a beágyazott rendszerek piacára szánt termékek után is kevesebb árbevétel folyt be. Ennek ellenére ez a részleg mégis 59 millió dolláros működésből származó bevételt produkált.

Összességében nem alakult valami fényesen az AMD 2015-ös éve, ha szemügyre vesszük az összesített pénzügyi adatokat is. A teljes árbevétel 3,99 milliárd dollárra rúgott, ami a 2014-es éves teljes árbevételhez képest 28%-os csökkenést jelent.

Az év során 481 millió dolláros veszteség halmozódott fel, ami szintén nem mutat valami jól, hiszen 2014 folyamán a veszteség mértéke „csak” 155 millió dollár volt. Reméljük, a korábban kitűzött célokat sikerül elérni és az átstrukturálás meghozza a várva várt eredményeket.

Hogy 2016-ban mire számíthatunk? Sok-sok érdekes húzásra. Egyrészt az év közepe környékén jönnek a Polaris GPU köré épülő videokártyák, másrészt a Zen architektúrára támaszkodó, asztali fronton egységesen Socket AM4-es foglalatot használó processzorok is bemutatkoznak idén, ezektől pedig nagyon sokat vár a piac. Az új termékek friss generációs FinFET gyártástechnológia köré épülnek, és ha hihetünk a gyártó bizakodó kijelentéseinek, segíthetnek kizökkenteni a céget a jelenlegi gödörből, így veszteséges helyett ismét nyereségessé válhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward