Csökken a Nokia részesedése az okostelefon-piacon

Csökken a Nokia részesedése az okostelefon-piacon

Az első negyedévben az okostelefonok piacán a Nokia részesedése 41,2 százalékra esett az egy évvel ezelőtti 45,1 százalékról, míg az Apple duplázott és 10,8 százalékban részesül az eladásokból - írja a Bloomberg. A finn cég összes eladásának 13 százalékát képviselik az okostelefonok.

A Nokia piacvesztésének fő oka, hogy a felhasználók egyre inkább keresik a szoftverekben gazdag telefonokra, amiben az Apple jobbnak bizonyul - a helyzet iróniája, hogy épp a finn cég fejlesztette ki az első olyan telefont 1996-ban, amelyen internetes alkalmazások is futnak. A Nokia pozícióját az Apple-ön kívül a Palm Pre nevű telefonja, a Research in Motion Blackberry készüléke és a Samsung fejlesztései is fenyegetik.

A finn vállalat nem technológiai problémákkal küszködik, hiszen az elmúlt évtizedben több mint négymillió szoftverfejlesztő regisztrált a Forum Nokia nevű szolgáltatásukra, hanem a menedzsment részéről hiányzik a szemlélet, nem fordítanak elegendő figyelmet a szoftverekre - mondta a Nokia egyik volt vezetője. A hozzáállás mára változott, a finn cég egyre több olyan vezetőt vesz fel, akik rendelkeznek tapasztalattal a szoftverek területén és ma már senki sem csak készülékekben gondolkozik - mondta a cég egyik vezetője.

Céljaik között szerepel, hogy 2012-re 300 millió aktív felhasználójuk legyen, akik gyakran töltenek le frissítéseket és visszajelzéseket küldenek a programokról - mondta a cég pénzügyi igazgatója múlt hónapban a Barclay's konferenciáján. A cég bevételeinek kevesebb mint egy százaléka - 476 millió euró - származott tavaly a szoftverekből és szolgáltatásokból.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward